Sevärdheter i Rom – mina 30+ tips på saker att se & göra

Jag vet inte vilket av alla (slitna?) uttryck jag ska använda för att beskriva Den Eviga Staden (som är ett av dem). Det finns ju mängder av sevärdheter i Rom, listan tar nästan aldrig slut. Då spelar det mindre roll om man varit här förut eller gör premiär, om man kör turiststråken eller hänger i de lugnare kvarteren.

Utifrån mitt senaste besök så ger jag här ge mina cirka 30-ish tips på sevärdheter i Rom. Har ni ytterligare tips, lämna gärna en kommentar längst ner! Då kör vi!

Fika!

Rom är fyllt med små mysiga caféer. Valfritt hål i väggen bjuder som regel på utsökt kaffe och kanske också något sött till. Det är bara att välja och vraka och kanske det första man ska uppleva i Rom.

Fika i Rom

Promenaderna – nära till mycket

Det här är en promenadvänlig stad. Nu går vi förvisso en hel del på våra resor men det krävs inga längre strapatser för att upptäcka mer eller mindre kända sevärdheter i Rom. Vi åkte vare sig tunnelbana, buss eller taxi utan förlitade oss på fötter och i några fall elsparkcykel.

Från Petersplatsen till Pantheon är det två kilometer och ytterligare en halvkilometer bort ligger Fontana di Trevi. Från Fontana di Trevi till Spanska Trappan är det bara 700 meter åt ena hållet och går man lika långt åt andra hållet kommer man till Viktor Emanuel-monumentet, en av stans bästa utsiktsplatser. Ja, ni förstår. Gångavstånd till allt!

Och ja, vi snittade 32000 steg per dag under våra heldagar.

Vandra längs Tibern

Promenader ja. Ett besök i Rom behöver inte vara mer komplicerat än en promenad längs floden som rinner genom stan. Antingen går man nere längs stranden eller också uppe på gatorna. Är man hellre intresserad av en löprunda så blir det knappast bättre, det är inga större nivåskillnader att prata om här.

Lyssna på påven

Varje söndag (ungefär) klockan 12 talar påven från sitt arbetsrum och står man på Petersplatsen både hör och ser man honom utan problem. Kan vara värt att boka upp om man är i stan, även om man som vi inte förstod ett ord av vad han faktiskt sa. Men det lät bra i alla fall och folk jublade, så något vettigt lär han väl ha sagt tänker jag.

Påven talar från sitt arbetsrum

Piazza Navona – en gammal idrottsarena

Det här torget är byggt på det som en gång var Domitianus-stadion, en före detta idrottsarena som hade plats för uppemot 30.000 åskådare. Idag står här tre fontäner och torget omges av restauranger och kyrkor.

Stadio Olimpico (Olympiastadion)

Från en före detta arena till en som faktiskt används, för även när Stadoi Olimpico är stängd så är den så klart värt ett besök, allra helst om man har i alla fall ett litet intresse för fotboll. Stadion började byggas 1927 och har genom åren byggts ut och renoverats, bland annat till OS 1960 och fotbolls-VM 1990, då bland annat finalen spelades här. Idag har Roma och Lazio det här som hemmaarena.

Olimpico ligger tre kilometer norr om Vatikanen och tar man en elsparkcykel går det på ett kick!

Stadio Olimpico ville jag göra i Rom

Trappträning i Trastevere

Eftersom vi var mitt uppe i vår runstreak så blev det så klart löpning även i Rom. I närheten av hotellet hittade vi en lång trappa som vi passade på att köra några gånger, alla gånger med härlig utsikt från toppen och svetten rinnandes över hela kroppen.

Viktor Emanuel-monumentet

Det här är tydligen inte stadsbornas egna favoritmonument men om man tar sig upp på taket, dit det går hiss, är utsikten över stan helt enastående. Lite av ett måste av alla sevärdheter i Rom. Rakt framför leder Via del Corso hela vägen bort till Piazza del Popolo. Långt bort kan man skymta taket på Stadio Olimpico och tittar man bakåt ser man både Forum Romanum och Colosseum. Väl värt sina €8!

