Sandnäset Golf – “18” hål och oklar ommöblering

Det var på Sandnäset Golf, strax utanför Östersund, som jag för några år sedan hade min hittills sämsta golfrunda. Den står sig som det än idag. Allt gick fel. Varenda utslag misslyckades och varenda järnklubba gick åt helvete. Jag har känt ett tag att det borde vara läge för revansch men aldrig kommit till skott. Även om banan bara ligger knappt två mil bort så är det enklare och billigare att åka till hemmabanan på Frösön.

Tidigare i sommar blev det ändå dags för en runda. Banan ligger precis vid E14 och har klubbhus och range på ena sidan vägen och de 13 hålen på andra sidan. I klubbhuset finns en minimal shop tillsammans med ett litet fik. Här finns även toaletter och trevlig personal. Bredvid klubbhuset ligger rangen, som jag tycker hade bra riktmärken och måltavlor. Fint så.

HITTA HIT | Google Maps

Shoppen på Sandnäset Golf

Sandnäset Golf har 13 hål

Sandnäset Golf har “bara” 13 hål. Det betyder att man alltså spelar vissa hål två gånger, om man nu ska gå en komplett runda på 18. Nytt för 2020 är att man har möblerat om hålen jämfört med tidigare. Minns jag rätt gick man tidigare först alla 13 hål och sedan började man om på 9:an och gick de fem sista en gång till. Från och med 2020 är vägskälet efter hål 8. Ska man spela 18 så går man över till tee på 4:an, men ska man köra 13 går man upp till tee på 9:an.

Ommöbleringen är såpass ny att flera skyltar har fått provisoriska tejpade papperslappar för få rätt hålmarkering. Kändes lite billigt faktiskt. Det också finns ett par-tre stora problem med ett sånt här upplägg.

Ett problem är struliga spelare som struntar i den önskade blixtlåsprincipen vid hål 4/9. Den här dagen struntade en framförvarande boll i blixtlåset och gick ut ändå, vilket skapade både köer och irritation i bollarna bakom. När en boll strax framför oss också bestämmer sig för att släppa igenom en annan boll blir det ytterligare en sub-optimal omständighet som inte direkt påskyndade spelet.

Visst, enligt regler och etikett ska man släppa igenom snabbare bollar men ibland får man också väga in speltempo och andra aspekter. Den här dagen blev det bara stökigt.

Inaktuella banguider

En annan högst irriterande följdeffekt på ommöbleringen av hålen var att banguiderna inte stämde. Scorekortet stämmer så klart men banöversikten på baksidan av pappret följer den gamla rutten. Samma sak med det digitala scorekortet som jag försökte föra i Garmin-klockan. På den fick jag manuellt blippa mellan hålen och köra hålens gamla ordning för att ha nytta av avståndsmätare och scorekort. Hopplöst!

Att den digitala tjänsten inte fungerar kan jag väl eventuellt köpa (fast, egentligen inte) men att klubben skickar ut gästspelare med gamla banguider är faktiskt riktigt kasst. Förhoppningsvis är de här problemen borta när banan får de sista fem hålen klara. Det ska enligt klubbens webbplats vara på gång, men jag har inte sett någon tidsplan för det.

På hål 4 och 9 samsas man
Försök till smidig golf

Naturskön skogsbana

Annars ligger Sandnäset Golf naturskönt. Visst hör man E14 på ena sidan och har järnvägen på andra sidan, men det är inget som stör. Flera hål går i egna små naturrum och det är egentligen bara banans södra ände som andas lite parkkänsla. Inga större nivåskillnader att anmärka mer än att 14:e är rejält uppåt. Det får man tillbaka direkt på korta hål 15, som är raka motsatsen.

Svårighetsgraden varierar och spelet varvas skönt med långa vackra par-5, för att sedan komma till kortare hål med doglegs och ondulerade greener. Lite semi-trist att behöva spela vissa hål två gånger, men det kunde ha varit värre.

Överlag tycker jag att både tees och fairways är helt okej, med inslag av isbränna på sina håll. Det kan jag köpa. På det stora hela välklippt och städat. Prime time är nog augustis andra halva, om jag får spekulera.

Bunkrarna är nog banans svaghet. Ganska grov sand, nästan lite gruskänsla, var inte alls roligt att spela i de gånger man valde (nåväl) att lägga sig där. Det här måste så klart åtgärdas, jag har inte spelat på någon annan bana med liknande bunkerkänsla.

För att ligga där det ligger (i Jämtland alltså) så var det för dagen välklippta greener. Efter oberäkneligt väder i maj och lite semikallt i delar av juli så har andra banor i området haft problem men jag tycker ändå Sandnäset Golf har fått till sina helt okej.

Sandnäset Golf utanför Östersund
Tee-skylt
Från tee på hål 7
Green på korta hål 8

Sandnäsets sista utmaning

Det verkar vara något med Sandnäset Golf och mig. Det är som att banan vill pressa mitt tålamod till det yttersta. Den här dagen prövades vi med ett rejält regnväder sista tre hålen. Det fullständigt vräkte ner och självklart hade vi lagt både regnkläder och paraplyer i bilen. Orutinerat. Vi valde ändå att spela hela vägen in i kaklet, även om de sista tre hålen inte var de mest spännande jag gått.

Regn på Sandnäset Golf

Välskött men lite för nära

Så. Överlag är Sandnäset Golf en trevlig bana med fin variation och bra utmaningar på sina hål(l). Den känns kort och gott välskött. Det som jag hängde upp mig på var som sagt bunkrarna men kanske allra helst att ommöbleringen av hålen inte var fullt ut genomförd. Som gäst är jag oftast okunnig på banans layout och då vill jag ha en banguide som stämmer.

Har du vägarna förbi och inte orkar ta någon omväg så ligger golfbanan bra till, precis vid E14. Här går det också att äta lite både före och efter så det finns alla chanser till en komplett upplevelse. För mig personligen, som bor i Östersund och är medlem på Frösön, så blir Sandnäset Golf inte mitt prioriterade alternativ. Den är för nära för att motivera greenfee. Det är både enklare och billigare att åka till min hemmabana.

Sedan funderar jag också på vilken tålamodsprövande utmaning som väntar nästa gång jag spelar här. Det verkar nämligen vara något mellan mig och Sandnäset som inte riktigt klickar.

Har du spelat här och vad tyckte du? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Fairway fram till green på 18
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.