Alternativt julbord – onsdagslyx på Nummer Ett

Det lackar mot jul, även om det just det här året kanske är en aningens annan känsla än tidigare. Själv hade jag inte riktigt landat i någon direkt julstämning under december. Förrän igår faktiskt. Jag har inte orkat kolla några luciatåg och det har inte varit någon direkt julkänsla i vädret heller. I vilket fall, i onsdags blev jag beordrad att vara klar för promenad hemifrån vid halv sex efter jobbet och därefter tog Maria med mig på en liten överraskning – ett alternativt julbord, vilket blev vår onsdagslyx!

Längst ner på Stortorget här hemma i Östersund ligger det en liten restaurang tillika co-workingställe som heter Nummer Ett. Vi brukar dra dit ibland och det är ett av ställena i city som fått vår lunch- och middagssupport under det här året. Bra mat, härlig personal och ett skönt ställe att hänga på.

Givetvis var det här julbordet anpassat utifrån hur världen ser ut. Vi var totalt fyra sällskap och alla hade varsitt bord med gott om avstånd till de andra gästerna. I mitt tycke så säkert det kan bli, utöver att stanna hemma då.

Vad innebär ett alternativt julbord?

Maria hittade alltså deras alternativa julbord via Instagram, och hon bokade in oss på en månad i förväg. Vad är då ett alternativt julbord? Well, kocken själv tog ordet vid första serveringen och beskrev det som “ett vanligt julbord men med en twist”.

Med andra ord fanns “alla” de klassiska rätterna på menyn. Sill, lax, Jansons, griljerad julskinka, köttbullar, ostar och så en pannacotta på slutet. De här rätterna var sedan fixade med lite olika variationer, som i smakväg var riktigt lyckade.

MENYN | Längst ner i inlägget finns menyn i sin helhet

Twisten på sillarna spetsade med riven pepparrot, laxen var sojagravad och med chiliemulsion, julskinkan (kvällens mastigaste rätt) serverades med slungad grönkål och senapscremé och köttbullarna åkte in med stuvad spetskål. Allt avrundades med en riktigt fin saffranspanacotta som bland annat toppades med kanderade nötter. Till det här en dryckesmeny som bestod av både glögg, en drink, vitt vin, julöl, en Berliner weisse och så en Caputini på slutet.

Det här alternativa julbordet var ett riktigt fint koncept och bjöd på smakvariationer som både jag och Maria gillade starkt. Skinkan var kanske lite i mesta laget och möjligtvis att blandningen av de olika dryckerna bidrog till en rejäl mättnadskänsla. Men vad gör det när både presentation, service och smakupplevelse sitter som ett smäck?

Kort och gott. Jag har fått det enda julbord jag behöver i år.

MERLÄSNING | Julbord med twist på MariasMat.nu

Alternativt julbord – menyn i sin helhet

DryckMat
Glögg (egentillverkad glögg på rödvin)Pepparkakssnitt med ädelostcremé och fikon.
Water of life (O.P Akvavit, lime, socker, gurka)Två sillar med krispig kavring, riven pepparrot, forellrom och skirat smör.
Chablis Clotilde Davenne (Bourgogne, 2018)Sojagravad lax med lime-marinerad endivésallad, chiliemulsion, dillsmör och bränd purjolök.
Chablis Clotilde Davenne (Bourgogne, 2018)Krämig Janssons, paj toppad med brynt hasselnötsmör, anjoviscremé och färsk örtsallad.
Årets julöl från Jämtlands bryggeriGriljerad julskinka, serveras med slungad grönkål i brynt smör, senapscremé, julvärtscrisp samt essense av nejlika.
Årets julöl från Jämtlands bryggeriStuvad spetskål med köttbullar kryddade med nejlika, apelsincest och spiskummin.
Cloudberry Club (Berliner Weisse med smak av hjortron, Revsunds bryggeri)Lokala ostar med fikonmarmelad, fröknäcke och chokladtäckt hårdost.
Caputini (Espresso, mjölk, vodka, Likör 43)Saffrans-pannacotta toppad med kanderade nötter, stjörnanis glace & granatäpple.
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

  1. Så härlig överraskning du fick. Det vattnas i munnen när jag läser om det. Ha en fin jul och fortsätt twista till det🤗🤗🤗

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.