Taket av Viktor Emanuel-monumentet

Utgrävningarna man nästan ramlar ner i

Hela Rom är ju egentligen en stor utgrävning så det är svårt att nämna alla som finns eller ens de vi såg. Men okej, vi passerade Largo di Torre Argentina några gånger, precis som de vid Via dei Fori Imperiali. Det finns ofta informationsskyltar så jag rekommenderar varmt att läsa dem, det ger en annan inblick i Roms rika historia.

Alla små gränder

Rom är fyllt till bredden med små mysiga gränder som slingrar sig genom ett ändlöst landskap av kvarter och stadsdelar. Antingen sätter man sig här och tar en espresso och tittar på folk eller så är man själv en del av folket som det tittas på av de som slagit sig ner för en espresso för att titta på folk. Båda delarna fungerar!

Kväll i Trastevere - en av många sevärdheter i Rom

Solnedgången vid Janiculum

Ovanför Trastevere ligger monumentet Giuseppe Garibaldi och utsiktsplatsen Janiculum, som är ett fint ställe att hänga på när solen går ner. Då får man hela stan i medljus och i blickfånget ståtar flera av stans stora kända monument, kyrkor och byggnader. Väl värt ett besök innan man går ner i Trastevere för middag.

En sen middag någonstans i Trastevere

För exakt så gjorde vi. Upp till utsiktsplatsen och sedan ner i Trasteveres turisttäta kvarter för en middag. Just den kvällen blev det pizza på Dar Poeta, efter att ha läst 15 tips för Rom hos Resfredag. Det blev en god pizza men den levde kanske inte riktigt upp till förväntningarna heller.

Vi bodde även i området och både åt middagar och drack drinkar här. Vi hann också slå oss ner på ett par ställen och gå därifrån, på grund av bristande service. Men, lämnar man en restaurang i Rom finns det hundra åter.

Mysig gränd i Rom på kvällen

Fontana di Trevi (fast egentligen inte)

Roms mest kända plats men ärligt talat är den ganska överskattad. Även under en rådande pandemi var det gott om folk här och kanske den plats där vi upplevde mest trängsel under vårt besök i stan. Nja, den här kan man undvika samtidigt som tipset så klart ska vara med på en sån här lista.

Dricksvatten från en ”nasone”

På tal om fontäner, i Rom finns det ungefär 2800 små minifontäner som alltid porlar färskt dricksvatten. De kallas ”nasone” vilket ungefär betyder ”stor näsa” utifrån utseendet på många av dem. Stöter man på en sån här är det ett utmärkt tillfälle att helt gratis fylla på vattenflaskan. Dessutom är ju det här mycket bättre än att köpa på flaska, både för miljön och ekonomin.

Forum Romanum (från utsidan fungerar också)

Vår egentliga plan var att se Forum Romanum från insidan. Men, efter att vi råkade komma ut på en gata alldeles ovanför Portico degli Dei Consenti så fick vi se stora delar av området ändå. Och då blev beslutet att avstå entré väldigt enkelt när det visade sig att kön in var säkert hundra meter lång. Det här var också en av få riktigt långa köer vi såg i Rom under våra dagar där.

Forum Romanum är en plats man ska göra i Rom, men fungerar lika bra från utsidan.

Colosseum från utsidan

Även det klassiska Colosseum valde vi att se från utsidan även om det faktiskt inte var så mycket köer hit. Jag har varit inne en gång tidigare och Maria var inte särskilt sugen alls. Och ärligt talat, det är mäktigt även utifrån!

Ta dig fram på en elsparkcykel

Ett utskällt färdmedel men ack så smidigt när man behöver ta sig lite längre sträckor. Vi hyrde elsparkcykel flera gånger under våra dagar i stan, framförallt när vi skulle ut de tre-fyra kilometerna till Stadio Olimpico och tillbaka.

Fördelarna är att det går snabbare än att gå och att cyklarna står lite överallt. Nackdelarna är att man många gånger måste köra ”omvägar” eftersom enkelriktat och andra trafikregler kan ställa till det plus att det kan vara trixigt med den beryktade italienska trafiken.

