11 enkla tips – så reser du säkert med dina prylar

Det där med att säkra sin data på dator och mobil kan för många vara en teknisk djungel. Men. Det måste inte vara krångligt. Många lösningar har blivit användarvänliga och passar så väl avancerade användare som nybörjare, eller rentav såna som helst slipper bry sig. Här är därför ett antal tips på hur du enkelt reser säkert med dina prylar.

Det finns flera skäl till att just bry sig. Ens personliga data är mer värdefull än man tror och den finns många där ute som mer än gärna skulle vilja lägga vantarna på den. Därför tänker jag i det här inlägget ge er ett antal tips om hur man säkrar upp sitt digitala liv, primärt när man reser men de flesta går och bör appliceras även på hemmaplan.

Lyssna som poddavsnitt

Det här inlägget går även att lyssna på som poddavsnitt. Du kan antingen starta spelaren här under eller använda poddappar som Apple PodcastsGoogle PodcastsPodbeanTuneIn med flera.

VPN-tjänst på mobil och dator

Ett sätt att värna om sin personliga integritet och säkra sin data är att använda en VPN-tjänst (Virtual Private Network). Fördelarna är flera men den största är att du surfar säkrare med VPN eftersom trafiken är krypterad. Det gör att du även på publika platser (tågstationer, flygplatser, hotell eller restauranger) duckar för risker som till exempel fejkade nätverk eller packet sniffer. Sedan ska man så klart säkra upp med bra lösenord och tvåfaktorsautentisering, det är ju sen gammalt.

VPN-tjänster är också bra för andra saker, som att byta sin geografiska position. Det gör att du kan komma åt innehåll i andra länder, exempelvis när det kommer till streamingtjänster. Sitter du i Singapore så kan du ansluta din VPN-tjänst till en svensk server. Då kan du utan problem kolla sport eller filmer som bara finns tillgängliga i Sverige. Vissa streamingtjänster har dock pejl på VPN-tjänster och blockerar användare som kör dessa. Det är så bakåtsträvande att hälften hade räckt.

En bra VPN-tjänst ligger i bakgrunden på din dator eller mobil och du märker knappt av den. Du kör kanske redan VPN via jobbet om du sitter mycket på distans till exempel. Det finns så klart bra tjänster även för privatbruk och jag använder det både på min dator och mobil. Köper du till exempel lagringsutrymme hos Google så ingår deras VPN-tjänst utan extra kostnad.

Jobba i väntan på flyget.

Egen wifi-puck eller mobilens internetdelning

Att köra egen wifi-puck på resan gör att man slipper ansluta till publika nätverk, som på hotell eller restauranger. Istället har man alltid sitt eget wifi med sig i väskan. En wifi-puck är en liten router, med mått som ett kreditkort och ryms utan problem i dagspackningen. De flesta puckar har kryptering inbyggt men man kan givetvis komplettera med en bra VPN-tjänst, av skälen jag redan nämnt.

På resan skaffar man ett lokalt SIM-kort för datatrafik, petar in det i routern och ansluter sedan sina enheter till pucken. Man kan så klart vara flera på en och samma puck och det här är perfekt i länder där roaming kostar pengar, alltså främst utanför EU eller där EU:s datatrafikregler inte gäller. I Europa handlar det till exmempel om Färöarna och flera av länderna på Balkan.

Det går även att använda sin smartphone för internetdelning. Det finns stöd för detta både i iOS och Android. Har du plats för två SIM-kort i telefonen är det bara att köpa ett lokalt kort och stoppa in i mobilen och ha den som wifi-hotspot. Då kan du dessutom behålla ditt svenska SIM-kort, vilket gör att du är kontaktbar på ditt ordinarie telefonnummer.

LÄS MER | Så fungerar wifi-puck på resan

Hallon i Dalsland

Byt dina lösenord och använd unika

Ja, det kan kännas stökigt att byta lösenord på sina konton. Allra helst när man har ett som man både kan och som gärna används även på andra konton. Det här är givetvis ett generalfel som kan innebära att en obehörig person lätt får åtkomst till flera konton om de väl lyckas ta sig in på ett. Byt därför lösenord och använd unika varianter på alla dina konton. Ja, det är ett tråkigt jobb men det bör göras för både din och andras säkerhet.

Lösenordshanterare är räddningen!

Att både byta lösenord och dessutom ha unika på alla konton kan kännas som ett mission impossible. Men, här kommer lösenordshanterare in i bilden. Det finns mängder av appar för ändamålet så som 1Password, LastPass, BitWarden med flera. De kan inte bara spara och hålla koll på dina lösenord, de kan också generera lösenord åt dig så att du själv slipper hitta på olika varianter.

Tvåfaktorsautentisering på dina konton

Om något av dina lösenord kommer på villovägar kan tvåfaktorsautentisering vara det som räddar ditt konto, eller i alla fall håller klåpare utanför. Metoden går ut på att man efter korrekta inloggningsuppgifter fortfarande måste bekräfta inloggningen med mobilen, via en app eller ett SMS. Det kan vara en bra idé att aktivera det här redan idag, oavsett du är på resa eller inte. De flesta aktörer har stöd för det.

