Sångbäcksfallet – en dold pärla vid vägen

Den här sommaren och vattenfall verkar vara en lyckad kombination. Jag har förvisso inte varit sett Tännforsens eller Ristafallets ovanligt stora vattenmängder just i år. Däremot har det blivit både Storbofallet utanför Mattmar, Fettjeåfallet utanför jämtländska Klövsjö och nu senast då Sångbäcksfallet. Det här vattenfallet ligger också i området kring Klövsjö och bara ett lite längre stenkast från fjällanläggningen vid Storhogna.

Ja alltså. Vi gjorde ju en helg i Klövsjö för några veckor sedan och passade då på att besöka Sångbäcksfallet, efter ett tips från en lokalbo. Intressant ändå, för den där parkeringsfickan längs väg 315 har jag passerat hundratals gånger utan att direkt lägga märke till den.

Den här gången stannade vi och tog den korta promenaden bort till bäcken, som sedan övergår i ett högt och forsande vattenfall.

HITTA HIT | Vägbeskrivning på Google Maps

Parkeringen vid Sångbäcksfallet

Bara ett par hundra meter bort

Från parkeringen är det bara ett par hundra meter till vattenfallets ovandel. Det är först en lättvandrad grusväg och följs sedan av en kort stig fram till fallets övre del. Bäcken slingrar sig fram i skogen och precis där fallet börjar kan man gå fram på en klippa och se nästan hela fallhöjden. Där uppifrån ser man också hur bäcken fortsätter bort långt där nere.

Från ovansidan går det att ta sig ner till mitten av fallet via lite stigar. Det kan vara lite slirigt här och var, så det är läge att se var man sätter fötterna. Det är dock värt ansträngningen, det är läckert att nästan vara precis bredvid fallet. Det är fuktigt och doften av blöta berghällar och skog söker sig in i varje andetag.

Brusande bäck
Vattenfall i Jämtland - Sångbäcksfallet

Grillplats och trappor

Fortsätter man bort från de övre delarna av Sångbäcksfallet kommer man ganska snart till en grillplats med bänkar. Perfekt om man är fikasugen och kan stå ut med myggen. Härifrån går det också trappor ner till botten av fallet och det verkar som att de här trapporna är nybyggda. Det såg i alla fall så ut och tillgängligheten är riktigt bra, även om rullstolar och kanske inte tar sig ner här.

Väl nere i ravinen går det att ta sig hela vägen fram till vattenfallet. Sista metrarna är det stora stenar och klippblock men inget som hindrar den som gärna utsätter sig för sånt. Och ja, det är värt mödan för det går faktiskt att bada direkt under fallet om man vill. Själv hoppade jag upp på ett klippblock precis bredvid och beundrade fallet därifrån. Fint så.

Enkel promenad till Sångbäcksfallet

Att upptäcka Sångbäcksfallet kräver ingen speciell ansträngning. Det är en enkel promenad på någon kilometer tur och retur och det krävs inte ens några speciella skor. En trevlig utflykt helt enkelt, om man ändå har vägarna förbi Klövsjö och Storhogna.

TIPS PÅ BLOGGEN | Att göra i Klövsjö på sommaren

Trapporna ner till Sångbäcksfallet
Vattenfall utanför Klövsjö
Sångbäcksfallet utanför Klövsjö
Maria fotograferar vattenfallet
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.