Vykort från Rom och en liten resa-just-nu-FAQ

Det blev några riktigt fina dagar i Rom, nu när vi äntligen kunde bege oss ut och resa igen. Det har delvis känts lite kontroversiellt att dra iväg och då allra helst till Italien. Fast, flest funderingar har omgivningen stått för. Det har ramlat in en hel del meddelanden på de Instastories som jag lagt upp men också i konversationer med vänner och bekanta.

Samtidigt har det ju varit underbart skönt att kunna resa igen. Då är det lätt att glömma restriktioner och annat när man är mitt i upplevelsernas epicentrum. Och när jag tänker efter. Antingen var vi bra pålästa och väl förberedda. Eller så var det inte så himla stor skillnad som man kan tro, det här ”nya normala”. I alla fall inte den här veckan. Inte i just Rom. Faktiskt.

Men okej. Det här får bli ett lite annorlunda vykortsinlägg. Jag börjar med en FAQ på de kommentarer och frågor som dykt upp under resan och så kör jag några sköna vykort sist i inlägget. Då kör vi.

Kväll i Trastevere

Observera att denna resa genomfördes i början av augusti 2020. Synpunkter och åsikter är baserade utifrån situationen som gällde där och då. Förutsättningar och möjligheter har förändrats sedan dess och justeringar i restriktioner sker nästan dagligen. Därför kan vissa av svaren till dessa påståenden verka inaktuella. Jag står fortfarande bakom det som står skrivet. Åsikterna gällande den aktuella resan har inte förändrats.

”Resa till Rom? Nu?!”

Ja, Italien är ju ett hårt drabbat land i COVID-19-sammanhang. Det vet vi. När vi väl bestämde oss för att åka så kollade vi naturligtvis upp eventuella restriktioner, vilka regler som gällde för in- och utresa och hur läget låg i Rom för våra dagar.

Vid det här tillfället fanns inga nämnvärda hinder förutom att vara frisk. Det här uppdaterade vi oss på dagligen fram tills det inte gick att avboka resan längre (ett dygn innan). Vi kände oss alltså bra pålästa och trygga i det. Inte konstigare än så.

”Jag hade aldrig rest nu!”

Det fina är att ingen är tvingad att resa. Det är helt okej att vara hemma. Då kan man ju både hänga på gymmet, i affärer på stan, åka lokaltrafik eller ha middagar med folk i riskgrupp.

”Flyga alltså, värsta smitthärden?”

Det är väl inte så att man skulle göra en hjärttransplantation på rad 4 på en A320neo direkt. Vare sig nu eller förut. Däremot är det en missuppfattning att flygplan skulle vara en större smitthärd än många andra platser. Luften i kabinen byts ut i minutintervaller och har alltså bättre kvalitet än på många andra ställen (gym, affärer, tåg, bussar).

SAS kör också nedskalad service så allt man får är en vattenflaska, samt att munskydd alltid ska vara på under hela flygresan. Släng på stängda lounger och utebliven FastTrack så var ju mervärdet i SAS Plus minimalt. Fast för samma poäng som Go så kan jag leva med det.

På Arlanda var munskydd rekommenderat. På Rom FCO var det ett krav, precis som på Kastrup.

Det är krav på munskydd när man flyger med SAS

Undvika trängsel – går det ens i Rom?

Jodå, det går utmärkt. På förhand hade vi hört att det var glest med folk på stan. Det ryktet besannades delvis. Vid de mest berömda attraktionerna var det så klart lite köer och folksamlingar men inga tätare mängder. På de allra flesta ställen fanns det skyltar om avstånd och munskydd, precis som det fanns stationer med handsprit utställda lite här och där. Vakter och poliser uppmanade också folk att både hålla avstånd och ha munskyddet på. Jag upplevde snarare säkerheten som rigorös.

Är det krav på munskydd överallt?

På vissa platser kommer du inte in utan och på restauranger och affärer ska du också ha det på. Vi blev tillrättavisade några gånger när vi missat det men följde råd och rekommendationer så långt det gick. När vi gick på stan och det var glest med folk åkte skyddet ner på hakan. När vi var nästan själva satt det på armen.

Att bo på hotell då?

