Flaturet – Sveriges högst belägna väg på 975 meters höjd

Den blå skylten står helt ensam vid den stora parkeringsfickan. Runtomkring breder den de härjedalska och jämtländska vidderna ut sig och fjälltoppar skymtas åt nästan alla håll. Det är en tillsynes oändlig vildmark och man måste nästan stanna till en stund här uppe och faktiskt ta in vyerna. Vi befinner oss på Flatruet, som är Sveriges högst belägna väg. Eller högst belägna allmänna väg, om vi nu ska vara petiga.

För ska vi vara riktigt noga så ligger Sveriges högst belägna väg på Nipfjället några mil söderut, som med sina 1003 meter över havet landar in något högre än Flatruet. Flatruet är ändå den högst belägna allmänna vägen. Den toppar på 975 meter över havet och invigdes den 31 juli 1938. God tvåa är en sträcka på Vildmarksvägen nära Stekenjokk, som når 876 meter.

Flatruet har inget vägnummer men hos Trafikverket går den som Z 531. Den sträcker sig över lågfjället Flatruet i norra Härjedalen och förbinder Ljungdalen och Funäsdalen. Sträckan är pådrygt fyra mil, cirka tre av dessa är grusväg. Den delen som går uppe på själva kalfjället är runt 7 kilometer. Resten är kuperade vägar i vacker fjällskog, även det en upplevelse. Allra helst på vintern när snön hänger tungt på granarna. Ett riktigt sagolandskap att åka genom!

Flatruet vintertid – plogning och skyltning

Flatruet är öppen året runt och plogas under vinterhalvåret. Det är rejäla fordon som tar sig fram här och de lägger snövallarna långt ut på sidorna av vägen. Detta görs för att vägen inte ska dreva igen. När den virvlande snön drar in över de upplogade vallarna faller den direkt efter vallen, ner på marken och minskar därmed risken för att vägen ska dreva igen.

Ska man köra Flatruet bör man ha koll på öppettider och skyltning. Dels stängs vägen helt mellan 22 till 06 från 1 december till 15 april men den kan också stängas med kort varsel på grund av hårt väder. Förutom bommar vid uppfarten till Sveriges högst belägna väg sitter det också skyltar med varningslampor i Ljungdalen, Funäsdalen samt strax utanför Åsarna. Håll utkik efter dem så undviker ni att köra massa mil i onödan.

TRAFIKINFORMATION | Trafikverket

Flatruet plogas på vintern

Hitta till Sveriges högst belägna väg

Flatruet ligger i landskapet Härjedalen men Jämtlands län, precis mellan Funäsdalen och Ljungdalen. De här två orterna är välkända för oss som gillar fjällvärld och skidor. Från Ljungdalen utgår man till exempel om man ska vandra till Helags och kring Funäsdalen finns välkända skidområden som Funäsdalsberget, Tänndalen, Ramundberget och Bruksvallarna.

Kommer man på E45 norrifrån svänger man av i Åsarna, 8 mil söder om Östersund och följer skyltningen mot Lungdalen. Därifrån kör man de tio milen till Ljungdalen innan man svänger av upp mot Flatruet, ytterligare en dryg mil bort. Kommer man söderifrån via Sveg kör man väg 86 mot Röros (Norge), Hede och Funäsdalen. I Sveg är det 16 mil kvar till Flatruet.

Kör försiktigt – se upp för renarna

Som vanligt ska man köra försiktigt och allra helst uppe på Flatruet. Vissa delar av året förekommer det mängder med renar här och dels kan de synas ganska dåligt (även om man inte direkt kan skylla på dålig sikt) men framförallt så flyttar de inte på sig i onödan. Jag har har kört sträckan flera gånger, både under vårvintern i mitten på april och sent på hösten i oktober. Då har det varit flockvis med renar så jag har sonika stannat bilen, suttit kvar och njutit av deras närvaro i lugn och ro. Riktigt fin naturupplevelse som jag verkligen rekommenderar! Om ni gör samma sak – bete er och undvik att hetsa djuren. Alla mår bättre av det.

Har du kört på Flatruet eller någon annan högt belägen väg, i Sverige eller utomlands? Lämna gärna en kommentar och berätta! Sedan rekommenderar jag er också att följa bloggen både på Facebook och Instagram.

Karta över Flatruet
Minnesmärke vid Flatruet - Sveriges högst belägna väg
Renar vid Flatruet, Jämtland och Härjedalen
Ren vid Flatruet

9 KOMMENTARER

  1. Juni 2020 var jag uppe på Flatruet och det var helt underbart och jag såg renar i vilt tillstånd för första gången det var en dröm att se dom det var så vackert allting så detta var en dröm som gick i uppfyllelse för mig

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.