38 hissar & dissar från året som gick

Det har blivit dags att summera 2020. ”Det har väl varit ett ganska svalt år för en resebloggare?” kanske man tänker men faktum är att det varit ganska så tvärtom, vilket det här inlägget faktiskt kommer att visa. Jag menar, jag är ju inte bara bloggare. Jag är människa också. Typ.

Året har, precis som alla andra år, fyllts med upplevelser. Bra som dåliga. Det handlar väl egentligen mycket om att försöka se skogen för alla träd. Så. Här kommer de. Återblickarna på 2020. En djävulsk bergochdalbana i komplett kronologisk oordning.

Årets längsta blogginlägg

Det här? Nästan. Vinnaren blev intervjun med några resebloggare och deras syn på hur resandet kommer att förändras både nu på kort sikt och på längre håll, efter det vi genomlidit i år. 2200 ord av ren kvalitet.

Årets kortaste blogginlägg

Årets kortaste inlägg blev det om Sydney i kvällsljus, blott 175 ord. Ibland behövs det mer, ibland behövs det inte så mycket alls.

Årets nördigaste blogginlägg

Det stora inlägget om flygplatser jag har besökt genom åren. Det tog en stund att få ihop och det har inte särskilt många läsare. Men jävlar i mig, det var kul att skriva så då spelar statistiken mindre roll!

Årets breakup

Jag gjorde äntligen slut med webbhotellet Binero (Websupport) och flyttade in hos Oderland. Skillnaden är enorm och plötsligt känns bloggen som en oljad blixt! Hoppas att även ni lagt märke till det.

Årets flytt

Jag har inte flyttat, det har däremot en av årets resor gjort. Två gånger dessutom. Och jag funderar på om det kommer bli även en tredje gång. Kilimanjaro var bestämt till början av oktober 2020 men redan i mars sköt vi det till början av januari och sedan ytterligare en gång, till juli 2021. Ätligt, det känns just nu mer som en önskedröm. Mer rimligt är någon gång under 2022. Tyvärr.

Årets flyt

Vi bokade resan till Rom i början av augusti med bara några dagars framförhållning och efter gedigen research kring världsläge och annat. Då såg ju allt fortfarande ganska bra ut. Det är först nu, med facit i handen, som vi inser vilket jäkla flyt vi hade. Vi kom iväg i typ den enda luckan som fanns innan allt började gå åt helvete igen.

Mysig gränd i Rom

Årets personbästa(n)

Under några veckor i maj och juni formtoppade jag löpformen och slaktade personbästan på löpande band. Kilometern, halvmilen, milen och halvmaran. Allihop. Mest nöjd är jag så klart med rekordet på 10 kilometer, som nu lyder sub-40 minuter!

Årets fjortis

Det finns nog ett par-tre jag skulle kunna lyfta in här men jag väljer givetvis bloggen! I mars fyllde den 14 år och den är större än någonsin. Grattis igen!

Årets skidåkning

Björkliden må kanske inte ha den mest brutala och häftigaste åkningen man kan få på den här planeten men att skida ner för folktomma backar med Lapporten i blickfånget fick mig verkligen att må bra. Jag kräver inte Alperna och Åre är bara kul så länge högzonen är igång. Björkliden passade perfekt och jag återvänder mer än gärna.

Årets raket

I början av januari publicerade jag filmen om nattåget mellan Sydney och Melbourne. Efter en trevande inledning drog den iväg som en raket under årets andra halva. När det här skrivs är den bara veckor från att inta förstaplatsen som den mest sedda filmen på min Youtube-kanal. Den har alltså dragit lika många visningar på ett år, som ”konkurrenten” gjort på drygt fem år. Mer tågfilmer åt folket med andra ord!

Uppdatering: den 7 januari intog filmen förstaplatsen.

New South Wales XPT

Årets längsta flygresa

Om någon för ett år sedan sagt till mig att sträckan Arlanda-Rom skull bli 2020 års längsta flygresa hade jag nog skrattat i flera timmar. Men så blev det. Och jag skrattade inte någonstans. Vare sig då eller nu.

Årets längsta tågresa

Nattåget från Sundsvall till Kiruna i februari blev årets längsta resa på räls. En plan för 2021 är att åka Stockholm-Narvik, det har jag aldrig gjort. Eller ska man maxa den och åka från Malmö rentav?

Årets poddavsnitt

Utan större tvekan avsnitt #95 med Att resa-podden, Att resa med tåg i olika delar av världen. Rese-romantisering i sin bästa skepnad. Jag blev, och är fortfarande som ni kanske märker i punkten ovan, orimligt sugen på att boka något långväga tåg nästan var som helst i världen.

