Så mycket kostade vår cykelsemester på Österlen

Ingenting är gratis och det är ju sen gammalt. Resor kvalar absolut in som ett av mina största konton men så är det ju också min kanske roligaste hobby. Då är det, som bekant, lätt att prioritera upp det. Ibland sätter jag mig i efterhand och summerar vad resorna kostat och det har jag nu gjort för cykelsemestern på Österlen som vi var iväg på i mitten av oktober.

Varför räknar jag på kostnaderna? Tja, dels för att det nog osar lite kontrollbehov men också för att jag är lite statistiknörd och gärna ser vad saker landar på, kontra den snabba överslagsräkning som sällan stämmer särskilt bra. Det ju lätt att tro att en billig flyg- eller tågresa gör hela resan billig, vilket så klart väldigt sällan är fallet.

Så. Vad kostade egentligen våra fyra dagar på elcykel i Skåne, i mitten av oktober? Det är dags att syna kvittona! Summorna i fetstil är alltså för två personer.

VAD | Cykel från Kristianstad till Ystad
NÄR | Mitten av oktober 2020
VEM | Jag och Maria

På elcykel längs Sydostleden

Flyg, tåg och buss

Flyget så, tur och retur Åre Östersund till Malmö. Maria körde poängresa och betalade enbart flygskatterna på 537:-, plus att hon adderade biobränsle för 300:-. Jag körde en SAS-kampanj och fyndade T&R-resan i SAS Go för 1621:-. Totalt betalade vi 2458:- för flyget.

Flygbuss åkte vi också några gånger. Till Åre Östersund Airport kostade det 90:- per person och den åkte vi bara på utresan (inte hem). Till och från Malmö Airport betalade vi 115:- per person och enkelresa, totalt 460:-. Bara flygbussarna gick alltså på 640 spänn (!).

Sedan åkte vi tåg med Skånetrafiken från Malmö till Kristianstad och från Ystad till Malmö. Tack vare deras Tillsammans-rabatt, som ger 25% på en av biljetterna, sparade vi en hundring och betalade totalt 315:- för fyra enkelbiljetter (istället för 420:- om vi löst biljetter var för sig). Smarta och tacksamma rabatter!

SUMMA för flyg-, tåg- och flygbuss: 3413:-

Tåg i Ystad

Hyra cykel i fyra dagar

Efter tips från en blogg som Maria följer hyrde vi elcyklarTravelshop vid Malmö centralstation. I cykelpaketet fick vi med laddsladdar, hjälmar, extralås samt cykelväskor att hänga på sidan av hojen.

Vi valde även utkörning av cyklarna till Kristianstad (en lycklig omständighet gjorde att vi fick den på köpet) och även hämtning av cyklarna i Ystad, för vilket vi betalade 300:- per cykel. Cykelhyran för fyra dagar landade tillslut på 1580:- per person och då är allt det här medräknat.

SUMMA för hyra av elcykel: 3160:-

Boende på tre olika bed & breakfast

Första natten sov vi privat hos några vänner strax söder om Åhus. Andra natten sov vi på Hotel Hanöbris mitt i Kivik, ett charmigt B&B med inredning i riktig 60-talsanda. Vi betalade 1090:- inklusive eget badrum med dusch samt frukost.

Tredje natten tog vi in på Torsborgs Gård några kilometer utanför Simrishamn. Vackert utslängt på en liten höjd med utsikt över både stan och havet några kilometer bort. För rummet med privat badrum samt frukost betalade vi 1390:-.

Sista natten bodde vi på Stationen Bed & Breakfast i Ystad. Här använde vi en frinatt som vi skramlat ihop på en hotellsajt och betalade bara 380:-. För det fick vi ett rum på takvåningen, privat badrum samt frukost.

