Utsiktsplaster i Rom – mina 5 bästa tips

Om Rom verkligen är byggt på de sju berömda kullarna ska jag låta vara osagt. Det kanske rentav bara är en skröna. Det som däremot är sant är att det går att få magnifika vyer över takåsar och kyrktorn, både från kullar och högt upp i byggnader. Så. När andra jagar museer eller bra shopping tar jag upp jakten på fina vyer och höjdpunkter. Bokstavligt talat. Här kommer därför mina bästa tips på vackra utsiktsplatser i Rom.

Taket på Viktor Emanuel-monumentet

Beläget vid Piazza Venezia är Viktor Emanuel-monumentet tämligen enkelt att hitta. Det syns också tydligt från andra utsiktsplatser i Rom. Sedan några år finns det en hiss som tar besökarna upp på taket. Härifrån är utsikten riktigt fin och i princip 360°.

Tittar man åt baksidan av Viktor Emanuel-monumentet ser man Forum Romanum och Colosseum. Här syns även den vackra Via dei Fori Imperiali, vilket är gatan som löper från just Piazza Venezia bort till Colosseum. Framför monumentet kan man följa Via del Corso hela vägen bort till Piazza del Popolo. Det är ett stort torg som jag även nämner lite senare i det här inlägget.

Hissen till taket kostar EUR 12 och betalas kontant (september 2020).

HITTA HIT | Viktor Emanuel-monumentet

Taket av Viktor Emanuel-monumentet, en av många utsiktsplatser i Rom.
Via del Corso i Rom

Janiculum

Ovanför stadsdelen Trastevere och parken Parco del Gianicolo ligger Janiculum. Nära och bra eftersom vi bodde i stadsdelen. Vi tog hos hit på eftermiddagen, vilket både skulle visa sig vara ett liknande beslut som massa andra besökare. Kullen ligger väster om själva city, vilket i solnedgången gör att man får hela Rom i medljus.

Förutom att köra bil eller åka buss hit upp går det även att promenera. Vi själva tog en elsparkcykel halva vägen och gick den sista biten ovanför den grönskande Parco del Gianicolo. Vägen tillbaka till Trastavere tog vi till fots ner för långa trappor och mysiga kvarter. Sedan ramlade vi in på en härlig restaurang och en god pizza. Som sig bör när man är i Rom.

HITTA HIT | Janiculum

Janiculum, utsiktsplats ovanför Trastavere

Casina Valadier och Terrazza del Pincio

Det här är egentligen två olika utsiktsplatser. Men, eftersom de ligger på nästan samma ställe och till viss del bjussar på samma utsikt så får de ligga tillsammans bland de här tipsen. I centrala Roms nordöstra del hittar vi de här terasserna. De sträcker sig från Casina Valadier till Terrazza del Pincio, med knappt 200 meter däremellan.

I skymningen får man Rom i ett vackert motljus där flera av stans landmärken höjer sig över takåsarna. Vid Terrazza del Pincio är man precis ovanför det stora torget Piazza del Popolo. Det i sig är en fin utsikt.

Det finns två enkla sätt att ta sig hit. Från toppen av Spanska Trappan är det bara 250 meter till Villa Medici där vyerna börjar breda ut sig. Fortsätt bort mot just Casina Valadier, ta gångvägen till höger om bilvägen så är du snart uppe på terassen. Här är det riktigt fin utsikt!

Kommer man från Piazza del Popolo så går det trappor upp till Terrazza del Pincio vid torgets nordöstra ände.

HITTA HITCasina Valadier | Terrazza del Pincio

Casina Valadier - en av flera  utsiktsplatser i Rom
Terrazza del Pincio - utsiktsplats i Rom
Terrazza del Pincio

Kupolen på Peterskyrkan

Jag vet inte om Peterskyrkan i Rom behöver någon närmare presentation. Det här måste vara Roms och kanske ett av hela världens mest kända landmärken. Sin nuvarande form tog kyrkan 1506 och den invigdes i samband med färdigställandet 1626. Här antas aposteln Petrus ligga begraven, efter att ha dött martyrdöden kring år 64 enligt vår tideräkning. Även vår abdikerade drottning Kristinas grav återfinns i kyrkan.

Det som många kanske inte vet är att det går att åka upp i kupolen, allra högst upp i Peterskyrkan. Via hissen, 320 trappsteg och ett antal smala gångar på insidan så når man tillslut terassen cirka 120 meter över marken. Utsikten är så klart bedövande vacker, sett ur ett urbant perspektiv. Förutom Vatikanstatens omgivningar och Petersplatsen så har man en komplett 360°-vy över en av världens mest kända städer.

Kom ihåg klädseln om du ska in i Peterskyrkan. Täckta axlar och knän är ett krav och du kommer att nekas inträde om du inte uppfyller dem. Att besöka kupolen kostar också några euro och biljetter går att ordna på plats.

HITTA HIT | Peterskyrkan i Rom

Utsikt från kupolen på Peterskyrkan i Rom
Utsikt från kupolen på Peterskyrkan - en av många fina utsiktsplatser i Rom

Era tips på utsiktsplatser i Rom

Det har kommit in läsartips på fina utsiktsplatser i Rom. Giardino degli Aranci (Parco Savello, apelsinparken) ligger på ostsidan av Tibern, rakt över från Trastevere. Anna på resebloggen ”New York – My Bite of the Big Apple” tipsar både om den och om takbaren på Hotel Raphaël.

Ann tipsar om utsikten uppifrån Castel Sant’Angelo, nästan granne med Peterskyrkan. Utsikten där går så klart att avnjuta med ett glas vin om man så önskar.

Fler tips på utsiktsplatser?

Det finns säkert en uppsjö med vackra utsiktsplatser i Rom som jag inte nämner här. Jag tänker takbarer, hotellterasser, kyrkor och annat. Har du varit i Rom och har fler tips på utsiktsplatser? Lämna gärna en kommentar och berätta!

BLOGG | Mina 30-ish bästa tips för stan

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

7 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.