En (ständig) önskelista för vintersäsongen

För några veckor sedan önskade jag mig mest av allt en riktig vinter. Någon hörde min bön och efter det kom det både snöfall och massor av minusgrader inom loppet av en vecka. Och så har det fortsatt. Sjöarna har frusit och den fluffiga snön ligger fortfarande kvar på träden, vilket skapat ett sånt där vinterlandskap som man bara ser på vykort.

Då kan man ju inte bara sitta inomhus, även om det är fint att ha tofflor på fötterna och varmt kaffe i muggen. Vinterlandskapet ska avnjutas och det finns ju en mängd olika sätt att göra det på. I vinter vill jag därför ut på fler aktiviteter, allra helst när vi nu blir hemma större delen av det kommande halvåret. Här är därför min önskelista för de fyra-fem kommande månaderna (ja, för vintern i fjällen sträcker sig förhoppningsvis långt in i maj).

Fullfölja romantiseringen om längdskidor

Det finns en romantiserad bild i mitt huvud över ett vackert pass på längdskidor. Med ett tjockt snötäcke hängandes på granarna. Med krispiga minusgrader som biter i kinderna. Plus den njutbara fysiska ansträngningen så klart. Vägen dit har dock en tröskel som jag inte riktigt tagit mig över än. Dels äger jag inga jättebra prylar mer än ett par vallningsfria skidor från 2003 och det där med att valla skidor är inget jag tänker ägna mig åt heller.

Det finns ju lösningar så klart och det går ju till exempel att hyra komplett utrustning, kittad och klar. Det är dessutom lätt att hitta inspiration som göder hela min romantisering för det är ju bara att titta runt husknuten så ligger spåren preppade och klara och det är runt hörnet. Vad väntar jag egentligen på? Mer längdskidor åt Dryden!

LÄSTIPS | Helena Engqvist: Värt mödan att kliva upp tidigt

Snowracer utanför dörren

Min bror har en son på två år och vi givetvis ska introducera honom i vinterns härliga upplevelser. Han är kanske för liten att själv köra snowracer men att sitta i pulkan och susa nedför någon backe hemma på Frösön fungerar ju. Själv vill jag så klart köra snowbike igen, eller i alla fall snowracer, och sladda upp stora snömoln. Vi har en pulkabacke bara en kilometer bort så det är ju ingen direkt ansträngning att ta sig dit.

Mer utförsåkning

Det har varit skrämmande dåligt med skidåkning senaste åren. Jag skojar inte, två-tre-fem dagar på en säsong. Det är inte okej med tanke på att jag har åtta mil till Klövsjö, tio till Åre och tolv till Vemdalen. I år verkar vi ju faktiskt vara hemma så då vore det väl själva tusan om vi inte skulle ta oss iväg.

Ibland önskar jag nästan att jag hade något fjällboende mitt i backen. Å tredje sidan finns det ju flera skidanläggningar i krokarna som jag aldrig besökt och som inte kräver vare sig stuga eller övernattning. Vackra Klövsjö och Trillevallen vid Undersåker till exempel, som jag har hört mycket gott om.

Fler toppturer i fjällen

Att göra toppturer är ett fantastiskt sätt att uppleva Jämtland på och jag har genom åren lyckats tajma in flera fina vårvinterdagar i fjällen. Med hjälp av stighudar under skidorna och bindningar med lös häl går man upp på berget. På toppen plockar man sedan av hudarna och klickar fast hälen och så susar man ner för bergssluttningen.

Jag har mest utgått från lättillgängliga Storulvån och därifrån gjort topparna Getryggen samt Sönner-Tväråklump. För mig som inte heller äger någon egen topptursutrustning är det enkelt att hyra prylarna på fjällstationen, allt från kompletta turpaket men också enbart stighudar eller annat.

Även om det kanske bara blir ett åk den dagen, och att det krävs en viss fysisk ansträngning, så är den största fördelen att man får en helt annan naturupplevelse. Ja, jämfört med att trängas i liftköer och att kryssa mellan kreti och pleti i fullsmockade skidbackar alltså.

Maria på topptur på Getryggen, Jämtland
Topptur och vårvinter i fjällen

Vintertälta

Jag har alldeles för få tältnätter för mitt eget bästa och som prepp inför Kilimanjaro i sommar vore det väldigt bra att träna mer på det. Därför finns det en plan om att turskida någonstans och slå upp tältet en natt eller två. Eller bara ta bilen ut till Andersön utanför Östersund och slå upp tältet där, det behöver inte vara mer avancerat än så. Men visst, fjällen lockar så klart. Och vintertälta.

Löpträna i djupsnö

I dagarna har det snöat rejält så igår kväll testade jag något jag längtat efter ett tag – pulsa halvmetersdjup snö. Brutalt jobbigt! Nästa steg är att göra intervallpass av det. Höga knän. Springa fort. Få hög puls. Ett av de bättre sätten att få upp flåset på och rätt klädd behöver man inte frysa heller.

Topptur med snöskor

Snöskor är något som jag aldrig testat men av det jag har sett så ser det riktigt härligt ut (och praktiskt om man ska göra topptur med bräda istället för skidor). Är det i år det händer?

