Tavelsjöberget och pizzorna på Root

En dag tidigare i sommar, när vi hängde kring Umeå, kom förslaget om att promenera upp på Tavelsjöberget. Jag har hört en del fina saker om det där området så det blev ett enkelt ”Japp!” på frågan om det var en bra idé. Sagt och gjort, vi rullade norrut från Umeå och en stund senare stod vi på parkeringsplatsen där lederna upp i bergen börjar.

Det finns flera alternativ för att ta sig upp till toppen av Tavelsjöberget. Området består dessutom av flera berg, så möjligheterna till en heldagsutflykt finns för den som är sugen på det. I vår skara människor var det varierad ork så vi tog sonika sikte på en enklare led upp.

HITTA HIT | Tavelsjöbergets rastplats ligger 25 kilometer norr om Umeå. Kör väg 363 mot Vindeln. Parkeringen är gratis.

Leder på Tavelsjöberget

Tavelsjöberget var en ö (förut alltså)

Just Tavelsjöberget var faktiskt en ö i havet när inlandsisen drog sig tillbaka. Det ska förklara varför toppen i sig är klädd med skog medan klipphällarna nedanför är kala. Jag fascineras alltid över hur vår natur här uppe i Sverige har påverkats (och påverkas!) så hårt av just inlandsisen. Det finns flera platser som jag håller högt när det gäller sådana lämningar, bland annat jättegrytorna i dalsländska Steneby.

Det tog oss ganska kort tid att gå från parkeringen upp till toppen via led nummer ett. Den är kortast men ska också vara brantast och svårast. Det fanns partier med kala klippor men med mina mått mätt var den inte särskilt svår. Fast, har man funktionsvariation av något slag så kan nog någon av de andra lederna passa bättre.

Vyerna från toppen är vackra och här finns både vindskydd och grillplats om man vill sitta en längre stund eller rentav övernatta.

Ledskylt på Tavelsjöberget
Vindskydd på Tavelsjöberget
Utsikt mot Sundlingska gården
Topputsikt från Tavelsjöberget
Vandringsled på Tavelsjöberget

Pizzorna på Root och Sundlingska gården

Vi stannade en stund på toppen och njöt av utsikten ner mot sjön och Sundlingska gården. Vi gick också vidare på leden uppe på berget men vände snart eftersom vi hade en tid att passa. För ja, på tal om Sundlingska gården så var det bokat pizzor där nere.

Gården ligger riktigt fint nere vid sjön och restaurang Root serverade goda pizzor med härlig utsikt över kluckande vatten och vida vyer. För oss blev det en utflykt på ”bara” ett par timmar men vill man så finns det tillräckligt med leder för att spendera en hel dag här ute. Men den biten får jag nog ta en annan sommar.

Pizza på Root
Badplats vid Sundlingska Gården
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.