Packa för fjällvandring – 11 tips för flerdagarsturen

De senaste somrarna har varit en riktig boom för fjällturismen och det det finns hur många tips som helst att ta till sig. Allra helst om man ska packa för fjällvandring. Det viktigaste handlar givetvis om att vara påläst och införstådd i äventyret man planerar. Packningen är en del av planeringen så i det här inlägget tänker därför jag berätta hur jag brukar tänka kring att packa för fjällvandring.

Det är lätt hänt att fjällvandringen blir en hets kring material och märkesprylar. Så är det givetvis inte. Se först och främst över vad du redan äger och du faktiskt behöver. Som andra steg går det att fråga vänner som kanske har prylar att låna ut. Det är dumt att köpa tält och dyra kläder om vandringen bara blir en engångsföreteelse.

Har ni egna tips och idéer kring att packa för fjällvandring? Lämna gärna en kommentar längst ner och berätta!

Karta och kompass

Grundstenen i all vandring på okänd ödemark är givetvis karta och kompass. Visst, mobilen är bra på många sätt men den kan både gå batteritorsk eller sonika bara haverera. Kartor täcker olika områden i Sverige och de finns vattentåliga och slitstarka material som tål styvmoderlig behandling. Se också till att leder, stugor och nivåskillnader finns med på kartan du köper. Snabbtips är kartorna från Calazo.

Fjällkarta

Kläder för (o)väder

Fjällen är oberäkneliga när det kommer till väder, vilket de flesta som vandrat där kan skriva under på. Ena stunden kan bergstoppen bada i sol, för att en timme senare vara ett stort vitt snömoln, där även de bästa kan gå bort sig och behöva assistans. Ta därför höjd för skitväder genom att ha bra kläder när du ska packa för fjällvandring. Jag kör regnjacka från Bergans och ett par regnbyxor i Haglöfs L.I.M-serie. Efter en lång jakt hittade jag äntligen ett par byxor med perfekt passform. Det är inte helt lätt med korta ben och smal midja.

Ett plagg att lägga extra energi på är understället och som Östersunds-bo vill jag slå ett slag för Woolpower. All deras tillverkning sker helt och hållet i Östersund och grundstenen heter merinoull. Det är en mjuk, fin och krusig ull som lämpar sig perfekt som plagg närmast kroppen. Ullens största fördel rent allmänt är att den håller värmen även när den är fuktig.

Dryden vid Lunndörrspasset

Tältet (och provtälta hemma först!)

De mest populära fjällstationerna kan vara fullbokade och med eget tält kan man slå sig ner i princip var som helst. Vill man ha semi-lyx så kan man också tälta i närheten av en fjällstation (minst 100 meter från byggnaderna) och sedan köpa deras servicetjänster för ett par hundra per dygn. Då får man tillgång till toaletter, dusch, kök och annat.

Själva tältet då? Välj ett utifrån vilken årstid det ska användas, hur många som ska sova i det, var det ska användas och hur mycket det får väga. Tältet bör också vara lätt att slå upp även under tuffare väderförhållanden och i fjällen kan vädret slå om väldigt fort. Är du nybörjare på tält eller har köpt ett nytt? Provtälta hemma innan vandringen. Det är enklare att göra misstagen där och då än ute på fjället.

Jag äger själv inget tält själv men min sambo har ett Fjällräven som varit med i 20 år. Rätt skött är det en livstidsinvestering. Även i tältsammanhang har Östersund en framträdande roll. Hört talas om Hilleberg?

Tält vid Kebnekaises fjällstation

Sovsäck, liggunderlag och kudde (!)

Det finns sovsäckar för alla tillfällen, oavsett det är sommarvandring eller tältning i minusgrader. Ta hellre höjd, fjällnätterna kan bli kalla och det är skönare att bli för varm än att ligga och frysa. Jag kör en Fjällräven Abisko Three Seasons med komforttemperatur på +2°C (kvinnor) och -4°C (män). Hos Addnature finns en bra beskrivning för sovsäckar och hur det fungerar med material och temperaturer.

Som liggunderlag rekommenderar jag ett uppblåsbart då de tar mindre plats än ett klassiskt. Jag kör ett från Thermarest sedan flera år.

Till senaste vandringen till Helags kompletterades sovkittet med en uppblåsbar kudde, som hoppackad är stor som en knytnäve. Finns för en hundralapp och uppåt.

