Upplevelsejogg i Uppsala på 54 minuter

Jag är ingen morgonmänniska. Men. Trots det finns det något som jag verkligen tycker om. Eller två saker. Att träna. Och att uppleva. Det här går ju då att kombinera genom att köra en upplevelsejogg, eller ”runcation”. Kort och gott ett löppass som är mer av upplevelsekaraktär än hård och brutal träning. Och varför inte innan hotellfrukosten i en ny stad?

Just precis det gjorde vi i Uppsala. Det var en härlig sommarmorgon med 24°C varmt, strålande solsken och en ny stad att springa runt i. Tidigare har jag faktiskt bara åkt förbi Uppsala och knappt varit inne i stan. Alls. I början av augusti hade vi tillslut en övernattning på ett hotell mitt i smeten och då passade det oss utmärkt att göra ett enklare löppass innan frukost och utcheckning.

Vad är ”runcation”?

Är inte ”runcation” bara ett annat ord för att ”hetsa runt och checka av så mycket som möjligt på kortast tänkbara tid”? Ja, så kan man se det om man vill. För mig handlar det mer om att effektivt reka de centrala delarna av en stad och att få en inledande överblick. Plus ett enklare träningspass så klart.

Vad finns det att se? Hur hittar jag dit? Vad vill jag se mer respektive mindre av? I vissa fall räcker löpturen, som till exempel utsiktsplatser, eller saker man ändå bara kan se från utsidan. Andra platser gör man ett återbesök till lite senare under vistelsen.

Uppsala på under timmen

Den här löprundan började på ett hotell mitt i stan och för ovanlighetens skull släpade jag med mig systemkameran ut. Inte helt optimalt för löptekniken. Det blir ju ändå bättre bildkvalitet med systemkameran, inget snack, så jag gör eventuellt om det här. Så. Runcation slash upplevelsejogg i Uppsala var det. Då drar vi!

Dryden på runcation i Uppsala

Linnéträdgården

Först ut blev Linnéträdgården, bara ett par hundra meter in på löprundan. När vi sprang förbi var den tyvärr stängd men vi kunde i alla fall titta in genom grinden på Svartbäcksgatan. Här inne ligger Carl von Linnés professorsbostad med Linnémuseet. Här finns också akademiträdgården, café, butik samt att det förekommer utställningar. Linnémuseet är öppet för bokade grupper året om, trädgården är öppen från maj till september.

Här räckte det inte med löptur och stängda grindar. Det här ska besökas framöver!

En rödsminkad Haglunds bro

Efter Linné-upplevelsen sprang vi över Fyrisån, vilket skedde på Haglunds bro. Bron bygges i början av 1900-talet och fungerar idag för både biltrafik samt gångare och cyklister. Återbesök? Nej, jag känner att jag är ganska klar med den.

Linneträdgården i Uppsala
Haglunds Bro i Uppsala

Domkyrkan

Är det här stans mest kända landmärke? Förmodligen. Efter Haglunds bro tog vi sikte på kyrktornen och kom snart fram till kvarteren alldeles nedanför. Vissa saker vet man ju att man utforska närmare och Uppsala domkyrka hör absolut dit, med sina kungagravar och djupt rotade historia. Det här var inte sista gången vi såg domkyrkans torn på den här löprundan.

Uppsala slott

Efter att ha fortsatt längs Fyrisån på Västra Ågatan svängde vi upp på Slottsgränd och vidare mot Uppsala slott. Den sista biten var en stigning i den lummiga parken innan vi tillslut sprang igenom en port och in på något som kan liknas en öppen slottsgård. I och med läget högt uppe på Kasåsen så har man finfin utsikt över stora delar av stan. Uppe vid Gunillaklockan är utsikten fantastiskt fin och det är där som bilden på domkyrkan är tagen.

Återbesök? Mycket möjligt, jag gillar svensk historia och Uppsala slott kvalar definitivt in där.

Vid Uppsala Slot
Uppsala Domkyrka

Linneanum

Trapporna ner från slottsgården ledde oss rakt fram mot Linneanum, ett orangeri som uppfördes 1787–1807 och som inspirerats av det grekiska Poseidontemplet i Paestum i Italien. En symmetrisk trädgård, en vacker gräsmatta, fina planteringar och en fontän långt där borta.

Återbesök? Kanske. Jag vet inte riktigt vad man kan göra där, allra helst när jag inte efterforskat det särskilt noga heller. Men ibland är det ju sådana besök som blir de bästa.

Linneanum

Stadsparken och Uppsalas landmärken – igen

Efter Linneanum kände vi att det var dags att börja jogga ner mot city igen. Vi sprang ner från slottet och igenom den vackra och lummiga stadsparken, vilket gjorde att vi kom ut nere vid Fyrisån. Vi hann också se taket på klassiska Studenternas IP. Sedan är det ju något speciellt med att springa längs vattendrag, allra helst en sommarmorgon med blå himmel och en stad som precis har vaknat.

Härifrån fick vi också en riktigt fin vy av Uppsala slott igen, med Svandammen precis framför fötterna. Sedan fortsatte vi bort mot hotellet. Vi tog en av alla småbroar över Fyrisån och sista stoppet blev utanför Upplandsmuseet. Ärligt talat visste jag inte vad det var där och då, men jag tog lite bilder eftersom jag tycker att det var ett vackert kvarter. Vad själva muséet har att erbjuda har jag ingen aning om så bara därför tänker jag att det kanske kan vara värt att ägna tid åt vid nästa besök i stan.

Uppsala Slott sett från stan
Fyrisån i Uppsala
Blomsterarrangemang i Uppsala
Fyrisån rinner genom Uppsala
Upplandsmuséet i Uppsala

54 minuter senare

En knapp timme senare stannade vi träningsklockorna utanför hotellet. Vi pratar inget direkt monstertempo här utan mer som korta joggetapper med foto- och upptäcksstopp längs vägen. Precis så som en runcation ska vara. Jag blev också överraskad, jag hade inte förväntat mig en såpass vacker löptur som Uppsala bjussade på. Och här finns det ju säkert många fler dolda guldkorn att upptäcka också.

Har du tips på Uppsala? Släng iväg en kommentar och berätta, så kan jag preppa inför nästa gång jag är i krokarna.

5 KOMMENTARER

    • Ah, tack för länken! Cykel är också ett bra alternativ om man snabbt och enkelt vill upptäcka en stad. Eller elsparkcykel (som dock inte direkt bidrar till någon vidare fysiskt aktivitet). 🙂

  1. Fina bilder från fin stad, minst sagt. Jag tänker att man måste välja på vilket konto man gör något, träning, upplevelse, bloggkontent, kul grej osv. Precis som dyra middagar i min bok måste räknas till upplevelsekontot och inte enbart mat för att jag ska kunna prioritera en måltid över 500-lappen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.