Årets återseende

När 2020 började hade jag aldrig varit i Abisko eller Björkliden. När året nu summeras har jag varit där två gånger och om allt går som jag vill blir det ett besök till under våren 2021. Snacka om en personlig rising star!

Årets det-som-inte-hände

Det finns ju massa saker som inte hände 2020 men allra mest blev podden jag tänkt starta aldrig startad. Den som finns idé (och det handlar inte om resor eller flyg) och jag har tänkbart innehåll för ett par säsonger. Det som inte finns är tiden. 2021?

Årets höjdmeter

Vi körde en utmaning i skidbacken Ladängen hemma på Frösön, som en förberedelse till Kilimanjaro. Målet var att göra 8848 höjdmeter under sommarmånaderna, vilket då motsvarar från havsnivån upp till Everest topp. 114 vändor blev det och vi korkade alkoholfritt bubbel på toppen i slutet av september.

Ladängen upp och ner

Årets hotellrum

På resan till Kiruna och Björkliden blev jag överraskad med en natt på ishotellet i Jukkasjärvi. Utan tvekan en av de häftigaste hotellnätterna jag gjort och definitivt årets bästa hotellnatt.

Årets svit

Man skulle kunna tro att jag tänker nämna en hotellsvit här men kör faktiskt på vår runstreak! Det har blivit ett löppass på minst en mile (1,62 km) varje dag sedan 1 maj och det betyder att vi inleder det nya året med en obruten svit på 245 dagar. Tvåhundrafyrtiofem!

Årets staycation

Ja men vi klämmer väl in en svit ändå då, eftersom vi bokade in oss i en sådan på Clarion här hemma i Östersund. Maria hade dessutom roddat ihop en liten överraskning eftersom det var min 40-årshelg. Svit lord, eller vad säger man?

Jag fyller 40 år!

Årets saknad

Mormor gick bort i februari, nästan 90 år ung. Jag tänker på henne, i stort och smått, nästan varje dag och kommer nog att göra det så länge jag har förmågan.

Årets avbokning

Redan i mars fyndade jag flygbiljetter till Hawaii, en resa som skulle bli av nu i mars som kommer 2021. Världsläget hann dock ifatt mig så när tillfälle plötsligt gavs så passade jag på att avboka. Lufthansa var snabba och pengarna var tillbaka på tre dygn. Weltklasse!

Årets ”jag är helt ute och cyklar”

Att göra en höstresa till Skåne var en idé som dök upp på sensommaren. Egentligen ville jag spela golf men Maria tyckte att jag var helt ute och cyklade och propsade istället på att… tja, cykla. Så fick det bli och vi drog runt längs delar av Sydost- och Sydkustleden under fyra riktigt fina dagar.

Årets golfrunda

Ett par riktigt fina rundor blev det och jag både sänkte och höjde mitt handicap under säsongen. Den finaste rundan var nog ändå Älvkarleby utanför Gävle. Fantastiskt vacker och underhållande bana som jag gärna spelar på igen.

Årets torgskräck

I mitten av mars, dagarna efter att flygbolagen i princip stängt ner sina verksamheter, flög jag från Göteborg Landvetter hem till Östersund. Jag har förvisso sett öde flygplatser förut men mest för att det varit en sådan tid på dygnet. Jag har aldrig upplevt en flygplats som så spöklik som Landvetter där i mars. Och jag vill nog inte uppleva det igen heller.

Tom incheckning på Landvetter

Årets krasch

På ett par veckor i mars förvandlades min finfina utveckling på börsen till raka motsatsen. Det var jag så klart inte själv om och det har funnits en hel del att lära av den perioden. När detta skrivs har kontona mer än repat sig och jag är några nya erfarenheter rikare. Det är väl så man måste se det tänker jag.

Årets ”för mycket fritid”

Jag vet inte om jag ska beundra eller idiotförklara folks hängivenhet. Men, under våren var det som att halva Sveriges befolkning satte sig med valfritt kalkylprogram och ritade egna diagram över sjuka och döda i pandemins spår, för att sedan publicera sina alster på sociala medier. Och så säger folk att jag har för mycket fritid?!

Årets mest irriterande pryl

Utan tvekan min Garmin Fenix 5. När den fungerar så fungerar den bra men det är sällan som jag känner mig sådär riktigt jävla nöjd med den sedan ett knappt år tillbaka. I somras blåste jag om den. Det hjälpte. Knappt.

Årets sämsta webbtjänst

När vi ändå är inne på Garmin så får jag väl nämna Garmin Connect, sajten där all min träningsdata samlas. Hur man lyckas göra en så labil och användarovänlig sajt, med så många års erfarenhet, är ett mysterium. Ena gången kan jag vara inloggad en månad i sträck. Veckan därpå blir det time-out på ett par timmar. Listan på saker som fungerar dåligt är lång.

