5 longstays på min bucketlist (post-corona)

Är det något som det senaste året har lärt mig så är det att det fungerar alldeles utmärkt att jobba på distans. Och då borde ju faktiskt hela planeten fungera som arbetsplats, lite beroende på vad man jobbar med så klart. Å andra sidan, det är ju i slutändan bara tidsskillnad vi pratar om så det jag gör på arbetstiden på andra sidan jorden har ju även kollegorna här hemma i Sverige nytta av.

Ja, kanske inte helt praktiskt alla gånger. Men, om vi bortser från alla sådana triviala hinder (och den ekonomiska aspekten) så skulle jag verkligen vilja dra väg på en ordentlig longstay när hela den här pandemijäveln är hanterbar (för den kommer väl knappast att gå över?). Leva, jobba och utvecklas på en helt annan plats än den man kallar ”hem”. Och vem vet, en longstay måste väl nödvändigtvis inte vara till andra sidan jorden?

Distansjobb och egenfixat kaffe

Men så här då:

1. Longstay med golf i Thailand

Jag fick ett mejl för ett par veckor sedan, om ett coronasäkert longstay med golf i Thailand. Jag har aldrig varit på golfresa trots snart sex år med grönt kort och jag har bara varit i Thailand en ynka gång. Det här är ju egentligen en perfekt matchning!

I mina fantasier checkar jag in på något trevligt ställe och stannar ett kvartal eller så. Jobb ena halvan av dagen, golf och träning den andra halvan. Eller tvärtom, om det nu finns svenska kontorstider att förhålla sig till. After all, det skiljer ju inte jättemånga timmar till Thailand och jag är ju dessutom en kvällsmänniska.

Det är ju så klart svårt att välja bara en enda bana eller ställe, utbudet är enormt, men Chiang Mai Highlands ska tydligen vara riktigt vass. Den här delen av Thailand ska också påminna mer om en riktigt bra svensk sommardag vilket fungerar alldeles utmärkt för mig!

2. En lägenhet på Vancouver Island

Vancouver Island och staden Vancouver är långtifrån samma sak. Ön ligger väster om stan och är med sina 46 mil från norr till söder (och som mest åtta mil bred) störst på den nordamerikanska västkusten. Här tänker jag mig en lägenhet via Airbnb i någon avkrok för att sedan hänga runt i den kanadensiska vildmarken ett tag. Längs öns västra stränder kastar sig ju Stilla Havet in och jag tänker att det finns en mängd naturupplevelser att bekanta sig med här. I det här fallet bränner jag semesterdagar och är helt enkelt bara ledig. Kanada är för vackert för att inte upptäckas!

3. Australiens kustlinje

Jag kör en ledighetslongstay till, där jag sonika checkar ut från jobbet och kör ett upplevelserace istället. En idé jag har haft ett tag är att flyga till Perth och därifrån jobba mig österut genom landet. Det går en fin tågsträcka bort mot Adelaide, Melbourne och Sydney som jag är sugen på. Från Sydney kan jag ju utan större problem ta mig norrut till både Brisbane, Cairns och vidare västerut till Darwin, i nordligaste Australien.

Här ska det alltså inte hetsas utan var sak får ta sin tid. Melbourne och Sydney återupplever jag gärna igen men resten är helt outforskat. Och Australien är ju som bekant ett ganska stort ställe. Definitionsfråga här dock: är det en ”longstay” att flacka runt? Kanske inte.

Guide till Great Ocean Road

4. Mitt i smeten – hej New York

Lika mycket som jag lockas av öde naturupplevelser som Vancouver Island, lika spännande vore det att få leva in sig i en lägenhet på Manhattan under några månader. Ett ständigt myller som man både kan ta till sig och stänga ute (tänker jag). I min romantiserade värld är Manhattan ett utmärkt ställe för inspiration från alla möjliga håll så här tänker jag en longstay med jobb.

