Klövsjö-Vemdalens Golfklubb – ren (!) och fjällnära golf

Strax söder om jämtländska Klövsjö hittar vi Klövsjö-Vemdalens Golfklubb. Mer än en gång har jag åkt förbi här utan att spela men nu har jag äntligen gått deras fjällnära 18-hålsbana. Den här rundan gjorde vi i början på juli och vi var ganska spända på hur skicket var. Vi pratar ändå fjällvärld och med ett klimat därefter, allra helst i år när banan på Frösön till exempel underpresterat rejält.

Klövsjö-Vemdalens Golfklubb ligger precis vid väg 316, tio mil söder om Östersund. Här finns förutom 18-hålsbanan även en korthålsbana på 9 hål som också delar yta med en footgolf-bana. Vi hittar också en range, puttinggreen och ett litet klubbhus med shop.

Även Fäbokrogen finns för den som vill äta före eller efter sin runda. Vi valde att äta på annat håll, så restaurangdelen berör jag inte närmare än så här. Värt att nämna är dock att man får en rabattcheck på restaurangen om man gör en komplett 18-hålsrunda.

I klubbhuset hade vi finfint bemötande men shoppen var ganska liten. I övrigt var det gott om parkeringsplatser, miljöerna var mysiga och banguiden fick man gratis när man checkade in.

UPPTÄCK!
Webbplats | Hitta hit | Film från golfbanan

Välkommen till Klövsjö Vemdalens GK
Restaurangen ligger i det gula huset.
Rangen på Klövsjö Vemdalens GK
Rangen vid klubbhuset.
Footgolf på Klövsjö Vemdalen GK
Korthålsbanan och footgolf.

Första tee på andra sidan vägen

18-hålsbanan ligger på andra sidan väg 316, från klubbhuset sett. Man tar sig hit genom en tunnel under vägen. Första tee ligger på en liten kulle och när man väl slagit ut blir det en lite försmak om vad som väntar – en lätt uppförslutande fairway mot första green. Det kommer fler sådana längs banan, var förberedd!

Banans första fairway löper parallellt med delar av hål 9, 10 och 18. Det är gles granskog och välansat ris mellan men tillräckligt nära för att felträffar från grannhålen kan swisha förbi över huvudet. På nionde hålet var jag själv bara några meter från att bli träffad av ett misslyckat utslag på ettan. Då är det tacksamt att vissa skriker ”FOOOOOREEEE!” så att det hörs över halva Jämtland!

Att skitslagen kommer är lika säkert som att solen går upp på morgonen. På Klövsjö-Vemdalens GK var det den här dagen dock väldigt tacksamt. För, även om man går ut i riset så är det på många ställen såpass välansat att det faktiskt går att hitta bollen. De två bollar jag hade i spel följde med hela rundan, vilket för egen räkning nästan är lite ovanligt.

Entrén och vägen till första tee
Fjälligt välkomnande inför första tee!
Första tee
Röd tee på hål 1. Fairway på hål 18 skymtas till vänster och hål 9:s dito syns tydligt till höger.

Mer fjällnära än fjällmiljö

Upp och ner. Ner och upp. Och upp och ner igen. Ungefär så kan man summera de 18 hålen på Klövsjö-Vemdalens GK. Det börjar redan på andra hålet med en lång och ganska brant uppförsbacke mot green. Sexan har också en rejäl stigning men första pris går till det korta 14:e hålet. Här är det att sikta högt som gäller!

De allra flesta hålen löper för sig själva i egna naturrum. Vackert och naturligt avgränsade från andra delar av banan. Det närmaste man kommer är några gångvägar som korsar varandra, plus att hålen närmast klubbhuset löper sida vid sida en sväng. Annars är man ganska själv där ute i skogen.

Jag har också sett banan beskrivas som ”golf i fjällmiljö”. Ja, jo. Klövsjö är ju fjällen så sett. Men nja. Jag skulle nog mer kalla området för fjällnära, om vi ni ska gå in på hårklyverier. Visst, vi träffade på en ren på 13:e hålet som i lugn och ro stod och åt sin middag och längs femman låg det ett litet fjälltjärn. Från några av greenerna var det också fin utsikt mot några av de närmaste bergen men förvänta er inga kalfjäll.

Mygg däremot, det fanns det.

Klövsjö-Vemdalen GK - höjdprofil
Höjdprofil över golfbanans 18 hål. Bild och grafik: Lantmäteriets karttjänst
Naturnära golfbana i Klövsjö
Vackra fjällvyer längs 5:e hålet.
En ren sprang omkring på banan
På 13:e fick vi sällskap av en ren, som i lugn och ro stod och åt middag.
Klövsjö-Vemdalens Golfklubb - fjällnära golfklubb utanför Vemdalen
Långa uppförsbacken på hål 15 avslutas på en green med fantastisk utsikt!

Bra skick för att vara fjällnära

Ja, det är ju fjällområde med allt vad det innebär. Här öppnar man först i slutet på maj eller början på juni och då är ju banans skick inte heller kalasbra. Likadant på min hemmabana Östersund-Frösö GK. För att vara i början av juli är jag dock positivt överraskad över skicket på Klövsjö-Vemdalens GK. Norrlands-fina fairways och greenerna var överlag riktigt bra.

Längs banan finns det också lite hemmagjorda (?) sockersöta konstverk utställda. Ja men jo, det ger en genuin hemmakänsla och inte så golf-stelt som jag kan uppleva på andra platser. De har också satt upp mängder med fågelholkar längs banan, som fyller flera syften. Dels för fåglarna så klart men också som riktmärken för oss som spelar.

Gulliga dekorationer längs hela banan
Små konsthantverk som dessa finns runt hela banan. Feelgood-känsla!

Klövsjö-Vemdalens Golfklubb är variation!

Det här var mitt första besök på den här banan men kanske inte mitt sista. Jag gillar variationen och den kuperade terrängen. Det blir nästan som backintervaller på sina håll. Där och då ganska tungt men ändå underhållande. Att Klövsjö-Vemdalens Golfklubb är ansluten till Golfhäftet gör det kanske enklare att ta sig för att spontanspela här. Vi betalade 190 kronor per person för greenfee, vilket är halva priset. Mycket prisvärt!

Nästa gång kanske jag måste ta en runda framåt september, när höstfärgerna lagt sig över Klövsjö-Vemdalens GK. Då är nog en redan vacker bana ännu finare.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.