Vi bodde på Hotel Ripa i Trastevere. De har drygt 200 rum men de här dagarna var det bara runt 30 bokade, fick vi höra. Precis som i alla andra inomhusmiljöer var det pyntat med handsprit och uppmaningar till munskydd. Frukosten fick vi välja själva men personalen plockade ihop den åt oss och serverade vid bordet.

Servicen var fantastisk och rummet städades varje dag. Jag har faktiskt inget att anmärka på alls här. Möjligtvis att hissen var långsam, men det var den väl även innan pandemin gissar jag.

Inte orolig för att bli sjuk?

Det ska alltid finnas en riskmedvetenhet när man reser. Och är hemma. Visst, att bli sjuk på resa är ju oftast mer omständigt än att bli det hemma så det måste man ha med i beräkningarna. Man kan bli strandad på ett sjukhus eller isolerad på ett hotell men så är det ju på alla resor, inte bara nu.

Är du en rövhatt? Stanna hemma!

Jag tänker så här. Är man en rövhatt och vet om det så stannar man hemma. Är man osäker på om man är en rövhatt eller inte så är man troligtvis det och då stannar man också hemma. Vet man att man är påläst och känner sig trygg så ser jag inga konstigheter i att dra iväg. Men, det gäller också uppdatera sig. Situationen kan ju se olika ut från dag till dag, ibland nästan från timme till timme.

Med allt det här sagt så är det smart att låta det sunda förnuftet råda. Känner man sig orolig så ska man inte dra iväg men läser man på ordentligt och gör lite förhandsjobb så framkommer också en annan bild än katastrofnyheterna på TV.

Vykorten då?

Ja men jo. Inget vykortsinlägg utan vykort. Rom är en otroligt fotovänlig stad med allt från pampiga byggnader till små pittoreska gränder i var och vartannat kvarter. Det är lätt att fylla ett minneskort i kameran, men det var knappast en överraskning. Vi börjar så här, så kommer det säkert mer Rom-inlägg framöver.

Takåsar och kyrkor i Rom
Peterskyrkan i Rom
Solen i ögonen
Jag själv framför Olimpico
Ovanför våra huvuden på restaurangen
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

7 KOMMENTARER

 1. Var det inte jobbigt att behöva ha munskydd överallt i värmen? Det gör att jag drar mig för att resa, på semestern vill man ju njuta… eller så kanske det är värt det ändå? Är ofantligt ressugen men har inte bokat något än.

  • Jo, det blev ganska varmt faktiskt. Allra helst när det var 36°C. Samtidigt satt inte munskyddet på hela tiden så det gick ju att lufta sig ganska bra. Så ja, det var värt.

  • Bra inlägg om att resa i dessa tider. Är själv i Grekland f n och det var några synpunkter kring det, kan jag säga. Vi tvekade dock inte en sekund om vår resa (reser på egen hand, som vanligt). Munskyddet är med hela tiden och vi tycker inte det är något problem med att behöva använda det. Lite varmt på bussen till stranden på en av öarna men det handlar ju om max en halvtimme. Social distansering och sunt förnuft gäller även i Grekland och det finns handsprit överallt.

   • Ja precis. Sunt förnuft och handsprit överallt så vi såg inte heller att det var några problem. Och munskyddet var ju alltid med samt att blev det för trångt så drog vi oss bort. Intressant att få en inblick från Grekland också, tack för det! 🙂

 2. Två följdfrågor blir det på det. Dels,
  Var det på allvar någons om skrev det där med Rövhatt? Eller spetsade du till det? 🙂
  Och sen, hur var det på flyget, blir man seatad bredvid okända personer eller lämnar de lucka mellan sällskapen?

  • 1. Ingen skrev rövhatt, det är mitt eget påhitt. Det finns ju rövhattar och jag ville omnämna dem specifikt. Tyvärr känner de dock ofta inte själva till att de är de, vilket ställer till det en del för oss andra. 😉

   2. Vi blev aldrig seatade bredvid okända, trots att vi hade varsin separat bokning. Men, vi valde ju platser redan vid bokningen (möjligt tack vare att vi reste i Plus (fungerar också om man har EBG eller högre). Men, vi hade inte heller någon okänd bredvid oss på trippelsätet så vi slapp alltid okänt folk som grannar. Det kan ju bero på flera saker. Jag tänker att det främst satt i att det inte var så mycket folk på flyget, så det fungerade att sprida ut sig även i Plus. Hur det såg ut längre bak i kabinen vet jag inte.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.