Handölsforsen och en historisk dödsmarsch

På vägen till Storulvåns fjällstation och min träningsrunda för några veckor sedan gjorde jag en liten avstickare till den lilla byn Handöl. Jag hade inte varit där på säkert tio år och var sugen på att se Handölsforsen med hängbron igen. Annars är ju byn känd för något helt annat och betydligt mer dramatiskt, om man flyttar sig 300 år bakåt i tiden.

Handöl ligger i Åre kommun, vid Ånnsjöns västra sida och fem mil från själva Åre. Här forsar Handölan fram för att sedan mynna ut i Enan och Ånnsjön. Byn är både känd för sitt gamla täljstensbrott men också som plats för en stor svensk militärkatastrof.

HITTA HIT | Handöl på Google Maps

Karolinernas dödsmarsch

Efter att Karl XII stupat i slutet av 1718 beordrades en hel svensk armé hem från norska Tröndelag. Det hade hunnit bli sent i december och trots att det var sträng kyla så hade vintern som sådan varit snöfattig. Skidor ansågs därmed onödigt. Man tog sikte på den kortaste vägen över Tydalsfjällen och vidare marsch in i Sverige och Jämtland. Totalt var det 5800 man som skulle över fjällen.

På nyårsdagen påbörjades vandringen men redan samma eftermiddag överraskades trupperna av en förödande vinterstorm. Armén tvingades slå läger redan vid Öjfjällets norra sida. Dagen därpå fortsatte ovädret och trots att stor del av trupperna nådde Enan på svenska sidan så blev 3000 soldater kvar på fjället tillsammans med hästar och utrustning.

Överlevande soldater kom stapplande ner för fjället och till Handöl först den 4-5 januari. Då hade byn bara ett fåtal gårdar och det fanns vare sig husrum eller mat åt alla. Det resulterade i att många dog även där, rakt utanför husknuten. Också under de sista milen till Duved, där inkvartering samordnats, dog ytterligare 700 personer de kommande dagarna.

2100 soldater överlevde marschen, flera hundra med bestående men för resten av livet. Även civilbefolkningen i trakterna led i flera år efter det här fälttåget på grund av sjukdomar och brist på mat. I Handöl finns det en massgrav med närmare 600 soldater och i Duved står ett monument rest över karolinernas dödsmarsch.

Handölsforsen, hängbron och caféet

Högst upp i byn ligger två vattenkraftverk. Handöl övre byggdes 1985 och Handöl nedre stod klart 1915. Hängbron över Handölsforsen ska självklart testas om man är här. Den bästa tiden på året för ett besök är nog framåt maj när vårfloden är som störst. Augusti bjuder inte riktigt på samma vattenmassor men det är fortfarande en mäktig upplevelse med utsikten nedströms och Ånnsjön långt där borta. I direkt anslutning till hängbron finns det bord och sittplatser, perfekt om man vill fika med forsen som ljudkuliss.

Härifrån går det också att vandra upp till en utsiktsplats en knapp halv kilometer bort. Den är väl värd sin promenad och där får man fina vyer över de övre forsarna av Handölan med mycket fallhöjd. Längre ner i byn ligger Hanriis café och utställning, om både täljstenens historia i Handöl och Karolinernas dödsmarsch. Väl värda ett besök och det finns gott om parkeringsplatser. Notera dock öppettiderna då dessa är säsongsberoende. Det går också att vandra hela vägen till Storulvåns fjällstation, en sträcka på 11 kilometer.

Så. Dagens tips är alltså att svänga förbi Handöl och Handölsforsen. Kör ni E14 mellan Storlien och Åre ligger byn bara en knapp mil in från Enafors, samma väg som man kör om man ska till Storulvåns fjällstation. En dold pärla som hyser både vacker natur och en av Sveriges största militärkatastrofer någonsin.

Vandringsmöjligheter vid Handölsforsen.
Handölsforsen i Handöl
Handölsforsen
Fikaplats vid Handöls kraftstation
Jag själv framför Handölsforsen

Faktakällor: Wikipedia, Karoliner.com

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

    • Ja, det ska tydligen vara en både fin sträcka men också jobbig. Pratade med en igår som pratade om flera meter höga snöfallar. Man kan knappt föreställa sig hur det kan vara att gå där helt utan sikt.

  1. Hejsan på er! Je är en tjej som heit Britt-inger som var och åkte till Handöl i höstas år 2020 och då var je där med en personal som sällskap som hade åkt från Järpen, när ma kom dit så var det så fruktansvärt myrse vatten som forsade ner som var en så vacker upplevelse så denna fors får högsta beröm man kan je att den är så underbar och så underbar vacker, så när ma kom dit så gick ma över bron till andra sidan? men innan ma kom över så filmade je hela fallet både ner och även uppåt som forsade ner så fruktansvärt myrse så att man inte kunde höra vad man sa när man stod där och pratade. Den är så underbar så je gick på olika slänter där man kunde gå ut för att titta på forsen hur den är. Så det var så underbart vackert och underbart så att man inte kan tro det själv, så je skulle vilja åka dit flera gånger och gara detta samtidigt när det är väldigt myrse vatten som kan vara med så fin upplevelse att se hur vacker den är. Tänk er alla att den är så fruktansvärt vacker så den kommer först av alla forsar som är väldigt snygg och fina upplevelse som man får vara med när man kommer dit när man har varit i Tännforsen och innan den så får man leva en sån upplevelse när man har varit i Ristafallet som ligger i Holland. Man kan inte tro bättre när man har sett dem tre forsar som är så fruktansvärt vacker men Handöl är största tycker je eftersom det hörs högst där när det forsar ner från berget ner till Indalsälven som ligger nedanför denna vackra forsen.
    Då får ma säga myrse tack och fin upplevelse att få se denna fors som är så vacker många fina hälsningar ifrån Britt-inger, Har det så underbar dag alla som åker dit för att titta på denna underbara fors så hej då och tack.

    • Hej! Vad härligt att du hittade till Handöl och forsen och tyckte att det var fint! Jag har också varit där flera gånger och tänker fortsätta åka dit om jag ska upp till Storulvån. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.