Spela på Östersund Frösö Golfklubb – Sveriges vackraste?

Om det är någonstans man kan slå vackra golfslag så är det på Östersund Frösö Golfklubb. Med Storsjön som granne och fjällkuliss i horisonten är det inte så konstigt att ettan har blivit utsedd till Sveriges vackraste öppningshål. Östersund Frösö Golfklubb är min hemmabana och har så varit sedan jag tog grönt kort 2015. Varför? Två enkla skäl. Först och främst för att är närmast hemmet men det är också en otroligt vackert belägen bana. Det är mentalt sett fridens liljor varje gång man rullar ut här (inte nödvändigtvis när man rullar därifrån…).

Fem personliga om Östersund Frösö Golfklubb

  • Roligast – 4:e, ett par-3 i nedförsbacke
  • Jobbigast – 8:an, långt par-5 och enbart uppför
  • Minst roligast – 3:an är inte superspännande
  • Klurigaste – 5:an, lögnaktigt oflack med fall ner mot sjön
  • Finast – 18:e, enastående utsikt avslutar rundan!

Östersund Frösö Golfklubb – längst ut på ön

Banan ligger längst ut på Frösön, knappt en mil från Östersund. Flygplatsen är granne på ena sidan och Storsjön på den andra. I närområdet finns både hotell och vackra friluftsområden, så är man inte golfintresserad finns det andra saker att fördriva tiden med.

Precis innan man kommer till klubbhuset kör man förbi övningsområdet och korthålsbanan. Där borde jag spendera mer tid men det är ju roligare att spela på stora banan, så jag kör oftast förbi. Nere vid klubbhus och restaurang ligger rangen och ett par övningsgreener i direkt anslutning. Promenaden ner mot Sveriges vackraste öppningshål är bara några meter.

I klubbhuset finns det både en restaurang, lounge samt omklädningsrum med duschar. Shoppen är välutrustad och jag kan tänka mig att livet som gästspelare här ute förenklas mycket tack vare det.

HITTA HIT | Golfbanan på Frösön

Kuperad park- och skogsbana

Östersund Frösö Golfklubb är en öppen park- och skogsbana och även en väldigt kuperad sådan. Redan på första hålet vandrar man ner mot sjön, går tillbaka upp lite på tvåan för att sedan jobba sig hela vägen ner till fyrans green, där man hör vattnet klucka mot stenarna några meter bort. Femte hålet går parallellt med Storsjön innan man börjar jobba sig uppåt. Åttan och nian går rakt upp mot klubbhuset igen och en varm sommardag rinner svetten längs ryggraden.

Andra halvan av banan känns inte lika påtagligt kuperad men visst gör man sina höjdmeter även här. De fyra sista hålen är dock ganska flacka även om man jobbar längs med höjdstigningen upp mot 18:e. Och belöningen finns där, tro mig, för när man går längs 18:e på vägen mot klubbhuset så breder halva Jämtland ut sig i blickfånget. En vacker sommarkväll är skymningen bland det finaste jag vet. Alla kategorier.

Precis ovanför 9:ans green finns en liten fikabod. Där kan man köpa kaffe, kalla drycker, bullar, godis och korv med bröd. Helt okej utbud men priserna är ganska höga. Placeringen väger dock upp med sin hänförande utsikt över både närliggande hål, Storsjön och fjällvärlden. En toalett finns också och den är strategiskt placerad där 6:ans green möter tee på 7:an och 12:an.

Höjdprofil Östersund Frösö Golfklubb

Bäst framåt augusti

Efter att ha spelat några år på Östersund Frösö Golfklubb kan jag konstatera flera saker. Först och främst är det generellt sett en skön atmosfär. Det är i princip alltid ett morsning och halloj, bra bemötande i shoppen och lagom med information per mejl från klubb och banpersonal.

Vad gäller skicket på banan så är det väl som med många andra klubbar, framförallt norröver tänker jag. De är i finast skick framåt augusti. Frösön är inget undantag och både fairways och greener håller bäst klass just då och även en bit in september. De senaste åren har det också röjts en hel del längs banan, allra helst inför säsongen 2023 när mängder av träd har tagits ner. Det märks framförallt på 5:an längs sjön men även kring 12, 13 och 14.

Variationen är också god. Långa par-5:or varvas med några par-3, ett par doglegs, lite vattenhinder och en hel del skog där man kan leta sig halvt fördärvad efter bollar som man trodde sig ha riktmärke på. Jämfört med andra banor känns greenerna ganska små och merparten av dem är förhållandevis flacka. Inga monsterondulerade ytor att bemästra alltså, vilket jag i och för sig kan tycka är synd.

I och med att man städat upp bland träd och fått in mer ljus på banan så har också flera av greenerna blivit betydligt bättre. Det tidigare sorgebarnet på 13:e är sommaren 2023 kalasfint, precis som 5:an som också haft det lite svårt.

Lätt att ha obråttom hem

Det är alltid en skön känsla att komma hit. Som regel har man fyra-fem timmars kvalitetstid framför sig och även om golf många gånger är en #skitsport så är det lätt att bara vilja åka ut och spela mer.

Jag kan många gånger också dröja mig kvar efter rundorna. För att göra klart scorekort, äta god mat på restaurangen, spana lite i shoppen eller bara njuta i solen med en kaffe. Det är ett lugn här ute som jag verkligen gillar och det är lätt att ha obråttom hem.

Det är väl också enkelt att gilla den banan man spelar på mest. Annars hade man väl inte varit medlem där tänker jag. För så är det ju. Det är inte enbart för närheten som jag är medlem och helst spelar på Östersund Frösö Golfklubb. Det är nog mer för helheten. Fin och varierande golf. Skön anläggning. Och från första tee har jag en sjuhelvetes utsikt över en av mina favoritplatser på här planeten.

Jämtland.

I närheten av Östersund Frösö Golfklubb

Klubben och golfbanan ligger på Frösön. Alldeles i närheten ligger Frösöpark Hotell, Åre Östersund Airport, Frösö Kyrka och även Bynäset. Bynäset är ett gammalt militärt övningsområde som nu delvis är öppet för allmänheten med promenadstråk längs Storsjön. Här finns grillplatser och stränder, för den som är badsugen.

LÄSTIPS | 60+ sommartips om du är i Östersund

Tee på hål 1 på Östersund Frösö Golfklubb - Sveriges finaste öppningshål?
Sveriges finaste öppningshål?

2 KOMMENTARER

  1. Vad fint det ser ut! En av mina närmaste kollegor pendlar förresten till Frösön en gång i månaden nu för tiden. Hon har fått jobb i Östersund och bor hos vänner på Frösön en vecka i månaden 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.