En annan sorts magi (det är ju ändå fjällen)

Tidigare i veckan fick jag se ett fantastiskt foto från Ånnsjön via TV4 Väder:s sida på Facebook. En brygga och en sjö i förgrunden och vackert florsockrade Snasahögarna i bakgrunden. Eftersom helgen som gick var obokad bestämde vi oss för att ta en sväng dit bort, en tripp på runt 12-14 mil enkel väg från Östersund.

Snasahögarna och Ånnsjön ligger några mil väster om Åre och hör till ett av mina favoritområden. I hela världen faktiskt. Bergen är lättillgängliga och bjuder på massor av möjligheter till fjällupplevelser i princip året runt. Här ligger också Storulvån fjällstation, som är starten på ett flertal kända och mindre kända vandringsleder. Själv sprang jag både upp på Getryggen i somras och gjorde Jämtlandstriangeln i september. Jag har vandrat på hösten och skidat på vintern och framförallt är jag inte klar med området. Det finns mycket mer att uppleva här.

Att hitta bryggan

I alla fall. Att hitta den där bryggan vid Ånnsjön visade sig vara enkelt. Det finns inte så många som kan erbjuda den där utsikten. Det svåra blev att återskapa morgonmagin från bilden jag sett, allra helst när söndagens väder inte riktigt erbjöd samma möjligheter. Femton iskalla sekundmeter vid sjön och på Storsnasens topp skvallrade Yr.no om runt 22 meter per sekund.

Nej. Vi blev inte särskilt långvariga på bryggan utan drog ganska snart vidare.

Maria vid Ånnsjön

Hängbro och utsiktsplatsen i Handöl

Vi styrde vidare mot Handöl och dess läckra hängbro över forsen. Här tog vi oss också upp till den utsiktsplats som finns några hundra meter från hängbron. Där får man ytterligare perspektiv på Handölan och ser flera andra delar av forsen. Jag blev förvånad över vilken fallhöjd det faktiskt är på det där vattendraget. Mycket läckert! Från Handöl går det att vandra vidare både ner till byn åt ena hållet eller 12 kilometer till Storulvån åt andra hållet.

Eftersom även utsiktsplatsen badade i stormvindar den här dagen tog vi skydd en bit ner i skogen. Där blev det fika med kaffe, mackor och skitsnack. Vi var faktiskt ett helt gäng som var iväg, inklusive småbarn som uppenbarligen njöt av timmarna ute i naturen.

Hängbron i Handöl
Hängbron i Handöl
Svamp i skogen
Mossa i skogen
Handölan, vattenfall i Jämtland

Tännforsen innan hemresan

Egentligen var planen att från Handöl åka vidare för att vandra ett par kilometer upp längs Storsnasen. Vindarna hade vi väl kunnat leva med men när det även började regna bestämde vi oss för att ta en lite enklare utväg. Vi drog istället tillbaka mot Åre-området och passade på att besöka Tännforsen och göra vårt lunchstopp där. Vindstilla, uppehåll och förvånansvärt mycket vatten i vattenfallet.

Tännforsen känner ni nog säkert till. Om inte är det Sveriges största vattenfall, 60 meter brett och en total fallhöjd på 37 meter. Här parkerar man strax ovanför fallet och sedan går det en lättvandrad promenadslinga runt. Det går att se fallet både från utsiktsplatser vid toppen och nedanför fallet.

Sveriges största vattenfall - Tännforsen
Tännforsen i Jämtland

Då spelar bilden ingen roll

Så. En fin söndagsutflykt i all sin enkelhet med mycket väder, vacker natur och trevligt utomhusumgänge. Det var vad vi fick och det var vad vi behövde. När man bara sitter hemma och jobbar på veckorna får man vare sig socialt umgänge eller uteliv i någon större utsträckning.

Och ärligt talat. Då spelar det i slutändan mindre roll att jag inte fick den där bilden jag var på jakt efter från första början.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.