Flygtur över snöiga fjäll

Jag älskar ju att flyga så det vore så klart en dröm att på något sätt få en flygtur över våra böljande snöiga fjälltoppar här i Jämtland. På Frösön pågår ju dessutom ett projekt med Green Flyway. Det är ett internationellt utvecklingsprojekt kring elektrifieringen av flyget som omfattar både flygplan och drönare men också tester av den infrastruktur som krävs i och med elektrifieringen på och kring flygplatserna. Det hade varit en riktigt häftig upplevelse!

SE-VME flög över fjällstationen

Långfärdsskridskor

När sjöarna fryser är det otroligt hett att ge sig ut på blankisarna och åka långfärdsskridskor. Jag har bara varit åkt på blankis några få gånger och det är en mäktig upplevelse. Framåt februari öppnar också Medvinden i Östersund, där en lång skid- och skridskobana plogas upp från centrala stan och över en mil till Kungsgården, längst ut på Frösön. Superlyxigt att sånt anordnas och en stor fördel att det plogas upp och sköts.

De mer öde sjöarna är nog mest lämpade just när isen lagt sig och innan det ramlat ner mer snö, sedan kan det bli lite mer svårforcerat. Snön döljer ju också sprickor och dylikt, vilket gör det till lite mer vansklig åkning.

Turskidor rakt ut i fjällen

Jag äger inga turskidor men har flera gånger dragit ut på mina gamla vallningsfria plankor, som fungerat över förväntan bra. Visst, inga stålkanter och det är väl där jag ska bli lite mer pro tänker jag. Vi har hur som helst skidat till både Sylarna och Blåhammaren några gånger, vilket varit fina upplevelser. Men det vore fint att åka ytterligare off road, bort från turskidornas svar på E4:an mellan de mest kända fjällstationerna.

Turskidåkning till Sylarna

Har jag glömt något?

Vintern bjuder ju på massa möjligheter så länge det ramlat ner lite snö. Vinterbad är ju hett men det har jag inte testat på riktigt (mer än inomhus på ett hotell). Det går ju även dra ut på skotersafari i Åre, precis som hundsläde eller hästridning. Har ni fler tips på vinteraktiviteter man kan ägna sig åt? Lämna gärna en kommentar och berätta om era önskningar eller favoriter!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

8 KOMMENTARER

 1. Lycko dig som har vallningsfria skidor! Själv fick man ett par vanliga förrförra vintern, sen tog man några skidlektioner och köpte valla och insåg vilket jäkla projekt det är. Det känns som man är en vetenskapsman och löser svåra nötter när man ska hålla på och greja, haha. Man glider väl säkert bättre, något jag kommer uppskatta om nåt år. Lycka till med längdskidorna, jag längtar att få komma ut igen! Lite dåligt med snö än så länge här i Göteborg.

  Hmm.. fler vinteraktiviteter? Nä du har täckt det ganska bra! Min pojkvän vill dock köpa en splitboard (blandning mellan skidor och bräda), intressant koncept, men vettetusan hur det funkar i praxis 🙂

  • Ja, det är ju vallningen som tar emot, samtidigt som det inte är skitkul att åka på vallningsfritt. Men ska nog försöka ta mig ut till golfbanan här på Frösön i helgen, de har preppat spår där och tänker att det är både vackert och kanske en bra inledning på längdskidkarriären. 😉

   Splitboard såg ju ballt ut! Det kanske jag måste testa att hyra när jag är på random skidort nästa gång, tack för tipset!

 2. Själv längtade jag tillbaka till mina gamla vallningsfria i förra veckan när jag på vingliga ben susade nedför kurviga backar i sladdriga spår på mina snabba vallade skidor. Insåg att mitt dåliga knä och även min rädsla som spökade och kommit med åldern inte riktigt klarade av att stanna eller parera kurvor när det gick för fort. Så jag kanske ska plocka fram mina gamla långsamma vallningsfria som bromsar lite i nedförsbackarna så kanske jag kan njuta lite istället för att vara skräckslagen.

  • Ja, balansen är inte direkt på topp på längdskidorna här heller. Jag kanske ska tänka som dig där helt enkelt när det kommer till vallningsfria. Hittills har jag dock tyckt att det varit mest störigt att jag typ måste staka mig fram i utförsbackarna. 😂

 3. Vi har fått lite snö och minus här nere i Skövde trakten.. Så nu är sparken framtagen..passande aktivitet för äldre dam!

 4. Många fina upplevelser att längta efter, och du har ju också många förutsättningar där norröver! Är det ett högst medvetet val att inte ha med vinterbad på listan? Halva mitt flöde fylls av sånt just nu. 🥶

  Själv köpte jag faktiskt livets första EGNA längdskidor av en kompis idag, har tidigare bara lånat. Känns… stort!

  • Ja, det är väl det som är problemet – allt är så nära att man bara väljer de ”perfekta dagarna”. Måste bli bättre där. Men vinterbad? Tack men nej tack. 😬 Men håller med, helt brutalt mycket i flödena.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.