Här är Sångbäcksfallet – Vemdalens närmaste vattenfall!

Sommar och vattenfall är en lyckad kombination och i Jämtland och Härjedalen dräller det av vackra platser med mängder av forsande vatten. Storbofallet utanför Mattmar, Fettjeåfallet utanför Klövsjö, klassikerna Ristafallet och Tännforsen och så klart Sångbäcksfallet mellan Klövsjö och Vemdalen. Jag tror att det här är en liten doldis. Det ligger nämligen bara ett par hundra meter ner i skogen från vägen som tusentals människor passerar varje sommar men långtifrån alla hittar dit eller känner ens till det.

Vi gjorde en helg i Klövsjö och passade då på att besöka Sångbäcksfallet, efter ett tips från en lokalbo. Intressant ändå, för den där parkeringsfickan längs väg 315 har även jag passerat hundratals gånger utan att direkt lägga märke till den.

Den här gången stannade vi och tog den korta promenaden bort till bäcken, som sedan övergår i ett högt och forsande vattenfall.

HITTA HIT | Vägbeskrivning på Google Maps

Parkeringen vid Sångbäcksfallet

Bara ett par hundra meter bort

Från parkeringen är det bara ett par hundra meter till vattenfallets ovandel. Det är först en lättvandrad grusväg och följs sedan av en kort stig fram till fallets övre del. Bäcken slingrar sig fram i skogen och precis där fallet börjar kan man gå fram på en klippa och se nästan hela fallhöjden. Där uppifrån ser man också hur bäcken fortsätter bort långt där nere.

Från ovansidan går det att ta sig ner till mitten av fallet via lite stigar. Det kan vara lite slirigt här och var, så det är läge att se var man sätter fötterna. Det är dock värt ansträngningen, det är läckert att nästan vara precis bredvid fallet. Det är fuktigt och doften av blöta berghällar och skog söker sig in i varje andetag.

Brusande bäck
Vattenfall i Jämtland - Sångbäcksfallet

Grillplats och trappor

Fortsätter man bort från de övre delarna av Sångbäcksfallet kommer man ganska snart till en grillplats med bänkar. Perfekt om man är fikasugen och kan stå ut med myggen. Härifrån går det också trappor ner till botten av fallet och det verkar som att de här trapporna är nybyggda. Det såg i alla fall så ut och tillgängligheten är riktigt bra, även om rullstolar och barnvagnar kanske inte tar sig ner här.

Väl nere i ravinen går det att ta sig hela vägen fram till vattenfallet. Sista metrarna är det stora stenar och klippblock men inget som hindrar den som gärna utsätter sig för ett litet miniäventyr. Och ja, det är värt mödan för det går faktiskt att bada direkt under fallet om man vill. Själv hoppade jag upp på ett klippblock precis bredvid och beundrade fallet därifrån. Fint så.

Enkel promenad till Sångbäcksfallet

Att upptäcka Sångbäcksfallet kräver ingen speciell ansträngning. Det är en enkel promenad på någon kilometer tur och retur och det krävs inte ens några speciella skor. En trevlig utflykt helt enkelt om man ändå har vägarna förbi Klövsjö, Storhogna och Vemdalen.

Att göra i närheten

Eftersom vattenfallet ligger mitt mellan Klövsjö och Vemdalen och precis vid uppfarten till Storhogna så finns det mängder av friluftsaktiviteter att ta del av. Spelar man golf kan jag rekommendera Klövsjö Vemdalens GK, en varierande och kuperad skogsbana med delvis fjällutsikt. Banan ligger precis vid vägen, är 18 hål och har både övningsområde, restaurang och en liten shop.

Är man sugen på andra vattenfall finns redan nämnda Fettjeåfallet som ligger bortanför skidbackarna i Klövsjö. Det är en enklare vandring på ett par kilometer upp till fallet från parkeringen men helt klart värt. Trollsk och vacker skog och även tillgängligt för barnvagnar.

Åker man upp till Storhogna ligger kalfjället precis vid hotellet och härifrån går det att ta sig ut på en mängd olika leder, oavsett man gör det till fots eller på mountainbike. Både det välkända Fallmoran och ovandelen av Fettjeåfallet når man härifrån.

Som sagt. Börja med Sångbäcksfallet och få en känsla för vad området erbjuder. Det är helt klart värt ett besök!

TIPS PÅ BLOGGEN | Att göra i Klövsjö på sommaren

Trapporna ner till Sångbäcksfallet
Vattenfall utanför Klövsjö
Sångbäcksfallet utanför Klövsjö
Maria fotograferar vattenfallet

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.