Pittoreska Ystad – innan folket, innan öppning

Vi tog en tidig frukost på Stationen Bed & Breakfast nere i hamnen. Matsalen i den gamla stationsbyggnaden var helt tom på människor när vi kom ner strax efter öppningen vid åtta. En måndagsmorgon i mitten av oktober är kanske inte tidpunkten för högtryck så vi passade på att njuta lite extra. Trängselfritt, en kopp kaffe, en tallrik müsli och den sköna känslan i kroppen efter alla 17 milen på cykel vi gjort de föregående dagarna.

Men. Tips, idéer, erfarenheter och inspiration från cykelresan får bli i andra inlägg.

Innan utcheckning och en tågresa mot Malmö ville vi passa på att se Ystad i dagsljus. Det har stått i alla fall på min önskelista sedan jag var här sist för ett par år sedan. Då blev det ”bara” en natt på Sekelgården innan vi tog färjan över till Bornholm dagen efter. Inget strosande. Inga foton, men väl ett sug efter att se mer.

Stan såg knappt vaken ut. Gatorna var tomma på folk, förutom renhållningsbilen som dundrade upp för gågatan. Inne i affärerna preppades det för veckans första handelsdag. Vi strosade runt. Fotade. Läste. Såg korsvirkeshus från 1500-talet. Vandrade förbi klostret med anor från 1200-talet. Blickade upp på Mariakyrkan, som grundades på 1200-talet men vars merpart idag är från fyra hundra år senare. Och gågatan, med modernare butiker och som mer påminner om vilken svensk gågata som helst. Fast i en aningens mer pittoresk tappning då så klart.

Med facit i hand uppfylldes merparten av mina önskningar. Ystad är vackert. Kanske fick vi inte så mycket information om vad vi faktiskt såg. Inga historier om livet här för flera hundra år sedan. Men jag tänker att stan står kvar. Nästa gång kanske jag väljer en guidad tur istället.

I väntan på det nöjer jag mig med min egen bildskörd. Det här är min version av Ystad. Från en morgon i mitten av oktober. Innan folket. Innan öppning. Lugnt, tyst och stilla.

Gammalt korsvirkeshus i Ystad
Hus i Ystad
Klostret i Ystad
Skylt till olika platser i Ystad
Blomma
Klostergården i Ystad
Grind och dörrhandtag
Små kvarter i Ystad
Blommor längs en vägg
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.