15 tips om Amsterdam – från hyrcykel till bitterballen

Jag har besökt Amsterdam flera gånger, både för en dedikerad vårweekend för några år sedan men också som en mellanlandning en kylslagen januaridag innan vidare färd mot Mauritius med KLM. Givetvis föredrar jag ju stan i maj, när våren blommar ut och man kan sitta på uteserveringarna och njuta av både god mat och dryck. I det här inlägget tänker jag därför ge er mina tips om Amsterdam, så att ni kan preppa lite bättre inför en kommande resa.

Amsterdam är en enkel turiststad för oss i Sverige och vill man flyga är det bara ett par timmar bort från Arlanda. Nu när också nattågen börjar utveckla sig i Europa är det bara en tidsfråga innan vi med rimliga tider kan välja tåget ner, i alla fall från den nedre halvan av Sverige.

Allt det här sammantaget gör ju stan till en riktig turistmagnet, vilket både vi turister uppfattat men också de som bor i stan och som nu kampanjar för att det måste bli en begränsning. Det återstår att se var allt slutar.

Kanalhus i Amsterdam

Mina tips om Amsterdam

Den gångna säsongen var stan också med i På Spåret, där jag lyckades plockade in en hel del poäng på resmålet. Då fick jag också sköna minnen från resorna hit och tänkte att ett inlägg med tips om Amsterdam vore på sin plats. Här kommer därför några av mina uppslag, oavsett man är där för en weekend eller bara en mellanlandning på några timmar eller ett dygn.

Har ni fler tips om Amsterdam, fyll gärna på i kommentarsfältet längst ner!

Nemo – vetenskapsmuséet

Fem våningar fullmatade med teknik och vetenskap. Där har vi Nemo, mitt i stan, som dessutom inte ser ut som någon annan byggnad heller för den delen. Det är ingen åldersgräns och besökarna uppmanas att utmana sig själva med olika typer av aktiviteter och annat kul.

Nemo i Amsterdam

Hyr en cykel – med eller utan guide

Amsterdam är en av världens mest cykeltäta städer och de senaste uppgifterna är att det huserar cirka 900.000 cyklar i stan. Det märks både i trafiken men även på de gigantiska cykelparkeringarna, till exempel vid Amsterdam Centraal. Enligt uppgift finns det 25 cykelparkeringshus och då är broarna över kanalen knappast medräknade, där folk allt som oftast kedjar fast sina hojar.

Räkna med runt hundralappen per dag för att hyra cykel på egen hand eller runt 300 för en guidad tur på ett par timmar, inklusive cykel och hjälm. Cykel är ett snabbt och enkelt sätt att ta sig runt på och den stora fördelen är att det är flackt. Jag menar, det är ju Nederländerna!

Cykel i Amsterdam

Ta en kvällspromenad

Precis som med många andra städer är Amsterdam en riktigt mysig stad att ta en kvällspromenad i. Kanalerna med de grönskande träden, gatlyktorna som lyser upp, ett oändligt antal broar plus ett riktigt härligt bar- och restaurangutbud. Det är bara att hitta ett hak och slå sig ner och är det rätt säsong gör man helt rätt i att slå sig ner utomhus och känna på stadens puls.

Tycker du om att fota så ska du så klart ta med dig ett stativ för att få lite längre exponeringar. Riktigt effektfullt med båttrafiken på kanalerna!

Gå på kvällspromenad i Amsterdam

Ät bitterballen

De här runda små friterade kroketterna är något som så klart ska testas om man är i Amsterdam. Bollarna består av en väldigt tjock stuvning gjord på buljong, som sedan kyls ner till en mer fast konsistens. Därefter skär man upp dem i bitar och rullar dem till bollar, som man sedan rullar runt i ströbröd och ägg innan de återigen åker in i kylen en timme. Sista momentet är att fritera dem innan de är redo att serveras.

Ja, alternativt slår man sig ner på en restaurang och beställer in dem. Själva namnet kommer från att de ofta serveras som snacks på pubar och då tillsammans med spritsorten ”bitter”.