Vandringsstavar

Det här är något som jag själv har underskattat och det är faktiskt så att jag fortfarande inte äger några. Fördelen med dem är att de hjälper dig att hålla balansen, allra helst med tung packning på ryggen, och behöver du vada är de förmodligen ovärderliga. Räkna med priser från femhundra och uppåt och sikta på ett par som är hopfällbara.

Ryggsäcken – hur stor behövs?

Det här beror lite på olika saker. Dels hur du kommer att bo under vandringen, även hur många ni är som delar på gemensam packning plus det där med årstid så klart. Vinterpackning tar ju som bekant mer plats än sommarpackningen. Om du checkar in på fjällstation kan du lämna sovsäck, tält och en del mat hemma och klara dig på runt 30 liter. Ska du vara självförsörjande? Titta på ryggsäckar kring 50-60 liter.

TESTAT PÅ BLOGGEN | Osprey Archeon 30

Dryden på fjällvandring

Pannlampa

Sommarnätterna i fjällen är ljusa men från första halvan av augusti börjar det bli mörkt på kvällarna. En bra pannlampa kan därför vara en smidig investering de gånger man måste röra sig i mörker. Om inte annat för att hänga upp i tältet som ”taklampa”.

Friluftsköket med gas eller sprit

Ett friluftskök (stormkök, fältkök, spritkök, gaskök – kärt barn har många namn) är en bra grej att bära med sig, allra helst om man ska ut i väglöst land eller när det är långt mellan fjällstationerna. Det tar lite plats och väger något kilo men fördelarna är att man kan rigga matplats nästan var som helst.

Lättpackad mat

Här finns det ett enormt utbud om man vill köpa med sig färdiga lösningar. Real Turmat är enkelt, gott, har lång hållbarhet och väger inte särskilt mycket. Det drar dock iväg i pris, med runt hundringen per måltid, och blir lätt pengar om man är ute några dagar.

Torrmat är bra grejer och här går det att ta mat direkt från skafferiet hemma. Vi brukar ha med havregryn till frukost, som vi kryddat med lite salt, russin och kanel. Det ger otroligt bra mättnad per gram, så att säga. Det tar heller ingen plats och väger knappt något alls.

Sedan finns ju också klassiska konserver. Bullens Pilsnerkorv, någon? Nackdelen är ju att de blir ganska skrymmande.

Tältet ska prövas
Mat på fjällvandringen

Ladda batterierna!

Man har ju en del prylar med sig ut och då kanske främst mobilen och klockan. Strömuttag då? Nja, skralt med det. Idag får man en powerbank på 20000 mAh för några hundralappar och det räcker ju för att ladda både mobil och klocka ett par-tre gånger. Sedan finns ju solcellsladdare också.

För att enkelt spara batteri på mobilen kan man stänga av datatrafiken. Täckningen i väglöst land är nämligen inte alltid på topp och sämre mottagning innebär högre batteriförbrukning.

Packa lagom

Vi har alla varit där. Oavsett det gällt en resa eller att packa för fjällvandring. Oavsett det gällt en dag eller en vecka. Vi packar för mycket. Något kilo hit eller dit spelar ingen större roll när flygbolaget tar hand om väskan men när du ska bära dina grejer själv blir extravikten påtaglig. Överväg en gång till om du verkligen behöver <valfri grej som förmodligen är onödig>.

Hur brukar du packa för fjällvandring?

Det där var mitt avslutande tips och det finns som sagt tusen och åter tusen andra tips för hur man ska packa för fjällvandring. Har du fler tips? Lämna gärna en kommentar här under och berätta!

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. Jag tar aldrig med kudde utan lägger kläder i sovsäcksfodralet som kudde. När det gäller liggunderlag nu när det blir kyligare är det bra att hålla koll på r-värdet. Ett bra isolerande underlag är a och o för att inte bli kall! När det gäller gas är ett tips att skriva på den om den är full eller tidigare använd, och om möjligt går det även att väga hemma och anteckna vikten för att inte överraskas av att ta med för snålt med gas. Sen har jag alltid med en buff och vantar. Jättebra att tälta hemma först, men var också noga med att gå in skorna. Jag kör alltid med höga kängor, även när det är torrt och full värme. Jag jagar gram på det mesta – bortsett från att jag alltid har med en pocketbok 🙂

    • Många bra tillägg här! Kudden var lyx men det är ju smart att packa sovsäcksfodralet fullt med kläder också, smart lösning! Också smart med gasen, för att ha koll på hur mycket som är kvar. Och så klart, kängorna. Jag hoppas kunna köpa nya kängor inför Kilimanjaro (om det nu blir av) och då hinna gå in dem innan. Worst case får jag ta på dem till och från jobbet. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.