Det här är SAS Gold Lounge på Arlanda Terminal 5

SAS GOLD LOUNGE. På Sveriges största flygplats finns det flera lounger och jag tänker här ta er med bakom spärrarna på SAS Gold Lounge på Arlanda Terminal 5. Den är belägen airside vid gate 1, nästan mitt i terminalen, och är både skyltad och lätt att hitta. Står man vid SAS Servicedesk ser man spiraltrappan (och hissen) som tar besökarna upp till våningen med lounger. Förutom SAS Gold finns också bolagets businesslounge samt Norrsken, om man hellre föredrar någon av dem.

Inlägget uppdaterat mars 2023

Så kommer du in i SAS Gold Lounge

Det är lite andra krav för att komma in i SAS Gold jämfört med de andra loungerna. Först och främst måste man vara SAS EuroBonus Gold eller högre, alternativt minst guld i ett annat bolag inom Star Alliance. Sedan behövs även ett för dagen giltigt boardingkort med SAS eller annat Star Alliance-bolag. Här spelar klass i sig mindre roll. Det kan vara både ekonomi, premiumekonomi (som SAS Plus), business eller first. Att enbart ha en businessbiljett eller premiumekonomi räcker alltså inte för att komma in, då hänvisas man till SAS Lounge eller Norrsken.

Du som är berättigad får också ta med dig antingen en gäst eller upp till fyra familjemedlemmar till loungen förutsatt att de är på samma flight som dig.

TESTAT | SAS Lounge på Arlanda Terminal 5 – läs mer här

Gott om sittplatser (men risk för mycket folk)

Loungen är förhållandevis stor och det finns sittplatser både för att äta, jobba eller bara få sig en tillbakalutad stund i en fåtölj. I ena änden finns det lite avskilda liggfåtöljer där man kan luta sig tillbaka och spana ut över plattan och alldeles bredvid står det grupper med fåtöljer om man är ett större sällskap som bara vill hänga.

SAS Gold Lounge har fönster två håll så är det även gott om ljusinsläpp. Åt ena hållet ser man gaterna 12-18 och på andra sidan F-piren och det pågående bygget vid nya handelsplatsen i terminal 5. Dessutom ser man ut mot 01L/19R för den som vill spana inkommande eller avgående kärror.

Före pandemin upplevde jag sällan slagsmål om platserna här inne. Efter att folk började resa igen under våren 2022 var det dock flera gånger kö för att komma in. Just det har lugnat ner sig en aning men vissa tider det ganska livligt här inne. Allra helst när folk gör sina onlinemöten och telefonsamtal ute i loungen. Då påminner det mer om ett öppet kontorslandskap. Ofint.

Bilderna här under ljuger alltså lite eftersom de är tagna strax före och under pandemin.

Mest kall mat men gott kaffe

SAS Gold Lounge erbjuder lite olika tilltugg beroende på tid på dagen. Under frukosttiderna förekommer det fil/yoghurt med müsli samt bröd och pålägg. Från förmiddagen och framåt åker diverse kalla rätter fram som pasta- och potatissallader. Även varm soppa av olika slag är standard. Utöver det här finns det givetvis snacks och torra kakor. Helt okej mat för att täcka de mest grundläggande behoven men man ska nog inte förvänta sig några stordåd i utbudet. Framförallt saknar jag sötsaker, vilket SAS Gold på OSL har.

Dryckestillgången består av av vatten, läsk, kaffe, te samt diverse alkoholhaltiga drycker som rött/vitt vin, öl både på flaska och fat samt sprit av några olika sorter. Kaffemaskinerna förresten. De pressar faktiskt ut riktigt gott kaffe så man behöver inte gå koffeintorsk här inne. Tack!

Kring bufféborden finns det sittplatser med barstolar och en hel del eluttag. Själv brukar jag försöka hitta något av arbetsborden eftersom jag ofta vill sitta med datorn och äta samtidigt.

Arbeta i lugn och ro (och använd telefonrummen)

Längst in i loungen hittar man några avskilda mötes- och telefonrum där tanken är att man kan sitta ostört och prata. Rummen är verkligen hårdvaluta och oftast upptagna. Det har medfört att möten och telefonsamtal flyttat ut i den allmänna delen av loungen. Högtalartelefon och ”marmeladmackor” är inte ovanligt, precis som folk som tar sin laptop i handen och går runt i loungen och pratar i sina headset. Jag kan inte riktigt bestämma mig för vilket jag tycker är värst.

Men visst, är alla telefonrummen upptagna så är det föga förvånande att folk sätter sig var som helst och bara kör. Tyvärr väldigt oskönt för oss andra som vill ha lugnet men jag får väl tacka mig själv för införskaffandet av brusreducerande hörlurar.

Loungen har wifi och det är både gratis och förhållandevis snabbt. Jag har lätt både kunnat jobba och streama film när jag varit här, oavsett om det varit tomt eller fullt på folk. Utöver de här faciliteterna finns det både herr- och damtoaletter plus dusch för den som vill fräscha till sig.

Allt som allt om SAS Gold Lounge

Visst borde vi väl kunna beteckna det här som en premiumlounge? Ja, jag tänker så eftersom det bara är gäster med minst Eurobonus Gold eller Star Alliance Gold som kommer in. Får jag då en premiumkänsla när jag kliver in här? Alltså. Nja. Visst, den är större och luftigare än sin lillebror vägg i vägg men post-pandemi kan jag inte påstå att den är särskilt lugn och skön. Inredningen andas inte heller så mycket premium längre och den skulle verkligen må bra av ett lyft lite här och där.

Nåväl. I mångt och mycket är konceptet ändå det samma och man känner lätt igen sig om man varit i andra SAS-lounger. Det är så klart inte dåligt, jag gillar överlag deras lounger och SAS Gold på Arlanda är inget undantag. Det är städat, personalen är trevlig och maten smakar allt som oftast bra.

SAS Gold Lounge bjuder, åtminstone vissa tider på dygnet, på en skön tillvaro i väntan på flyget men någon spektakulär premiumkänsla är det dock inte tal om. Om möjligheten ändå finns så återkommer jag så klart men är det peak-timme på ARN och fullt ös medvetslös i loungen så finns det faktiskt lugnare ställen på Arlanda att hänga på.

LÄS MER | Info på SAS webbplats

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. […] Det var först svårt att avgöra om jag kommit till en lounge på en flygplatas eller till väntrummet på vårdcentralen. Nedgångna möbler, fattig buffé och helt osannolikt tråkig inredning. Lyckligtvis är det här råtthålet ombyggt och renoverat (heter Norrsken nu för tiden) och även om jag inte varit där sedan den återöppnade så ser den betydligt trevligare ut idag än för några år sedan. Fast, får jag välja så går jag hellre till någon av dess grannar (SAS och SAS Gold). […]

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.

Som premiumlounge för guldmedlemmar hos SAS eller Star Alliance badar den inte direkt i lyx. Konceptet är likvärdigt andra SAS-lounger, vilket i mina ögon ändå är ett bra betyg. Stort, luftigt, bra service och helt okej mat bidrar till en trevlig upplevelse i en timme eller två, innan man lugnt och stilla promenerar vidare till sin nästa flight.Det här är SAS Gold Lounge på Arlanda Terminal 5