RECEPT | Bitterballen på Köket.se

Äta Bitterballen - ett av många tips för Amsterdam

Ät pannkakor (med sirap)

Mer mat. Amsterdam är välkänt för sina pannkakor och det går att få dem serverade lite överallt. Vi tog en pannkaksfrukost i vårsolen för några år sedan och när jag var här första gången, som nioåring, vill jag minnas att vi även då åt den här klassikern. Lika gott som enkelt och får jag välja så drar jag gärna några linjer sirap på mina. Det går inte att misslyckas och det här är ett stående tips om Amsterdam.

Åk kanalbåt och köp 24-timmarspass

Förutom att man får se Amsterdam från en lite annorlunda sida så är det här ett perfekt sätt att både transportera sig på och att vila benen efter de långa promenaderna. Det bästa är nog att köpa en 24-timmarsbiljett på en hoppa-på-hoppa-av-båt. Då kan man själv välja hur mycket eller hur lite man ska åka under en dag.

Flera av båtarna har röstguider, dit man kan peta in sitt eget headset för att lyssna. På så sätt får man bra koll på vilka sevärdheter man passerar just där och då. Och nej, det är ingen större risk att slå huvudet i de låga broarna.

Åka kanalbåt - ett av många tips för Amsterdam

De Wallen – Amsterdams redlight district

Ett av Amsterdams äldsta områden med små kanaler och gränder. I ena änden hittar vi Oude Kerk, som är stans äldsta kyrka. Mest känd är stadsdelen ändå för sina bordeller, sexbutiker och museum i samma anda. Åsikterna verkligen går isär kring hur vida man genom ett besök ska supporta det eller inte. Nyligen bestämdes det också att området ska flytta ut från Amsterdams centrala delar.

Bo på en husbåt

Får man inte nog av kanalbåtarna så går det alltid att ta in på en husbåt och bo där under sin vistelse. På de stora hotellsökarsajterna finns det ett stort utbud och det behöver inte kosta mer än vad ett normalt hotellrum kostar.

Tips om Amsterdam - bo på en husbåt

Titta på målningarna under centralstationen

Under Amsterdam Centraal går det en 110 meter lång gång- och cykeltunnel till Veer Centraal Station, färjeläget som förbinder Amsterdam med Amsterdam-Noord. Tunneln heter Cuyperspassage och här finns det mängder av handmålade fartyg på de totalt 77.000 plattorna.

De här målningarna snubblade jag över lite av en slump vid senaste besöket i stan men kan väl ägnas några minuter om man ändå är i närheten av tågstationen.

Tips om Amsterdam - målningar i en tunnel under Amsterdam Centraal

Skicka ett vykort

Jag har en vana att alltid skicka i alla fall ett par vykort när jag är på resande fot. Då skickar jag till några som inte har samma tillgång till sociala medier och som inte kan följa med på Instagram eller på bloggen. Ett i mitt tycke tidlöst sätt att kommunicera, även om det ibland har tagit massor av tid för att hitta frimärken och brevlådor, som det på vissa håll inte direkt dräller av.

Men det är fortfarande värt det. Skicka ett vykort och gör någon glad. Även från Amsterdam!

Vykort från Amsterdam

Ytterligare tips om Amsterdam

I Amsterdam finns också Anne Franks hus, en plats som jag dock själv inte upplevt än. Det har mest att göra med att det varit så långa köer dit och att jag missat att förhandsboka biljett. Nästa gång i stan så!

Även Heineken Experience ligger mitt i stan, ett ölmuseum helt enkelt, men det här har jag duckat för mest då jag hört att det inte ska vara särskilt underhållande. Men jag säger så här då – den bästa uppfattningen är den man bildar sig själv så även här blir det ett ”nästa gång i stan”.

Mitt i Amsterdam ligger också Rijksmuseum med Rembrandts Nattvakten från 1642 som deras mest kända verk. Det här besökte jag när jag var nio år och mitt bestående minne därifrån var den skarpa tillsägelsen som jag fick från en av vakterna. Varför? Jag petade på en tavla (dock inte Nattvakten). Ops.

Är man fotbollsfan ska man givetvis gå och se en match med Ajax och vill man springa ett lopp så är Amsterdam Marathon ett hett tips.

Det här var mina tips om Amsterdam. Lämna gärna egna förslag och idéer som en kommentar här under!

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

  1. Galet att jag aldrig varit till Amsterdam än, jag har ju till och med holländare i släkten (systers man). När jag åker blir det helt klart boende i kanalbåt. Och under tulpansäsong. Bra tips!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.