Byta batteri på JBL Charge – 15 minuters jobb

För några år sedan köpte jag en trådlös högtalare till min sambo när hon fyllde år, en JBL Charge 2+. Förutom grymt bra batteritid så har den varit enkel att ha med ute på flygande fläng och väl hemma har den fungerat som en ypperlig ljudpryl. Den låter nämligen riktigt bra!

Som med allt annat så slits saker och det blev tillslut dags att byta batteri, även om jag kan tycka att det höll ovanligt kort tid. Bara efter ett par år gick batteriet från tio timmar till en halvtimme på kort tid. Det fanns dock ett skäl till det, vilket snart skulle visa sig.

Att byta batteri på en JBL Charge 2+ var dessutom mycket enklare än vad många instruktioner på nätet visade. Jag hittade till exempel en guide på iFixit.com som inte alls stämde. Istället för att lossa tre-fyra delar behövde jag bara bända bort höljet på framsidan och lossa några skruvar.

Själva batteriet går att beställa på lite olika ställen. Jag köpte hos BatteriKungen för 235 spänn med leveranstid på ett par dagar. Snabbt och smidigt. Nu är jobbet gjort och förhoppningsvis håller den minst lika många år till!

Byta batteri – steg för steg

 1. Lossa baksidan genom att bända loss grillen med ett platt verktyg. Börja i nedre västra hörnet och arbeta dig runt.
 2. När grillen är borta syns ett svart plastlock, som sitter med fem skruvar. Skruva loss dem.
 3. Lyft försiktigt upp boxen. Det är i den här som batteriet sitter. Tänk på att det är fastpluggat i högtalarens kretskort.
 4. Koppla bort batteriet från högtalaren.
 5. Skruva loss luckan till batterihållaren.
 6. Ta ur batteriet ur boxen.
 7. Tryck in det nya batteriet. Se till så att det hamnar år rätt håll. Kabeln från batteriet ska sticka upp på motsatt sida av där man skruvar igen locket.
 8. Skruva fast locket till batteriboxen.
 9. Anslut batteriet till högtalaren.
 10. Sätt tillbaka batteriboxen och sätt tillbaka de fem skruvarna.
 11. Tryck tillbaka grillen.
 12. Starta upp högtalaren. Nu borde den fungera och automatiskt ansluta till senast använda enhet.

Det gamla batteriet?

Som ni kan se på den här bilden så mådde originalbatteriet inte särskilt bra, därav att batteritiden sög riktigt hårt på slutet. Högst oklart varför det svällt men det kan bero på olika saker. Dåliga laddkablar, utsatt för värme under Jämtlands enda sommardag eller att det sonika bara kapitulerat på grund av måndagsexemplar.

Ett allmänt tips är att snarast byta svullna batterier. I väntan på återvinning ska de förvaras enkilt och hållas borta från andra batterier.

Svullet batteri - byt snarast!
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

 1. Bra guide. Min JBL dog sonika idag efter utomhus träningspass i lätt regn. Har ett par år på nacken men inga tidigare problem batterilängd. Frågan om värt testa med batteribyte. Om annan elektronik kan ha fallerat. Tips?

  • Tack! Alltid klurigt med fukt och prylar, om den bara tvärdog så låter det ju mer som fuktrelaterat. Tyvärr är väl batteriet förslutet så det kanske inte fungerar med det berömda ris-knepet?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.