Besök en fotbollsbutik

Två storlag huserar i stan, Lazio och Roma, och det var butiken för det senare laget som vi hittade på Piazza Colonna. Just där handlade jag inte utan de pengarna bränder jag istället i Juventus-butiken på Via Nazionale en stund senare. För ja, faktum är att Turin-laget också har en butik här i Rom. Inte lika stor som den i Turin men väl värd ett besök om man har Den Gamla Damen som favoritlag.

Parco Savello och apelsinparken

Den här platsen har jag inte besökt själv utan är ett tips jag fick från Anna på bloggen New York – My Bite of the Big Apple & Other Bites of the World. Känns som en plats jag skulle kunna besöka nästa gång i stan.

Pantheon

Uppförd drygt ett hundra år in i vår tideräkning är Pantheon idag Roms bäst bevarade byggnad från antiken. Templet tillägnades ”alla gudar” och är en av få antika byggnader som har varit i kontinuerlig funktion sedan det uppfördes.

Det här var faktiskt den enda entrékön vi behagade att stå i på hela trippen till Rom. Vi stod nog inte mer än kvart och innan vi fick komma in var det munskydd på och kontroll av vår kroppstemperatur. Det är nog bara att vänja sig vid sånt framöver.

Spanska Trappan och dess nya sittförbud

En riktig klassiker vad gäller sevärdheter i Rom, som också fick en ny regel i augusti 2019. Sedan dess är det nämligen förbjudet att sitta där och bryter man reglerna riskerar man böter på flera hundra Euro. Det är dock ingen större risk att man vilar röven i mer än ett par sekunder eftersom vakterna på plats är som iglar. Så fort de ser någon som satt sig åker visselpipan fram och så pekar de med hela handen.

Det här innebär ju också att man nu plötsligt kan fota Spanska Trappan som nästan helt folktom. Den ni, den såg ni inte komma för ett par-tre år sedan!

Spanska Trappan - en av många sevärdheter i Rom

Fin utsikt från Casina Valadier

Från toppen av Spanska trappan fortsätter man norrut ett par-tre hundra meter. Då kommer man till Casina Valadier där man mellan träden har härliga vyer över takåsarnas och kyrkornas Rom. Här finns det också en finare restaurang, som dock var stängd vid vårt besök här.

Terrazza del Pincio

Granne med Casina Valadier och bara en kort promenad bort. Fina vyer över Piazza del Popolo.

Rom i kvällsljuset

Välj någon av de utsiktsplatser som jag redan tipsat om i det här inlägget, för att få en härlig kvällsvy över stan. Kullarna som omger centrala Rom har flera platser man kan stå på så det är bara att välja och vraka!

Peterskyrkan och utsikten från kupolen

Om man nu ändå är inne i Peterskyrkan så ska man så klart slanta upp några euro och åka upp i kupolen. Inte nog med att man får se lite mer av kyrkans innanmäte, man får också en helt enastående vy över Rom och allt som hör till stan. Vad slår en 360°-vy 120 meter upp? Få saker. Kanske var det här den bästa utsiktsplatser av alla jag besökte under helgen i Rom.

Utsikt från kupolen på Peterskyrkan - en av många sevärdheter i Rom

Drottning Kristinas grav

Vi har faktiskt en svensk kunglighet som ligger begravd i Peterskyrkan. Vår abdikerade Drottning Kristina flyttade till Rom och avled där 1689. Nu ligger hon bredvid andra storheter och det går att beskåda graven, som är belägen under golvet i Peterskyrkan. Vid Berninis mäktiga högaltare mitt i kyrkan finns det en trapp som leder besökarna ner till gravkammaren. Här nere råder det fotoförbud.

Via Appia Antica

Vi lyckades aldrig hitta ”riktiga” Via Appia Antica men väl en bit av den. Rekommendation är därför att hyra cyklar för att ta sig ut i parken, alternativt ta någon av bussarna. Elsparkcyklarna som man kan hyra inne i stan fungerar inte här ute, de är spärrade genom geofence.

