Ni har nog inte fyndat på Black Friday

Alltså, det är ju bara att inse det. Ganska många av ”fynden” under Black Friday-Week-Month-Year-What ever kommer inte att vara de fynd som de utger sig för att vara. Och egentligen – är det ens någon nyhet? Jag menar, fenomenet med taktiska prishöjningar har ju funnits så länge mellandagsrean existerat och förmodligen hela vägen tillbaka till grottbjörnens folk. Det har bara bytt plats i kalendern och tagit en aningens mer hysterisk form.

Låter jag arg, sur, bitter och inåtvänd? Det är jag inte. Långtifrån. Jag vill bara peka på hur enkelt det är att genomskåda bluffarna, allra helst när det kommer till prylar. Tack vare sajter som Prisjakt och Pricerunner (finns ju fler) så är det idag barnsligt enkelt att faktiskt reda ut om det är ett fynd eller inte, oavsett det är en pryl eller något annat.

Några produktexempel som är ”prissänkta”

Igår kväll surfade jag runt på några prylsajter för att kolla utbud och erbjudanden. En del produkter har jag hyfsad koll på, andra inte. Min första reaktion kom till Apples Airpods Pro, som jag vet att bland annat Webhallen legat hyfsat bra till i pris på tidigare under året, runt 2500:-. Därför blev jag förvånad när deras pris är sänkt med 821:-, från 2990:- till 2169:-. En minut senare har jag synat deras bluff. Kolla den gröna peaken i bilden nedan.

Visst, 2169:- är ett bra pris. Metoden kräks jag dock över.

Webhallens fuling på AirPods Pro

Airpods Pro är dock inte enda produkten som råkat ut för det här. Jag plockade några slumpvalda objekt från deras kampanjsida och flera av dem har fått liknande prisjusteringar. Andra produkter har sjunkit stadigt men ”oridnarie pris”, som butiken hänvisar till, kan vara en-två månader gammalt.

Dammsugarroboten Roborock S6 MaxV kostade fram till 26 oktober 6400:- och sänktes sedan till 5700:-. Under BlackFriday går den för 4990:- men ordinarie pris anges fortfarande som 6423:-. De populära brusreducerande lurarna Bose QuietComfort 35 II är också ett bra exempel.

Det kanske låter som att jag har ett ont öga till Webhallen. Inte alls, men jag hittade lite väl konkreta exempel på fulspel hos dem. Vid en snabb jämförelse såg jag även andra populära butiker göra samma sak, som Inet och Mediamarkt. Säkert ännu fler om man gräver vidare.

Undvik att bli blåst

Det går så klart att minimera risken för att bli blåst. Några enkla knep kommer här:

 • Ha koll innan. Är det prylar du verkligen behöver, håll koll på dem innan stora reahelger för att på så sätt få en känsla för priset. Många gånger är det ju inte de senast släppta produkterna som reas ut, vilket gör att det ofta finns prishistorik att titta på.
 • Skaffa koll under tiden. Har du upptäckt något du vill ha, kolla prisjämförelsesajter och historiken. Även om en vara är prissänkt tappar i alla fall jag förtroendet för en butik om de utger rean för att vara bättre än den faktiskt är.
 • Köp produkten lokalt. Många prylar går att köpa även i de lokala butikerna. Visst finns det en smärtgräns för hur mycket extra det får kosta men någonstans kanske det är värt att slippa frakt, ha prylen samma dag och stötta de lokala återförsäljarna.
 • Köp det du behöver – inte villhöver.
 • Måste du köpa nu? Behovet kanske inte är så skriande som butikerna vill göra gällande. Kan du vänta och rent av komma på att du inte behöver den alls? Jag såg till exempel en bild på Instagram idag som sa ”Stanna hemma på Black Friday och spara 100%”. Ganska klokt.
 • Finns produkten bara i en butik? Då kan de ha trixat med produktnamnet, som gör den unik just hos dem. Brukar vara vanligt på TV-apparater så testa att kapa bort de sista tecknen i beteckningen och testa dig fram på Prisjakt.

Ska jag shoppa i helgen?

Ja kanske det. Hittar jag ett bra pris (som på riktigt är ett bra pris) på något jag ändå ligger i startgroparna för att köpa så kan det mycket väl bli så. Då är det dessutom på produkter eller tjänster som jag haft span på en tid och där jag är bekant med prisbilden.

Jag är till exempel inne på flygbiljetter. SAS har faktiskt bra inrikespriser så jag funderar på att slå till för ett par-tre tillfällen i vår. Jag har också sett rubriker om att Lufthansa har bra priser för hela 2021 så det där ska jag också spana in. Rent prylmässigt kanske det blir ytterligare en Google Nest Mini för trehundra spänn, annars har jag inget direkt på önskelistan. Runt hörnet väntar nämligen en remake av vardagsrummet, så jag kommer nog ha hål att stoppa pengarna i ändå vad det lider. Men det får bli senare i år.

Ni då, har ni blivit blåsta i veckan eller siktar ni på att bli det i helgen?

Solnedgång och inflygning
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

 1. haha, bra där. 🙂
  Jag är ingen blckfriday-shoppare. Knappt någon shoppare alls faktiskt.
  Kollade faktiskt om Outnorth hade nåt på Fjällräven Keb-byxorna, men det hade de inte, och det visste man ju typ redan innan.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.