Använd dina egna kablar…

På vissa publika platser finns laddstationer, färdigpreppade med kablar för diverse olika mobiler och det blir dessutom vanligare och vanligare. Oftast försvinner kablarna in i stationen och du har ingen aning om vad som händer bakom kulisserna. Likadant är det med kablar som är ”kvarglömda”, som mer eller mindre ”vill bli hittade”. De kan vara anpassade för att skada din enhet och därmed din data. Likadant med USB-minnen som kan hittas på stan eller hotellrum. De ska aldrig, under några omständigheter, köras i ens egna prylar som dator eller mobil. Aldrig.

Kort och gott – använd alltid dina egna originalkablar. Enkelt.

…och undvik publika USB-portar

Vad som utåt sett ser ganska harmlöst ut kan i själva verket plocka massor av känslig information från din mobil, eller installera skadlig programvara på den. Publika laddstationer har jag redan nämnt men hit här så klart även USB-uttag på flygplatser, tågstationer, hotell och andra platser. De kan mycket väl vara preppade med hård- och mjukvara vars enda syfte är att stjäla din information. Undvik!

Har jag själv gjort det här? Japp, tyvärr massor med gånger fram tills för ett par år sedan. Främst i hyrbilar där Android Auto tidigare har krävt en USB-ansluten Android-enhet för att fungera. Dock har jag sedan länge slutat med att använda USB-portarna på andra publika platser som flygplatser, hotell och tågstationer.

Har man ändå behovet av att ladda i USB-uttag, skaffa en ”USB-kondom”. De finns för ett par hundra spänn och spärrar möjligheten till dataanslutning via USB-porten. Annars bör alltid mobilens originalkabel och adapter för strömuttag alltid användas, då är du säker.

Kort och gott – ladda telefonen med dina egna kablar i vanliga eluttag. Inte konstigare än så.

USB-kontakter
USB-uttag på hotellrum – bör undvikas!

Köp en powerbank

En powerbank är det säkraste sättet om du vill ladda dina prylar men inte har tillgång till ett vanligt strömuttag. Ett batteri på 20.000 mAh kostar bara några hundralappar och får tas med som handbagage på flyget (dock inte checkas in). Det räcker med råge för att ladda din mobil flera gånger om.

Backupa telefonen (och bilderna)

”Äh, det är ju bara lite bilder i den så det spelar mindre roll” vet jag att många säger när backup av mobilen kommer på tal. Ja, jag har haft flera såna diskussioner med folk som knappt vet vad backup är eller sonika bara skiter i det. Well, det är faktiskt mer än ”bara bilder”.

Först och främst är det smart att använda molntjänster både för bilder, resedokument, mejl, kontakter och kalender. Om man även aktiverar backup för telefondata så åker också sökhistorik i webbläsaren med precis som appinformation, inställningar och annat. De här möjligheterna finns oavsett om man kör iOS eller Android. Backup och bilduppladdning sker automatiskt i bakgrunden så det är inte ens något som man som användare behöver bry sig om.

Själv kör jag en gratisvariant på OneDrive (Microsoft) och 2TB på Google Drive för 99:-/månad, dit jag primärt backupar mobilens bilder. Utöver det kör jag så klart mejl, kontakter och kalender i molnet med tvåfaktorsautentisering aktiverad.

Årsprenumeration på molntjänst

Digital kopia på passet

Är du på resa kan det vara läge att ha en kopia på passet, antingen i pappersform i resväskan eller som digital version sparad i en bra molntjänst eller bara som en bild i mobilen. Kommer originalet på villovägar kan kopian hjälpa dig.

Använd digitala betalkort

Betalkort måste inte vara plastkort. Med tjänster som Apple Pay, Samsung Pay och Google Pay kan man idag lägga in sina betalkort i mobilen och blippbetala med dem. Plastkort är väldigt 2017. Men okej, plastkorten är så klart bra att ha till hands. Kom också ihåg att ha två separata betalkort, om det ena skulle gå sönder eller försvinna.

En stor fördel med att ha betalkorten i mobilen är att de i vissa av tjänsterna får unika kortnummer för varje betalning. Det gör att om någon försöker ta kortnumret du just betalade med så är det inaktuellt i samma stund som transaktionen är genomförd. Att fler banker och kortutgivare inte har det här som standard gör att man baxnar en smula.

Har du fler bra tips?

Vad brukar du anamma för tips när det kommer till att säkra upp din data, oavsett du är hemma eller på resor? Lämna gärna en kommentar och berätta. Du måste inte skriva en lång roman.

6 KOMMENTARER

  1. Vilka bra tips! Flera saker jag aldrig tänkt på (särskilt med usb och kablar). En annan sak på temat. Hotlink protection har jag just aktiverat på min sajt efter ett litet missöde där min bild fanns på diverse suspekta sidor. Eh. Har du det aktiverat? Funderar just om jag måste ställa in något så att Google ändå kommer åt bilderna för image search 🙄

    • Knappt tänkt på kablar heller förrän jag började forska lite kring det för ett tag sedan. Däremot Hotlink? Det har jag inte hört talas om. Du menar att det plankas bilder från din sajt? Jag har vattenstämplar på alla bilder, om det var sånt du menade. 🙂

  2. […] Långbordet fick bli min plats för de här timmarna. De är bäst lämpade att sitta vid om man ska äta och sitta med datorn samtidigt. Vid de här borden finns det både strömuttag och USB-kontakter så att man kan ladda sina prylar. Nu undviker jag att använda just publika USB-kontakter, vilket är ett av mina tips för hur du reser säkert med dina prylar. […]

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.