Cestiuspyramiden

Ärligt talat. Det här var ingen plats jag hört talas om innan besöket i stan men när vi promenerade ut till Via Appia Antica gick vi förbi pyradmiden. Den ligger precis vid Porta San Paolo, något som idag är en stor vägkorsning och tågstation men som tidigare varit en av de södra entréerna till det gamla Rom. Pyramiden i sig är ett gravmonument åt Gaius Cestius Gallus, en mer okänd plats av alla sevärdheter i Rom.

Cestiuspyramiden - en av många sevärdheter i Rom

Katakomberna

Rom är rikt på katakomber, som under antiken fungerade som begravningsplatser åt kristna och judar. Det går ett virrvarr av tunnlar som dels är flera mil långa och som innehåller tiotusentals gravar. Tyvärr kom vi själva inte ner i någon då de var stängda på grund av rådande pandemi.

Pasta och pizza – välj ställena med mycket folk

Det klassiska knepet när det kommer till mat. Välj en restaurang med mycket folk! Det brukar vara ett kvitto på att maten är bra och då kan det löna sig med lite extra lång väntan på att bli serverad. Vi åt några riktigt goda pastarätter och pizzor i Rom så här behöver man inte direkt svälta. Kortbetalning var också standard på de allra flesta ställena.

Era sevärdheter i Rom?

Det här var mina 30-ish tips på sevärdheter i Rom. Har du några fler idéer? Lämna gärna en kommentar på guldkorn som jag kan ha missat!

13 KOMMENTARER

 1. Det finns en anledning till kön på Forum och den går fort. Går du inte in så missar du ju hela Palatinen med nästan lika mycket som nedanför, inte minst utsikten vid det gamla palatset (även om den är lite av ett antiklimax just ner till Cirkus Maximus) och det underbara parklandskapet där uppe med utsikt ner till Forum och bort till Colosseum.
  Largo di Torre Argentina är förövrigt där Caesar höggs ner och där rekommenderar jag katthemmet bland ruinerna.
  Den som är filmintresserad går till dyra klassikern Harrys i kvarteren ovanför katalogerna och tar en bellini och kikar på alla filmstjärnebilder.

  • Ja, lär säkert ha missat en hel del kring Forum men tänker i så fall att stället kanske står kvar. Har det stått i massa tusen år så lär den stå lite till.

   Tack för de andra tipsen också, inklusive katakomberna. De står högst upp på min lista inför ett nästa-besök i stan. 🙂

 2. Länge sedan jag var i Rom, så inga fräscha tips. Men minns Forum Romanus som extremt intressant.
  Får lust att åka tillbaka nu. Fast ja inte nu, typ då…?

  • Fler tips om FR alltså, då är det väl så att det bara är att ställa sig i kön då. Kanske innan turistmassorna hittar tillbaka. Alltså, de stora turistmassorna… fast inte nu, typ då.

 3. Kul! Mycket av det har jag sett/gjort, allt sportrelaterat har jag hoppat över 🙂
  Tolv år sedan, men jag minns fortfarande utflykten med pendeltåg till Ostia Antica som en höjdare. Som ett slags mini-Pompeji, fast fortfarande väldigt stort.

  • Haha, fattar inte folk som hoppar över sporten? 😉 Ostia Antica såg ju intressant ut, helt missat trots att det är i princip granne med flygplatsen. Tack för tipset!

 4. […] Colosseum? Lapporten? Stenshuvud nationalpark? Fettjeåfallet? Nej, nej, nej och nej. Årets turistmagnet är onekligen våra nybyggda inglasade balkonger på huset vi bor i. Folk stirrar ögonen ur sig när de går förbi och de gånger man suttit där ute och ätit middag har man lite känt sig som apan i buren. Men det gör inget. Vi är brutalt nöjda med bygget som gett oss lite av ett extrarum. Fantastiskt! […]

 5. Missade du medvetet Palatinen? Har endast varit en ggr i Rom för 14 år sedan och Palatinen hade jag nöje av samt Sixtinska kapellet

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.