Testat: SAS Gold Lounge på Arlanda

Alltså, det går inte att komma undan att en lounge ofta är en trevlig plats att hänga i medan man väntar på nästa flight. På Sveriges största flygplats finns flera och jag tänker här ta er med bakom spärrarna på SAS Gold Lounge på Arlanda.

Loungen ligger nästan mitt i Terminal 5, i Schengen-delen. Den är skyltad och lätt att hitta. Precis i början av piren vid gate 1 leder en spiraltrappa och hiss upp till tre lounger. Förutom SAS Gold finns också bolagets ”vanliga” lounge samt Norrsken, om man hellre föredrar någon av dem.

Entrén från gaterna
Trappan upp till loungerna. Det finns också hiss.
Entré till SAS Gold Lounge på Arlanda
Entrén till SAS Gold Lounge på Arlanda.

Komma in i SAS Gold Lounge

Det är lite andra krav för att komma in i SAS Gold jämfört med de andra loungerna. Först och främst måste man vara SAS EuroBonus Gold eller högre, alternativt minst guld i ett annat bolag inom Star Alliance. Sedan behövs även ett giltigt boardingkort för en flygning med SAS eller annat Star Alliance-bolag från Arlanda samma dag. Här spelar flygbiljetten i sig mindre roll, det kan vara både ekonomi, Plus eller business. Att enbart ha en businessbiljett eller premiumekonomi räcker alltså inte för att komma in, då hänvisas man till SAS Lounge eller Norrsken.

Du som är berättigad får också ta med dig antingen en gäst eller upp till fyra familjemedlemmar till loungen.

TESTAT | SAS Lounge på Arlanda Terminal 5 – läs mer här!

Styra ytor och gott om sittplatser

Loungen är stor och det finns gott om sittplatser både för att äta, jobba eller bara få sig en tillbakalutad stund i en fåtölj. I ena änden finns det lite avskilda liggfåtöljer där man kan luta sig tillbaka och spana ut över plattan och alldeles bredvid står det grupper med fåtöljer om man är ett större sällskap som bara vill hänga.

På det hela taget är SAS Gold Lounge på Arlanda luftig. Eftersom den har fönster två håll så är det även gott om ljusinsläpp. Ja, alla fönster förresten. Det är ju helt klart en fördel om man gärna vill flightspotta en sväng. Nu är ju ARN inte den roligaste av flygplatser men bättre än inget alls. Åt ena hållet ser man gaterna 12-18 och på andra sidan F-piren, med större chans till widebodies.

Fåtöljer med utsikt över flygplatsen
Sittgrupp med utsikt mot gaterna 12-18. Den uppmärksamme noterar tre olika SAS-målningar på flygplanen där borta.
Vilostolar med utsikt över flygplatsen
Vilofåtöljer med läslampa och utsikt över plattan samt gaterna 12-18.
Vardagsrumskänsla i SAS Gold Lounge på Arlanda
Det finns flera sådana här sittgrupper utspridda i SAS Gold Lounge på Arlanda.
Fåtöljer i SAS Gold Lounge på Arlanda
Även mindre grupper med två fåtöljer och ett bord.

För stunden slimmat matutbud

SAS Gold Lounge erbjuder kalla rätter som potatissallad och vanlig sallad. Även soppa av olika slag är standard och jag har även stött på både kycklingspett och köttbitar som tilltugg, dock inte efter att pandemin bröt ut. Utöver det här finns det givetvis snacks och kakor. Dryckesutbudet består av av vatten, läsk, kaffe, te samt diverse alkoholhaltiga drycker som rött/vitt vin och öl. Kaffemaskinen förresten. Den pressar faktiskt ut riktigt gott kaffe. Man behöver inte gå koffeintorsk här inne. Tack!

Kring bufféborden finns det gott om sittplatser och alla med ladduttag. De gånger jag varit på SAS Gold Lounge på Arlanda har det alltid funnits gott om plats. Worst case så får man gå till en annan del av loungen och sätta sig, men det gör faktiskt inget.

Mat i SAS Gold Lounge på Arlanda, innan pandemin
Innan pandemin bröt ut. En normal tallrik mat från buffén tillsammans med ett glas äpplejuice.
Frukostservering i SAS Gold Lounge på Arlanda
Under pandemin. En slimmad frukostbuffé.
Sittplatserna vid serveringen
Sittplatser bredvid serveringsytorna.
Sittplatserna vid serveringen
Sittplatser bredvid serveringsytorna.

Arbeta i lugn och ro (och använd telefonrummen)

Det finns gott om sitt- och arbetsplatser runt om i loungen. Det är i mitt tycke skönast att få ett riktigt bort att sitta vid om man nu ska sitta och någon timme eller två. Alla dessa avlånga bord har eluttag och USB-uttag.

I ena ändan av loungen hittar man också telefonrum där man kan sitta ostörd och prata. Då stör man så klart inga andra gäster i loungen vilket kanske är den största fördelen för oss som vill ha lugn och ro. Fler borde använda dessa rum och jag kan tycka att det är nonchalant av gäster som väljer att köra telefonsamtal på högtalartelefon mitt ute bland alla andra gäster.

SAS har ett wifi för sina loungebesökare och det är naturligtvis både gratis och förhållandevis snabbt. Jag har inte haft några som helst problem att vare sig jobba eller streama Youtube när jag varit här.

Utöver de här faciliteterna finns det både herr- och damtoaletter plus dusch, för den som vill fräscha till sig. Jag har själv inte haft någon större nytta av just duschen så den lämnar jag orörd i det här inlägget.

Arbetsplatser med strömuttag
Arbetsbord med uttag, både el och USB.

Allt som allt om SAS Gold Lounge

Visst borde vi väl kunna beteckna det här som en premiumlounge? Ja, jag tänker så eftersom det bara är gäster med minst Eurobonus Gold eller Star Alliance Gold som kommer in här. Får jag då en premiumkänsla när jag kliver in här? Alltså. Nja. Visst, den är större och luftigare än sin lillebror vägg i vägg och mina erfarenheter säger att det är något lugnare här inne än i ”vanliga” loungen. Det är tre saker som i alla fall jag värderar högt. Men premium? Kanske inte.

I mångt och mycket är konceptet ändå det samma och man känner lätt igen sig om man varit i andra SAS-lounger. Det är så klart inte dåligt, jag gillar deras lounger och SAS Gold på Arlanda är inget undantag. Det är städat, personalen är trevlig och maten smakar allt som oftast bra.

Så. Om möjligheten finns så återkommer jag så klart hit. SAS Gold Lounge på Arlanda bjuder på en skön tillvaro i väntan på flyget men någon spektakulär lyx är det inte.

LÄS MER | Mer information om loungen på SAS webbplats.

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. […] Det var först svårt att avgöra om jag kommit till en lounge på en flygplatas eller till väntrummet på vårdcentralen. Nedgångna möbler, fattig buffé och helt osannolikt tråkig inredning. Lyckligtvis är det här råtthålet ombyggt och renoverat (heter Norrsken nu för tiden) och även om jag inte varit där sedan den återöppnade så ser den betydligt trevligare ut idag än för några år sedan. Fast, får jag välja så går jag hellre till någon av dess grannar (SAS och SAS Gold). […]

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.