På vägen till Storulvåns fjällstation och min träningsrunda för några veckor sedan gjorde jag en liten avstickare till den lilla byn Handöl. Jag hade inte varit där på säkert tio år och var sugen på att se Handölsforsen med hängbron igen. Annars är ju byn känd för något helt annat och betydligt mer dramatiskt, om man flyttar sig 300 år bakåt i tiden.

Handöl ligger i Åre kommun, vid Ånnsjöns västra sida och fem mil från själva Åre. Här forsar Handölan fram för att sedan mynna ut i Enan och Ånnsjön. Byn är både känd för sitt gamla täljstensbrott men också som plats för en stor svensk militärkatastrof.

HITTA HIT | Handöl på Google Maps

Karolinernas dödsmarsch

Efter att Karl XII stupat i slutet av 1718 beordrades en hel svensk armé hem från norska Tröndelag. Det hade hunnit bli sent i december och trots att det var sträng kyla så hade vintern som sådan varit snöfattig. Skidor ansågs därmed onödigt. Man tog sikte på den kortaste vägen över Tydalsfjällen och vidare marsch in i Sverige och Jämtland. Totalt var det 5800 man som skulle över fjällen.

På nyårsdagen påbörjades vandringen men redan samma eftermiddag överraskades trupperna av en förödande vinterstorm. Armén tvingades slå läger redan vid Öjfjällets norra sida. Dagen därpå fortsatte ovädret och trots att stor del av trupperna nådde Enan på svenska sidan så blev 3000 soldater kvar på fjället tillsammans med hästar och utrustning.

Överlevande soldater kom stapplande ner för fjället och till Handöl först den 4-5 januari. Då hade byn bara ett fåtal gårdar och det fanns vare sig husrum eller mat åt alla. Det resulterade i att många dog även där, rakt utanför husknuten. Också under de sista milen till Duved, där inkvartering samordnats, dog ytterligare 700 personer de kommande dagarna.

2100 soldater överlevde marschen, flera hundra med bestående men för resten av livet. Även civilbefolkningen i trakterna led i flera år efter det här fälttåget på grund av sjukdomar och brist på mat. I Handöl finns det en massgrav med närmare 600 soldater och i Duved står ett monument rest över karolinernas dödsmarsch.

Handölsforsen, hängbron och caféet

Högst upp i byn ligger två vattenkraftverk. Handöl övre byggdes 1985 och Handöl nedre stod klart 1915. Hängbron över Handölsforsen ska självklart testas om man är här. Den bästa tiden på året för ett besök är nog framåt maj när vårfloden är som störst. Augusti bjuder inte riktigt på samma vattenmassor men det är fortfarande en mäktig upplevelse med utsikten nedströms och Ånnsjön långt där borta. I direkt anslutning till hängbron finns det bord och sittplatser, perfekt om man vill fika med forsen som ljudkuliss.

Härifrån går det också att vandra upp till en utsiktsplats en knapp halv kilometer bort. Den är väl värd sin promenad och där får man fina vyer över de övre forsarna av Handölan med mycket fallhöjd. Längre ner i byn ligger Hanriis café och utställning, om både täljstenens historia i Handöl och Karolinernas dödsmarsch. Väl värda ett besök och det finns gott om parkeringsplatser. Notera dock öppettiderna då dessa är säsongsberoende. Det går också att vandra hela vägen till Storulvåns fjällstation, en sträcka på 11 kilometer.

Så. Dagens tips är alltså att svänga förbi Handöl och Handölsforsen. Kör ni E14 mellan Storlien och Åre ligger byn bara en knapp mil in från Enafors, samma väg som man kör om man ska till Storulvåns fjällstation. En dold pärla som hyser både vacker natur och en av Sveriges största militärkatastrofer någonsin.

Vandringsmöjligheter vid Handölsforsen.
Handölsforsen i Handöl
Handölsforsen
Fikaplats vid Handöls kraftstation
Jag själv framför Handölsforsen

Faktakällor: Wikipedia, Karoliner.com

4 KOMMENTARER

    • Ja, det ska tydligen vara en både fin sträcka men också jobbig. Pratade med en igår som pratade om flera meter höga snöfallar. Man kan knappt föreställa sig hur det kan vara att gå där helt utan sikt.

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här