SUMMA för tre nätter på bed & breakfast: 2860:-

Äta-ute-kontot

Vi började och avslutade Skåne-vistelsen med att luncha på två ställen i Malmös saluhall. Först en pasta på Papi och sedan Pink Head Noodle Bar på hemvägen, vilket blev 540:- (135:- per person och lunch). Vi lunchade även på Brösarps Gästgifveri, vilket kostade oss 410:-. I Kivik åt och drack vi gott på Buhres, vilket gick lös på 610:- för två personer.

I Simrishamn slog vi oss ner för middag på Hickory’s Bistro, där jag åt lammracks och risotto tillsammans med en fördrink och ett glas vin. Maria åt och drack för samma slant så den kvällen blev aningens dyrare, 1050:- för båda två. På resans sista kväll i Ystad var vi både trötta och hungriga och tog första bästa Kina-hak. Totalt 270:- för en ospännande middag och läsk.

SUMMA för luncher och middagar: 2880:-

Annat som kostade pengar

I Kristianstad tog vi en fika på Sotnosen i Fornstugan. På Kiviks musteri köpte vi några cider och varsin kaffe, plus att vi efter vandringen i Stenshuvud nationalpark tog en fika på Stinas Café för 160:-. Fika gjorde vi också på Backagården, ett par mil innan ankomsten till Ystad.

I övrigt var vi ganska sparsmakade på kostnader. Inga vykort, inga souvenirer, inget krimskrams och ingen onödig konsumtion. Ja, förutom några bitar godis på några ställen längs vägen för 150 spänn totalt sett.

SUMMA för övriga utlägg: 750:-

Allt som allt – här är prislappen!

Om vi då summerar allt det här så landar vi på 13063:-, allt inkluderat för två personer. Då fick vi alltså en långhelg i Skåne, avresa från Östersund på torsdag morgon och hemma i lägenheten på måndag kväll. I summan ingår alla transporter, alla boenden, två elcyklar med tillbehör samt alla måltider och fikastunder.

Dyrt? Billigt? Ja, jag vet inte riktigt. Vi gjorde lite som vanligt och nappade på prisvärda alternativ men utan att direkt tumma på kvaliteten. Visst, inga lyxhotell men väldigt fina B&B:s. Hade vi valt tåg istället för flyg hade det blivit dyrare, eftersom vi då skulle valt egen sovkupé. Sedan svävade ju matkontot, med mina mått mätt, iväg nåt hejdlöst (jämfört med min vecka i Vancouver). Att äta ute är inte billigt och på småställen som Kivik och Simrishamn är alternativen ganska få, om man inte väljer sliskiga hamburgerhak eller en fulsallad på ICA.

Så. En långhelg senare kan jag konstatera att vi fick en fin resa med många upplevelser och riktigt natursköna landskap, längst ner i Sverige. Det där med att hyra elcykel vill jag göra om, oavsett det är Skåne eller någon annanstans. Men ja, det kostar pengar. Precis som allt annat.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

7 KOMMENTARER

  1. ibland är det intressant att jämföra spenderade kronor med vad man spenderar hemma under ungefär samma tidsram. klart det händer att man stänger in sig och gör ingenting. men ibland händer det att man ändå ska äta god fredagsmiddag och kanske tar en öl ute på stan eller råkar gå förbi en butik och köper något man behöver. sådana jämförelser är kul.

    pengar alltså, easy come easy go!

    ps. känns ändå bra att läsa er summa på 13000 kr för jag räknade ihop vår roadtrippeng för två somrar sedan som landade på 50 000! men, det var ändå två veckor – och då blir ju er weekend lyckligtvis (för mig då) dyrare per person. 😀

    • Haha, kul att komma med glädjande siffror för dig! 😉

      Men ja, bra poäng. Det kostar ju att vara hemma också så vida man inte låser in sig och inte går ut. Fast ja, det har ju i och för sig varit fallet under ganska många veckor i år. Mycket hemmajobb, få luncher på stan och de inköp som gjorts har varit av mer sällankaraktär för i alla fall mig. Så att bara säga att ”helgen kostade 13 papp” blir ju också fel, man får ju dra av de tusenlappar man skulle bränt hemma också.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.