Klövsjö skidområde – 7 skäl att åka utför här

Jag vet inte hur många gånger som jag åkt vägen genom Jämtlands vackraste by. Sommar, vinter, vår och höst. Men att ha åkt utför i Klövsjö skidområde är något som jag fram tills i år helt enkelt inte fått till av högst oförklarliga anledningar. Men. Förra helgen skottade vi av bilen och tog sikte på byns tillsynes vackra skidbackar. Det är ju faktiskt inte varje dag man testar ett nytt liftsystem när man har både Åre och Bydalen för lättillgänglig åkning över dagen.

Klövsjö skidområde ligger tio mil söder om Östersund och anläggningen drivs av Skistar. Liftkort köper man på deras sajt och har man ett plastkort sedan tidigare kan man ladda det direkt på hemsidan. I annat fall löser man ett nytt i Skistars egen shop på området när man kommer dit.

AVSTÅND till Klövsjö | Sundsvall 20 mil | Stockholm 48 mil | Göteborg 70 mil | Malmö 94 mil

Så. Varför ska man då åka utförsskidor just i Klövsjö? Här är mina åtta skäl till varför det är en bra idé!

1. Ett liftkort – fyra områden

Löser man liftkort i Klövsjö skidområde så får man dessutom både Storhogna, Vemdalen och Björnrike på köpet (och likadant om du köper ett kort i dessa områden). Kanske ingen dealbreaker med ett dagskort men kör man tvådagars, en vecka eller en hel säsong är det absolut en fördel. Det går med andra ord att variera sin åkning om man tar en veckas skidåkning här över sport- eller påsklov. Klövsjö är kanske inte bäst av liftsystemen men jag gissar också att det är något lugnare här än i framförallt Vemdalen.

AVSTÅND från Klövsjö | Storhogna 14 km | Vemdalsskalet 18 km | Björnrike 35 km

2. Ski-in – ski-out

Förutom själva Klövsjö skidområde, där det mesta är ski-in och ski-out, så går det även att bo vid Storhogna. Det är beläget på baksidan av själva Klövsjöbackarna. Här är det också ski-in och ski-out som gäller, oavsett man bor i stuga eller på hotellet. Det är dessutom ganska mitt i liftsystemet då Storhogna och Klövsjö skidområde är hopkopplade med en knapplift och transportleder. Från Storhogna finns det också möjligheter till fina turer på kalfjället, som ligger i direkt anslutning till hotell och skidområde.

Slutet på Supersvängen i Klövsjö skidområde

3. Lagom åkning för en dag

Det är ingen monsteråkning i Klövsjö, det är det inte. Men för en heldag räcker det gott och väl och allra helst om man har ett vecko- eller säsongskort och kan kombinera Klövsjö skidområde med Vemdalen och Björnrike.

4. Enklare backar för nybörjarna

Som sagt. Klövsjö har inte de häftigaste backarna även om de svarta faktiskt är pretty much svarta. Men här finns också långa blåa sköna svängar för de som är nybörjare eller som kort och gott vill njutningsåka till vyerna av milsvida jämtländska skogar.

Supersvängen - svart backe i Klövsjö

5. Nära till längskidåkning

Man behöver inte åka särskilt långt om man vill kombinera sin skidvecka i Klövsjö med lite längdåkning. Man behöver faktiskt inte åka alls. Längdspåren går uppe på fjället och är både vackra och välpreppade.

6. Restaurang och servering i backen

När man klivit av sittliften på toppen har man ett par lunchalternativ inom rimligt räckhåll. Antingen Emma-Britas, ett litet café med våfflor och kaffe. Vi tänkte först luncha här men det var tyvärr helt fullt. Istället skidade vi ner till Katrinastugan, strax nedanför toppen. Här åt vi en fin lunch medan molntäcket sprack upp utanför. Bra mat och en rimlig prislapp. Framförallt är det enkelt med restaurang mitt i backen.

Katrinastugan i Klövsjö skidområde
Skidbacken Flaket i Klövsjö

7. Granne med naturupplevelser

Förutom att bara blicka ut över Jämtland och Härjedalen så finns det en hel del naturupplevelser alldeles i närheten. Bara ett par kilometer bort ligger Fettjeåfallet till exempel, som är en två kilometer lång vandring från grusvägen och upp till själva vattenfallet. Och precis där man svänger in till Storhogna ligger Sångbäcksfallet bara en kort promenad från ”stora vägen”. Lägg där till turskidor, kite och annat så tror jag att man kan känna sig nöjd efter en helg eller veckas skidsemester här.

Det som kanske talar emot

Men visst, Klövsjö känns ganska litet om man börjar snegla på annat. Det är inte jättemånga backar och är det tävlingshelg kan de stänga områdets kanske roligaste pist. Dessutom är transportleden till Storhogna en ganska lång knapplift. Har man redan åkt i Klövsjös backar så är åkningen i Storhogna kanske inte jättevärd i jämförelse.

De andra liftsystemen man får på liftkortet, Vemdalen och Björnrike, bjuder absolut på roligare åkning men är också mer exploaterade. Jag menar också, utifrån egen erfarenhet, att de har betydligt fler gäster med allt vad det innebär. Just det sista gör att jag faktiskt föredrar en dagstur i Klövsjö. Fast om man är i området över en helg eller en hel vecka så kan man ju faktiskt åka i båda. Skönt att inte behöva välja med andra ord.

LÄS MER | Klövsjö på sommaren – 7 tips på aktiviteter

Storslalombacken i Klövsjö
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

  1. Jag har aldrig riktigt fattat tycke för Klövsjö på samma sätt som jag tycker om Björnrike men har har tillbringat så många timmar i backarna där. Det var när min dotter var liten och klövsjö hade de allra bästa skogsbanorrna enligt henne. Plus lätta slingan som för en knatte som precis blivit släppt ur selen blev ett litet väl brant äventyr.
    Men så åkte jag nån timme i förrgår och insåg att det faktiskt var rätt trevligt ändå och att jag vill ha mer av backarna där. För som du säger det är mindre exploaterat och mindre folk och inte lika hypat som skalet.
    (Sedan är jag väl lite partisk men backarna är förjäkla bra pistade i klövsjö!)

    • Det är okej att vara partisk. Jag ägnade honom ett par tankar när vi susade ner faktiskt. Kul ändå när man vet vem som preppat backarna. 😉 Men att det känns mer oexploaterat är en solklar win om du frågar mig.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.