Årets sovande webbtjänst

MyFlightradar, tjänsten där jag loggar mina flygresor, blev inte särskilt använd i år med mina 19 enkelresor. Jag hade några fler förra året.

Årets bästa prylköp

Jag står och väljer mellan mina Airpods Pro, IKEA Trådfri-kittet och Google Nest-högtalarna. Airpodsen har underlättat löpningen och framförallt långpassen med poddlyssnande och musik. Samtidigt har Nest-högtalarna och de trådfria lamporna gjort smarta-hemmet-livet lite roligare med röststyrningen. Fast mest impact har nog Airpodsen haft trots allt. Så många fler saker att nämna har jag faktiskt inte köpt i år, vilket så klart är ett bra betyg till mig själv.

Unboxing Apple Airpods Pro

Årets quiz

En fredag i slutet av november slängde jag ut en resequiz på Instagram Stories, i brits på annat att göra. Det råkade ju bli väldans populärt så sedan dess har det blivit lite av en fredagstradition. Så, jag tänker att jag fortsätter. Det hela är enkelt. Jag postar fyra bilder från platser jag besökt runtom i världen och så får folk gissa på var bilden är tagen, utifrån fyra alternativ. Inga priser i potten utan mest bara äran (och knappt det). Och för att det är kul.

Årets turistattraktion

Colosseum? Lapporten? Stenshuvud nationalpark? Fettjeåfallet? Nej, nej, nej och nej. Årets turistmagnet är onekligen våra nybyggda inglasade balkonger på huset vi bor i. Folk stirrar ögonen ur sig när de går förbi och de gånger man suttit där ute och ätit middag har man lite känt sig som apan i buren. Men det gör inget. Vi är brutalt nöjda med bygget som gett oss lite av ett extrarum. Fantastiskt!

Årets värmerekord

En av de varma sommardagarna i juli nådde termometern 55,8°C. Ja, på nyss nämnda inglasade balkong alltså. Inget ställe man förvarar glassen på med andra ord.

Årets blötaste löprunda

Jag visste att det skulle regna på min andra och längsta etapp på Jämtlandstriangeln i september så jag preppade med regnkläder. Regnställ andas inte jättebra när man springer och dessutom svettades jag så klart innanför regnstället. Följden blev att jag var helt genomsur när jag kom tillbaka till Storulvåns fjällstation efter 31 kilometers löpning i regn, snö och stormiga vindar. Den där rundan vill jag göra om men då blir det i juli eller augusti istället.

Det kan vara lerigt att springa Jämtlandstriangeln

Årets Youtube-kanal

Min egen? Nja, så partisk får jag ju inte vara. Någon resekanal tänker jag inte heller välja utan jag går på MKBHD istället. Har följt karln i flera år och han är en av Youtubes största stjärnor inom tech. Det fina är att han fortfarande känns helt genuin. Många andra har ju en förmåga att bli sell-outs när de växer till hans storlek men Marques Brownlee verkar tack och lov stå stadigt.

Årets middag

Efter en bitande kall vandring till Trollsjön kom vi till varma, mysiga och härliga Abisko Mountain Lodge och åt det jag i skrivande stund håller som årets bästa middag. Det inkluderar allt från själva maten till service, miljö och upplevelse som helhet. Svampsoppa med smörstekta kantareller till förrätt och tjälknöl på älginnanlår med persiljestuvad potatis och björnbärssås som huvudrätt. Där har ni det. Inte ”svårare” än så.

Årets tråkigaste löpning

Av alla de 250+ löppass jag gjort i år är de korta ”nödvändiga” passen i Abisko i höstas de som varit tråkigast. När man redan vandrat 14-16 kilometer per dag är man inte jättesugen på att löpa ”bara för att” (vilket vi gjorde, för att upprätthålla vår runstreak). Vi gjorde vår ”mile”, men knappt en endaste meter extra i onödan.

Årets ”nästa år”

Aldrig har vi väl pratat och längtat så mycket efter nästa år som i år. Det verkar som att alla tror att vi 2021 kommer att återgå till som det var innan och att alla problem plötsligt bara kommer att försvinna. Och så kanske det blir. Men nja, högst troligt inte. Men visst känns det fint att ändå stänga 2020 en gång för alla. Och något mer clusterfuck till år behöver vi inte på ett bra tag framöver.

Med det sagt så tycker jag att vi håller där. Inte bara för idag utan för i år. För hela 2020. Så, från mig till er – ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

14 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.