Vi har ett par somrar hyrt en lägenhet i Göteborg och kört distansjobb därifrån. Det har fungerat alldeles utmärkt och efter att vi gjort våra arbetsdagar har vi använt eftermiddagar och kvällar till att vara turister. En riktigt fin kombination som jag gärna gör om. Och som jag kommer att göra om. Jag tänker ett liknande koncept för New York, om vi då bortser kostnaden som förmodligen landar på en mindre förmögenhet.

Manhattan i New York

5. Longstay på hotell – i Sverige

Som sagt, det måste inte vara på andra sidan jorden för att det ska kunna bli en longstay. Flera hotellkedjor här hemma i Sverige erbjuder långtidsrum från 8-9000:-/månad och uppåt. Det är ändå inte en svindyr lösning, även om man i många fall måste köpa till frukost. I övrigt finns ju alla de faciliteter man behöver som sköna sängar, skrivbord, gym, spa och en lobby att hänga i. Och så givetvis en stad att upptäcka på kvällarna när man jobbat klart, men det kanske går olika fort beroende på om man väljer Eskilstuna, Helsingborg eller Göteborg.

Jag har faktiskt klurat på det här på lite mer seriös basis. I somras kom exempelvis Nordic Choice med ett bra erbjudande och förutom dem kör även Elite Hotels, Scandic Best Westerrn med flera på liknande koncept. En månad på hotell alltså. Hinner man tröttna eller tvärtom?

Det bästa av allt med det här – jag behöver inte vänta ut pandemin! Jag skulle rent krasst kunna dra i morgon om det vore så.

Era longstays?

Vad suktar ni efter för longstays när pandemin är hanterbar och det börjar öppna upp igen? Eller tänker ni något redan idag? Jag vet ju att flera av mina resebloggarkollegor kör långtidsboenden på annan plats både nu och då och det vore så klart spännande med lite input där. Har ni alltså bloggat om det här så peta in en länk så kan vi läsa mer.

Hotellsäng på Sandman Signature
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

8 KOMMENTARER

 1. Longstay ja, det borde ju kunna bli möjligt i mycket högre grad efter pandemin. Fast just att jobba som chef, som jag blir nog en nackdel, för då behöver man fortfarande komma in och träffa sina anställda. Men för andra jobb så.
  Sen är åtminstone min myndighet så gammaldags och ängsliga, så det går knappt en vecka utan att jag måste in och hantera fysiska papper, påskrifter mm!
  Och sen har vi det här med att skicka personuppgifter mm utanför Safe harbour också. Hej och hå, nä det blir nog till att jobba på hemmaplan mest i framtiden också för mig. Tyvärr.
  Men kunde jag så skulle sitta i ett litet hus högst upp på kullarna i något bördigt tropiskt landskap och titta ut på utsikten medan jag jobbade. Typ Hill Country på Sri Lanka eller motsvarande.

  • Idéer verkar det finnas även hos dig i alla fall! Men visst, jag känner igen delar av ängsligheten där. Blev uppriktigt förvånad när friskvårdskvittoprocessen helt digitaliserades hos oss nu efter nyår. Jag tänker att det finns hopp. Och en stabil och krypterad VPN. 😉

 2. Ja klart man har funderat på det, jag har till och med funderat på att byta boende med någon i familjen bara för att få ett miljöombyte, men det är ju som du säger – det kräver ju att man har ett arbete där det tillåts att man arbetar på distans.

  En Longstay på någon av öarna i Stockholms skärgård hade inte varit så dumt, Landsort är ju till exempel exakt lika vackert på vintern. Eller kanske hyra något av alla semesterboenden som finns på Muskö eller runt Torö, det hade varit häftigt.
  I ärlighetens namn, att bara få åka någonstans som inte är hemma eller jobb hade varit sååå underbart!

  • Ja, det kanske bara är så ”enkelt” att ett miljöombyte behövs. Jag har faktiskt bokat ett par resor till familjen söderut i Sverige i vår så där får jag ett par-tre veckors ombyte och träffa lite annat folk. Men ja, en longstay i Sverige hade också suttit fint. Låter väldigt fint med Stockholms skärgård där faktiskt. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.