En kväll under junis sista dagar fick vi för oss att göra en liten lokal roadtrip. Ett vattenfall hade dykt upp i Instagram-flödet, lite från ingenstans eftersom ingen av oss tidigare hört talas om det. Med en nästan blå himmel och en skymning på ingång bestämde vi oss för att besöka Storbofallet i närheten av Mattmar.

Mattmar är ju en ort som vanligtvis bara susas förbi. Jag menar, jag har alltid varit på väg västerut mot Åre och de västra Jämtlandsfjällen och då har jag faktiskt aldrig tidigare svängt av E14. Ännu mindre har jag åkt de små slingriga grusvägarna mot Ocke och Ytterocke. Sjöarna Själdren eller Ockesjön har jag bara skymtat på Google Maps.

Den här kvällen tog vi oss långt ut i skogen. Där myggen festade på våra armar och ben. Där en liten strimma vatten jobbade sig ner i det 16 meter höga Storbofallet. Där solen sänkte sig bakom de höga granarna medan vi tog stigarna ner i ravinen där vattenfallet landar.

Storbofallet – inte riktigt som förr

Storbofallet är inte vad det en gång var. Efter regleringen av Håckrenmagasinet och vattendragen här i mitten på 1960-talet upphörde de största vattenmassorna i fallet. Under vårflodens största tillströmningar kan det fortfarande vara stora mängder som forsar över klipporna och vidare ner genom ravinen. Bildgooglar man Storbofallet ser man dock att dagens version en skugga av sitt fornstora jag.

Vid en av stigarna finns det en bänk att sitta på och här kan man lyssna på vattenfallet och naturens egna ljud. Det är långt från vägar och trafiksus och ett riktigt lugnt ställe att stanna till på en stund. Kanske inte det mäktigaste vattenfallet jag sett men väl en lugn plats i Jämtland. Ett mindre myggintensivt år kan jag nog stanna här i alla fall en kvart till.

HITTA HIT | Storbofallet på Google Maps

Skylt till Storbofallet
Stig i skogen till nedre delen av vattenfallet
Bergvägg
Storbofallet - vattenfall utanför Östersund
Vattenfall i Jämtland
Forsande vatten vid Storbofallet utanför Mattmar
Skymning i Jämtland

2 KOMMENTARER

  1. Kul att du fotade skylten 🙂 Min pappa har gjort flera fina och tydliga skyltar i omgivningarna.
    Det finns flera barnvänliga badplatser (Sannan) och våghalsiga (Trångberge nära Storbofallet).

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här