Fjällöpning – 12 tips om packning och säkerhet

Fjällöpning är nog den roligaste och finaste formen av löpning, i alla fall om ni frågar mig. Belöningen är ofta storslagna vyer, allra helst om man passar på att springa upp på en fjälltopp. Det finns också en del att tänka på kring just fjällöpning och det är inte bara att dra på sig skorna och dra ut, som man gör när man är hemma.

eStore

Löpning i fjällen bjuder gärna in till längre sträckor, vilket gör att man bör packa med sig en väska med lite förnödenheter. Tänk ungefär som en dagstur. Fjällöpning innebär också att man är mer utsatt när man beger sig ut i väglöst land. Väderomslagen kan vara snabba och säkerheten måste därför alltid gå först. Tillsammans med eStore kommer jag i det här inlägget att presentera några tips och idéer kring fjällöpning, främst med packning och säkerhet.

Har du egna tips, lämna gärna en kommentar längst ner och berätta!

Fjällöpning med vacker utsikt!

Spring med någon

Allra helst ska man så klart sällskapa med någon när man ska ut på fjällturer, inte bara för säkerheten utan för att det är trevligt. Det gäller även löpning.

Om du är själv – meddela dig!

Om jag springer själv brukar jag meddela var jag ska ta vägen. Jag lägger upp en tänkbar rutt och följer den. Sedan finns ju så klart lite tekniska hjälpmedel. I iOS kan man dela sin geografiska plats via Hitta-appen. Google Maps har en liknande funktion och den finns både för iOS och Android.

Kör man en Garmin-klocka och även deras app finns funktionen LiveTrack. När den aktiveras mejlas en länk ut till mottagare man valt. Länken leder till en karta där folk kan följa varje steg du tar.

Spring längs markerade leder

För att ytterligare säkra upp din fjällöpning kan det vara en bra idé att hålla sig till markerade leder. På det sättet kommer det förr eller senare dyka upp skyltar, om det skulle vara så att sikten plötsligt skulle försämras. Dessutom är de betydligt lättare att springa på.

Fixa ett par trailskor

Egentligen är det här två tips. Först och främst, fixa ett par trailskor (ska inte förväxlas med träskor) om du inte redan äger ett par. Förutom bättre fäste så har de en tåligare konstruktion som skyddar fötterna mot vassa stenar, rötter och dylikt. De är också något mindre dämpade än vanliga asfaltskor plus att vissa modeller har fäste för damasker. Äger man inga trailskor brukar jag rekommendera de skor som man är minst rädd om. Eftersom det är fjäll och natur så kommer det med största sannolikhet att bli blött, lerigt och söligt.

Löpning i fjällen med rätt skor

Karta & kompass

Lite beroende på var man ska springa så klart. Men, ska man ut på fjället och göra en längre löptur så är karta och kompass ett måste. Väderomslagen kan vara hastiga och när riktmärken och annat försvinner så finns det inte så mycket kvar att gå på. Mobiltelefonen i all ära, men den är faktiskt inte helt säker alla gånger heller.

Tips är att sikta på en slitstark karta, som kan stå emot vatten och annat. Calazo gör bra grejer, börja spana hos dem.

Ryggsäck med vätskesystem

Till min ryggsäck från Osprey har jag ett vätskesystem som består av en påse på upp till 1,5 liter. På denna kopplar jag en slang som går ut från huvudfacket och sedan sitter den med ett litet magnetfäste på bröstremmen. En mycket smart lösning som gör att man alltid har enkel åtkomst till vattnet.

Har man ingen ryggsäck för löpning så finns de att köpa hos eStore. Kika på utrustning för vandring och räkna med priser från 360:- och uppåt, beroende på märke och modell.

Det kan blåsa på toppen

Fyll på vatten

Springer du förbi en fjällbäck så passa på att fyll på din vattenflaska. Ju högre upp på berget du kommer desto mindre och färre bäckar finns det att nyttja. Det finns faktiskt hopvikbara vattenflaskor, kolla även dessa hos eStore.

Skavsårsplåster och elastisk linda

Compeed (eller andra skavsårsplåster) har alltid en plats i ryggsäcken när man ska ut i fjällen. Även om man har väl ingångna skor eller kängor så vet man aldrig vad som kan hända. En billig försäkring för en mer lyckad dag, om nu skavsåret skulle vara framme.

Ett annat bra tips är en elastisk linda. Bra att ha om du skulle stuka foten eller ramlar och måste minska en blödning. Ett litet första-hjälpen-kit helt enkelt. Bra grejer!

Energibars eller något att tugga på

Det måste så klart inte vara avancerade energibars men ska man vara ute några timmar, som fjällöpning många gånger inbjuder till, är det smart att packa ner lite förtäring. Ofta är ju det här kanske mer upplevelselöpning än ett stenhårt kvalitetspass, vilket gör att man kan springa även med mat i magen.

När jag gjorde fjällöpningen på Getryggen bortanför Åre för några veckor sedan (upplevelselöpning!) hade jag preppat ryggsäcken med två energibars, ett par mackor och en termos med varm choklad. Sedan satte jag mig på bergstoppen och fikade, njöt av stunden och slumrade en sväng innan jag joggade ner till fjällstationen igen. Det är som fjällöpning ska vara om ni frågar mig.

Varm choklad

Vind- och regntåliga kläder (+ mössa)

Det kan som sagt slå om snabbt i fjällterräng. Börjar man dessutom göra höjdmeter och ska upp på toppar så är risken ännu större. Jag tänker nu inte enbart på regn och snö utan även vindar. Packa därför ner vind- och vattentäta kläder i dagspackningen, gärna något extraplagg så det finns något torrt att dra på sig om turen blir längre än planerat.

En mössa är också bra att ha. Allt som allt tar det här ganska lite plats och är en enkel försäkring för att hålla sig något varmare och torrare om skitvädret skulle dra in.

Extra ombyte och handduk

När jag kommer tillbaka till bilen efter en tur i fjällen brukar jag alltid ha med ett klädombyte, oavsett om jag kört fjällöpning eller en vanlig dagsvandring. Det är supernice att svida om till torra kläder och skor, allra helst om bilresan hem är några mil och tar ett par timmar. Kom ihåg att det går att bada i fjällbäckar också, därför kan medhavd handduk vara grej of the day.

Om man är i närheten av en STF-fjällstation kan också möjligheten till dusch finnas. Kolla i receptionen hur det fungerar och det vanliga är att man då betalar en slant. Det är något lägre pris om man är medlem i Svenska Turistföreningen.

Njut!

Du är i fjällen. Stanna upp ibland. Ta lite längre pauser. Skippa kvaliteten och världsmästartempot. Njut av allt du har runtomkring dig. Du är i fjällen. Ska jag skriva det en gång till? Du. Är. I. Fjällen!

Era tips kring fjällöpning?

Har ni fler tips och idéer kring fjällöpning? Någon favoritsträcka ni gärna berättar om? Lämna en kommentar och sprid kunskaperna om den kanske vackraste träningsformen som finns.

Dryden - fjällöpning på Mittåkläppen
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.