Handöl, hängbron och Elitstyrkans hemligheter 2023

Strax väster om Åre, precis där västra jämtlandsfjällen tar sin början och på vägen mot Storulvån fjällstation, ligger Handöl. Byn är känd både lokalt, nationellt och historiskt och är absolut värd en avstickare om man är i närheten. Förutom en militärkatastrof för 300 års sedan har bygden nu fått än mer drama när tredje säsongen av Elitstyrkans Hemligheter Sverige har sin bas precis bredvid forsen.

Handöl ligger i Åre kommun, vid Ånnsjöns västra sida och fem mil från Åre by. Här forsar Handölan fram för att sedan mynna ut i Enan och Ånnsjön. Byn är känd för sitt gamla täljstensbrott, vattenkraftstationen, Elitstyrkans Hemligheter men också för en stor svensk militärkatastrof. Mer om det längre ner.

Kör du E14 mellan Storlien och Åre ligger byn en knapp mil in från Enafors, samma väg som man kör om man ska till Storulvån fjällstation.

HITTA HIT | Handöl på Google Maps

Handöl, forsen, hängbron och caféet

Högst upp i byn ligger två vattenkraftverk. Handöl nedre stod klart 1915 och det övre kraftverket byggdes 1985. Hängbron över Handölsforsen ska självklart testas om man är här. Den bästa tiden på året för ett besök är framåt maj när vårfloden är som störst. Augusti bjuder inte riktigt på samma vattenmassor men det är fortfarande en mäktig upplevelse med utsikten nedströms och Ånnsjön långt där borta. I direkt anslutning till hängbron finns det bord och sittplatser, perfekt om man vill fika med forsen som ljudkuliss.

Härifrån går det också att vandra upp till en utsiktsplats en knapp halv kilometer bort. Den är väl värd sin promenad och där får man fina vyer över de övre forsarna av Handölan med mycket fallhöjd. Längre ner i byn ligger Hanriis café och utställning, om både täljstenens historia i Handöl och Karolinernas dödsmarsch. Notera dock öppettiderna då dessa är säsongsberoende. Det går också att vandra hela vägen till Storulvåns fjällstation, en sträcka på 11 kilometer.

Elitstyrkans hemlighet Sverige (säsong 3)

I säsong tre av svenska Elitstyrkans Hemligheter (sänds våren 2023) har man valt Handöl som bas. Här får man följa 18 deltagares kamp genom stenhårda utmaningar och tuffa tester i den jämtländska fjällmiljön. Rekryterna utsätts för prövningar som livsfarlig simning vid Ristafallet, språngmarscher på Ottfjället, klättring på kabinbanan i Åre, fysiska och psykiska tester, lite mat och dålig sömn med mera.

Med det sagt – är man sugen på lite Jämtlandsinspiration så ska man definitivt kolla Elitstyrkans Hemligheter.

LÄSTIPS10 tips på dagsturer kring Åre

Karolinernas dödsmarsch

Handöl är även känt för en historisk katastrof. Efter att Karl XII stupat i slutet av 1718 beordrades en hel svensk armé hem från norska Tröndelag. Det hade hunnit bli sent i december och trots att det var sträng kyla så hade vintern som sådan varit snöfattig. Skidor ansågs därmed onödigt. Man tog sikte på den kortaste vägen över Tydalsfjällen och vidare marsch in i Sverige och Jämtland. Totalt var det 5800 man som skulle över fjällen.

På nyårsdagen påbörjades vandringen men redan samma eftermiddag överraskades trupperna av en förödande vinterstorm. Armén tvingades slå läger redan vid Öjfjällets norra sida. Dagen därpå fortsatte ovädret och trots att stor del av trupperna nådde Enan på svenska sidan så blev 3000 soldater kvar på fjället tillsammans med hästar och utrustning.

Överlevande soldater kom stapplande ner för fjället och till Handöl först den 4-5 januari. Då hade byn bara ett fåtal gårdar och det fanns vare sig husrum eller mat åt alla. Det resulterade i att många dog även där, rakt utanför husknuten. Också under de sista milen till Duved, där inkvartering samordnats, dog ytterligare 700 personer de kommande dagarna.

2100 soldater överlevde marschen, flera hundra med bestående men för resten av livet. Även civilbefolkningen i trakterna led i flera år efter det här fälttåget på grund av sjukdomar och brist på mat. I Handöl finns det en massgrav med närmare 600 soldater och i Duved står ett monument rest över karolinernas dödsmarsch.

Storsnasen i Jämtland

Faktakällor: Wikipedia, Karoliner.com

6 KOMMENTARER

    • Ja, det ska tydligen vara en både fin sträcka men också jobbig. Pratade med en igår som pratade om flera meter höga snöfallar. Man kan knappt föreställa sig hur det kan vara att gå där helt utan sikt.

  1. Hejsan på er! Je är en tjej som heit Britt-inger som var och åkte till Handöl i höstas år 2020 och då var je där med en personal som sällskap som hade åkt från Järpen, när ma kom dit så var det så fruktansvärt myrse vatten som forsade ner som var en så vacker upplevelse så denna fors får högsta beröm man kan je att den är så underbar och så underbar vacker, så när ma kom dit så gick ma över bron till andra sidan? men innan ma kom över så filmade je hela fallet både ner och även uppåt som forsade ner så fruktansvärt myrse så att man inte kunde höra vad man sa när man stod där och pratade. Den är så underbar så je gick på olika slänter där man kunde gå ut för att titta på forsen hur den är. Så det var så underbart vackert och underbart så att man inte kan tro det själv, så je skulle vilja åka dit flera gånger och gara detta samtidigt när det är väldigt myrse vatten som kan vara med så fin upplevelse att se hur vacker den är. Tänk er alla att den är så fruktansvärt vacker så den kommer först av alla forsar som är väldigt snygg och fina upplevelse som man får vara med när man kommer dit när man har varit i Tännforsen och innan den så får man leva en sån upplevelse när man har varit i Ristafallet som ligger i Holland. Man kan inte tro bättre när man har sett dem tre forsar som är så fruktansvärt vacker men Handöl är största tycker je eftersom det hörs högst där när det forsar ner från berget ner till Indalsälven som ligger nedanför denna vackra forsen.
    Då får ma säga myrse tack och fin upplevelse att få se denna fors som är så vacker många fina hälsningar ifrån Britt-inger, Har det så underbar dag alla som åker dit för att titta på denna underbara fors så hej då och tack.

    • Hej! Vad härligt att du hittade till Handöl och forsen och tyckte att det var fint! Jag har också varit där flera gånger och tänker fortsätta åka dit om jag ska upp till Storulvån. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.