Vilken arbetsförmån skulle du välja?

Nu när arbetsplatserna börjar kicka igång efter semestertiderna ramlade jag av en händelse över en liten tankeväckande post på LinkedIn. Inte så att jag är något större fan av sajten men det här inlägget fick mig att stanna upp och tänka till. Arbetsförmåner. Det kan vara bra grejer. I det här fallet är förutsättningarna att du är förhållandevis nyanställd på ett jobb. Firman går bra, du gör ett bra jobb och efter ett tag kommer chefen in och vill belöna dig för dina fina insatser.

Det här får du välja mellan

Du får fem alternativa arbetsförmåner på bordet som du får välja mellan.

 • LÖN. Du blir erbjuden 2000:- mer per månad (brutto).
 • FRISKVÅRDSBIDRAG. Du får 3000:- extra i friskvårdsbidrag varje månad.
 • SEMESTERDAGAR. Ytterligare fyra betalda semesterdagar per år.
 • SLUTA TIDIGARE. Du får gå hem klockan 14 på fredagar istället för 17.
 • STÄDHJÄLP. Varje vecka kommer någon hem till dig och städar i tre timmar.

Så. Vad väljer man?

Jobb på Gomorron Östersund

Vad hade jag valt?

Vid en första anblick? Friskvårdsbidraget, mest för att summan hisnar en aning. Fast vid närmare eftertanke…

Så här då. För mig står sig två papp extra i månaden ganska vagt i den här listan, då jag förutsätter att jag på det här jobbet tjänar som jag gör idag. Friskvårdsbidraget faller också, eftersom det är nischat och inte får användas hur som helst. Jag skulle seriöst ha svårt att sätta sprätt på 36000 om året.

Extra semesterdagar då? Om jag bytt jobb skulle jag så klart inte bytt ner mig i antal semesterdagar så nej, det här hade jag inte heller valt. Sluta tidigare på fredagar? Nja, jag har sällan bråttom hem ens på fredagar så det känns som ett ganska svalt alternativ.

Sist ut är faktiskt det jag hade valt. Städhjälp varje vecka. Inte bara för att det i sig har ett ganska bra ekonomiskt värde. Snarare främst för att jag gillar ordning, reda och städat samtidigt som jag helst duckar för att göra jobbet själv. Rent teoretiskt kan jag ju då hellre jobba till 17 varje fredag och ändå komma hem till en nystädad lägenhet. Det låter som en vardagslyx jag skulle kunna vänja mig vid.

Vad hade du valt?

Så, låt säga att du fick listan framför dig. Vad hade du valt?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

 1. Klurigt. Jag blir ju tyvärr genast ekonomen och börjar räkna på vad som är mest lönsamt. Givet vad städning kostar, brutto och nettolön osv. Men om jag skiter i det ett tag och funderar på vad jag faktiskt önskar mig. Så är det alltid tid. Jag har redan löneväxlat till mig 2 extra semesterveckor, men tar gärna en till. Så semester, alltid semester.

  • Förstår helt, jag börjar också räkna pengarna i alla de här alternativen. Så därför landade det i städningen. Annars är ju friskvårdsbidraget intressant men sätter man verkligen sprätt på det? Tveksamt.

 2. Med dem alternativen så blir det lönen, med högre lön blir pensionen lite bättre. Jag utnyttjar aldrig friskvården, har alltid semesterdagar kvar, jag kan flexa och komma senare eller gå tidigare, städa tycker jag är avkopplande så det gör jag gärna.

  • Att städa kan vara avkopplande köper jag nästan faktiskt men om det också är något jag helst slipper så… ja. 🙂 Men lönen, det är inte många som valt den utifrån min ”undersökning” på Instagram.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.