Testat: SAS Gold Lounge på Arlanda

Alltså, det går inte att komma undan att en lounge ofta är en trevlig plats att hänga i medan man väntar på nästa flight. På Sveriges största flygplats finns ett flertal och jag tänker här ta er med bakom spärrarna på SAS Gold Lounge på Arlanda. För ja, nu när flygtrafiken återigen börjar röra på sig har även loungerna börjat slå upp portarna igen. Det tackar vi för!

Loungen ligger nästan mitt i Terminal 5, i Schengen-delen. Den är skyltad och lätt att hitta. Precis i början av piren med gaterna 1-10, mitt emot SAS servicedisk, leder en trappa och hiss upp till tre lounger. Förutom SAS Gold finns också bolagets “vanliga” lounge samt Norrsken, om man hellre föredrar någon av dem.

Just SAS Gold Lounge på Arlanda återöppnade i början av september 2020 och är för närvarande den enda av flygbolagets lounger som är öppen.

Komma in i SAS Gold Lounge

Det är lite andra krav för att komma in i SAS Gold jämfört med de andra loungerna. Först och främst måste man vara SAS EuroBonus Gold eller högre, alternativt minst guld i ett annat bolag inom Star Alliance. Sedan behövs även ett giltigt boardingkort för en flygning med SAS eller annat Star Alliance-bolag från Arlanda samma dag. Här spelar flygbiljetten i sig mindre roll, det kan vara både ekonomi, Plus eller business. Att enbart ha en businessbiljett eller premiumekonomi räcker alltså inte för att komma in, då hänvisas man till SAS Lounge eller Norrsken.

Du som är berättigad får också ta med dig antingen en gäst eller upp till fyra familjemedlemmar till loungen. Det innebär ju också att du som egentligen inte kommer in ändå kan komma in som gäst eller familjemedlem.

TESTAT | SAS Lounge på Arlanda Terminal 5 – läs mer här!

Styra ytor och gott om sittplatser

Loungen är stor och det finns gott om sittplatser både för att äta, jobba eller bara få sig en tillbakalutad stund i en fåtölj. I ena änden finns det lite avskilda liggfåtöljer där man kan luta sig tillbaka och spana ut över plattan och alldeles bredvid står det grupper med fåtöljer om man är ett större sällskap som bara vill hänga.

På det hela taget är SAS Gold Lounge på Arlanda luftig. Eftersom den har fönster två håll så är det även gott om ljusinsläpp. Ja, alla fönster förresten. Det är ju helt klart en fördel om man gärna vill flightspotta en sväng. Nu är ju ARN inte den roligaste av flygplatser men bättre än inget alls. Åt ena hållet ser man gaterna 12-18 och på andra sidan F-piren, med större chans till widebodies.

För stunden slimmat matutbud

Innan pandemihelvetet bröt ut under tidiga 2020 erbjöd SAS Gold Lounge på Arlanda en helt okej matservice. Oftast fanns några kalla rätter som potatissallad och vanlig sallad. Även soppa av olika slag var standard och jag stötte också på kycklingspett och andra köttbitar som tilltugg. Utöver det här fanns det givetvis snacks och kakor. Dryckesutbudet bestod av av vatten, läsk, kaffe, te och diverse alkoholhaltiga drycker som vin och öl.

Sedan loungen återöppnade i början av september 2020 har utbudet slimmats ordentligt. Alkoholhaltiga drycker existerar (av någon underlig anledning) inte längre, om man inte väljer att gå på handspriten som står utställd på olika ställen. Ej att rekommendera. Däremot finns det alkoholfri öl i en kyl, om man verkligen måste ha sig ett par glas.

Frukosten bestod vid senaste besöket av portionsyoghurt och müsli plus lite färdiga smörgåsar. Från lunch och framåt serverades pumpasoppa med västerbottenost. Inget ont i det, det smakade bra, men utbudet är inte som förut. Kaffemaskinen förresten. Den är som tidigare och den pressar ut riktigt gott kaffe. Man behöver inte gå koffeintorsk här inne. Tack!

Kring bufféborden finns det gott om sittplatser och alla med ladduttag. De gånger jag varit på SAS Gold Lounge på Arlanda har det alltid funnits gott om plats. Worst case så får man gå till en annan del av loungen och sätta sig, men det gör faktiskt inget.

Arbeta i lugn och ro (och använd telefonrummen)

Ja, det finns alltså gott om sitt- och arbetsplatser runt om i loungen. Det är i mitt tycke skönast att få ett riktigt bort att sitta vid om man nu ska sitta någon timme eller två. Alla dessa avlånga bord har eluttag och USB-uttag. I ena ändan av loungen hittar man också telefonrum där man kan sitta ostörd och prata. Och ja, då stör man så klart inga andra gäster i loungen heller vilket kanske är den största fördelen för oss som vill ha lugn och ro. Fler borde använda dessa rum, inte bara i den här loungen så klart. Jag kan tycka att det är nonchalant av gäster som väljer att köra telefonsamtal på högtalartelefon mitt ute bland alla andra gäster. För ja, det förekommer. Det är ju dock vare sig SAS eller loungens fel. Personalen borde dock, utan att skämmas, kunna ta sig rätten att hänvisa dessa tomtar till telefonrummen.

SAS har ett wifi för sina loungebesökare och det är naturligtvis både gratis och förhållandevis snabbt. Jag har inte haft några som helst problem att vare sig jobba eller streama Youtube när jag varit här.

Utöver de här faciliteterna finns det både herr- och damtoaletter plus dusch, för den som vill fräscha till sig. Jag har själv inte haft någon större nytta av just duschen så den lämnar jag orörd i det här inlägget.

Allt som allt om SAS Gold Lounge

Visst borde vi väl kunna beteckna det här som en premiumlounge? Ja, jag tänker så eftersom det bara är gäster med Eurobonus Gold eller Star Alliance Gold som kommer in här. Får jag då en premiumkänsla när jag kliver in här? Alltså. Nej. Visst, den är större och luftigare än sin lillebror vägg i vägg och mina erfarenheter säger att det är något lugnare här inne än i “vanliga” loungen. Det är tre saker som i alla fall jag värderar högt. Men premium? Nej.

I mångt och mycket är konceptet ändå det samma och man känner lätt igen sig om man varit i andra SAS-lounger. Det är så klart inte dåligt, jag gillar deras lounger och Gold på Arlanda är inget undantag. Det är städat, personalen är trevlig och maten smakar allt som oftast bra. Att resurserna ser en smula annorlunda ut efter återöppnandet kan jag delvis köpa. Nu är alkoholen inte viktig för mig men det känns ganska sniket att den inte längre “ryms” i dryckesutbudet. Frågan är väl bara vad som händer på sikt med bland annat den biten.

Så. Ja, om möjligheten finns så återkommer jag så klart hit. SAS Gold Lounge på Arlanda bjuder på en skön tillvaro i väntan på flyget men någon spektakulär lyx är det inte.

LÄS MER | Mer information om loungen på SAS webbplats.

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. […] Det var först svårt att avgöra om jag kommit till en lounge på en flygplatas eller till väntrummet på vårdcentralen. Nedgångna möbler, fattig buffé och helt osannolikt tråkig inredning. Lyckligtvis är det här råtthålet ombyggt och renoverat (heter Norrsken nu för tiden) och även om jag inte varit där sedan den återöppnade så ser den betydligt trevligare ut idag än för några år sedan. Fast, får jag välja så går jag hellre till någon av dess grannar (SAS och SAS Gold). […]

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.