Cykelpaus och promenad i Stenshuvud nationalpark

CYKLA I SKÅNE – DAG 3. Vi vaknar i Kivik på vår tredje dag av cykelhelgen i Skåne. Den här lördagen har vi dock andra planer än att cykla massa mil, så elcyklarna får stå kvar på hotellet. Istället har vi mött upp min far och hans sambo, som bilat ner från Trollhättan, och tillsammans tar vi oss till till Kiviks musteri, några kilometer bort.

Vi svängde faktiskt in på musteriet den där varma sommaren för två år sedan. Då var vi dock i sådan matkoma efter den skånska äggakakan i Brösarp att vi knappt orkade röra oss. Det är lite mer behagligt klimat den här förmiddagen i oktober. Vi rör oss genom äppelträdgården och butiken och köper med oss både kaffe och lite färsk lemonad.

Det är faktiskt en hel del folk i rörelse, trots lågsäsong och kanske inte det mest perfekta av väder.

BLOGGCykla i Skåne dag 1 | Cykla i Skåne dag 2

Kärnhuset på Kiviks Musteri
Cider på Kiviks musteri

Promenad genom Stenshuvud nationalpark

Vi lämnar musteriet och entrar ett naturområde som vi hört mycket om, och som vi snuddade vid för ett par år sedan. Stenshuvud Nationalpark ligger precis söder om Kivik och man når norra entrén från parkeringen vid musteriet. Stigen som leder oss in i skogen doftar höst och i de fuktiga markerna frodas svamphaven.

Fast hösten här nere har ändå inte nått så långt som vi trodde på förhand. Lövverken är fortfarande gröna trots mitten av oktober och det känns mer som sensommar. Vårt sikte är inställt på någon av utsiktsplatserna så vi följer skyltningen. I de branta partierna upp på berget finns det trappor, vilket givetvis underlättar promenaden upp i skyn.

Vandringsled i Stenshuvud Nationalpark
Svamp i skogen
Vandringsled i Stenshuvud Nationalpark
Vandringsled i Stenshuvud Nationalpark

Den osvenska stranden

Vi prickar in alla skyltade utsiktsplatser och får fantastiska vyer över Österlen, Östersjön och Stenshuvuds berömda stränder. Flera gånger har jag sett bilder härifrån där folk trott att det är Karibien eller någon annan långväga strand. Ibland är det exotiska närmare än vi tror.

Vägen ner från berget är enkel och snart når vi Naturum, som ligger vid huvudentrén till Stenshuvud Nationalpark. Härifrån tar vi oss sedan ner till stranden och havet, som vi går längs med nästan hela vägen tillbaka till parkeringen. Havet kluckar lugnt och stilla in över sanden. En bättre lördag, kort och gott.

Vi rundar av promenaden med ett riktigt fint fika på Stinas Café innan vi rullar tillbaka till hotellet för att hämta ut cyklarna igen. Det är två mils cykling till Simrishamn och vårt bed and breakfast strax utanför stan. Helgens kortaste etapp väntar.

Strand vid Stenshuvud
Skalbagge av något slag
Strand vid Stenshuvud

De sista milen av Sydostleden

Helgens kortaste cykeletapp och kanske också den enklaste. Vi gör drygt två mil allt som allt och cyklar både enskilda småvägar och genom mysiga skånska byar. Lättcyklat och utan några större utmaningar. Elcyklarna är ett lyft och det är lätt att hålla 25 kilometer i timmen.

Väl i Simrishamn når vi också hela Sydostledens slutpunkt (eller start, om man börjar här). Här knyts också leden ihop med Sydkustleden som fortsätter söderut. På den når man sedan Ystad, Malmö och Helsingborg och det blir även delar av den leden som vi cyklar vidare på nästa dag.

Vi är inte riktigt klara med cyklingen för den här dagen utan ska ut till Torsborgs gård, strax utanför Simrishamn. Det är vårt bed and breakfast för natten, en skånsk idyll på en höjd med vacker utsikt över hela området.

En kort löprunda, en lång varm dusch och en god middag på Hickory’s Bistro inne på Simrishamn är vad vi gör resten av kvällen. Vi njuter av livet på cykelsemester. Av kontrasterna mellan att i regnställ och motvind frysa om fingrarna till att sitta på en varm restaurang och äta lokalproducerad mat. Och att kunna umgås med familj, vilket inte alls är en självklarhet alla gånger.

Livet ändå. Högt och lågt. Även i ”platta” Skåne.

Cykling mot Simrishamn
Sydostleden möter Sydkustleden
Torsborgs Gård, Simrishamn
Torsborgs Gård, Simrishamn
Hickory's Bistro i Simrishamn

10 KOMMENTARER

  1. Sån härlig cykelresa ni verkar ha gjort, och alltid kul att se och läsa om ”nästgårds” upplevelser från andras perspektiv. Tack även för sparken i baken att äntligen få klart mitt inlägg.

    Ses i Skåne och golfa nästa gång ELLER??

  2. Åh, nu är det här säkert det femte blogginlägget jag snubblar över om Stenhuvuds nationalpark på kort tid så känns ju som ett tecken på att jag måste dit snarast 😉 Tack för en fantastiskt härlig reseskildring! 🙂

  3. Fina bilder och en härlig strand de har där.
    Som Amanda skriver ovan, 3 (har jag sett) resebloggare har skrivit om Stenshuvud nu på bara någon vecka! Och det värsta är att jag tänkt skriva också. Men jag tror jag väntar ett par månader.

    • Tack! Ja alltså, det var ju sammanträffande så här i mitten av december. För min del känns det lite mer som ”plötsligt händer det”, hehe! Men skriv du också, bra tid på året för lite sommarpepp väl? 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.