Skidor i Björnrike – 3 fjälltoppar & solsida

Det finns gott om bra skidanläggningar i Jämtland och Härjedalen. För oss som bor i Östersund är det rena guldgruvan från december till april. Vissa backar åker man i oftare än andra och jag fick gå tillbaka till 2008 för att hitta senaste gången jag åkte skidor i Björnrike. Minnet säger att det var ett riktigt bra ställe men när det är 13 mil från Östersund så är det enklare att välja något närmare. I alla fall. Jag gjorde återbesök i helgen och undrade mest varför jag inte åker här oftare?

Björnrike hör till Vemdalen skidområde och det är Skistar som driftar anläggningen. Löser man ett liftkort för att åka skidor i Björnrike så har man även tillgång till både Vemdalen och Klövsjö/Storhogna. Det här gäller oavsett man köper för dagen, veckan eller säsongen. Väldigt smidigt så klart, allra helst om man ska åka en helg eller en vecka och vill variera sin åkning.

AVSTÅND till Björnrike | Sundsvall 23 mil | Stockholm 50 mil | Göteborg 67 mil | Malmö 91 mil

Pistkarta - bra om du ska åka skidor i Björnrike

Tre fjälltoppar med solsida och variation

Det där med variation är Björnrike bra på redan från början. Med sina tre fjälltoppar bjuder de på allt från enklaste gröna barnbackar till långa röda härliga åk och ett par helt okej svarta. I norra delen av liftsystemet hittar vi toppen Gråhogna som med sitt söderläge redan tidigt på dagen badar i sol (om vädret tillåter så klart). Liftarna börjar nere vid Björnidet och den här delen av Björnrike är för solknarkarna, barnfamiljerna eller de som vill köra snowpark och leka av sig. Från Björnidet går det också ankarlift upp på Mellanryggen som även den bjuder på enkel men skön åkning.

Från Björnidet går det även en lång ankarlift upp Blästerfjällets norra del. Här åkte jag flera gånger och jag gillade verkligen pisterna Storslalom och Snobben. De börjar som svarta men mynnar sedan ut som härligt lutande röda (och ibland blå) pister med mycket fart.

I södra delen av Björnrike hittar vi dess enda stolslift, Grizzly Express, som tar åkarna upp på Blästerfjället. Det är områdets högsta topp med sina 946 meter över havet. Härifrån kan man ta den den gröna nedfarten Långsvängen hela vägen ner men den som jag fattade mest tycke för var Kodiak. Kanske min favorit när det kommer till att åka skidor i Björnrike. Underbar lutning och alldeles lagom lång för att det ska kännas i låren när man sladdar in till liften igen.

Restauranger och shopping

Björnrike har flera dalstationer och vid alla dessa finns det både parkeringsplatser, restauranger, toaletter och värmestugor. Det är ju lite si och så nu för tiden med öppettider och så vidare och man kan också räkna med rejäla köer för att få komma in och äta. Jag försökte vara taktisk och åkte över lunchtiden. Skidsystemet tömdes och liftköerna var som bortblåsta. Framåt halvtvåtiden åkte jag ner för att äta vid Blästervallen men även då var det säkert en halvtimmes kö för att få ett bord för en person. Jag gick till bilen och tog ett par medhavda mackor istället.

Allt är bara en lift bort

En annan fin fördel med att åka skidor i Björnrike är att man alltid, oavsett var man är i systemet, bara har en lift bort till andra änden. Om jag står på toppen av Gråhogna i norr räcker det med att jag susar ner för Solsvängen, tar ankarliften Björn upp på Mellanryggen och sedan ytterligare ett åk. Sedan är jag i södra delen av systemet där Grizzly Express startar. Visst, det tar några minuter att åka men man slipper kryssa bland massa liftar. Och då är Björnrike ändå ett ganska långt system.

Liftköer och stavlängds avstånd

2021 gäller det att liftköa med sunt förnuft. Det ska vara en stavlängds avstånd och man ska helst inte sitta maximalt antal personer i sittliften. Det hölls oftast men vid i alla fall ett tillfälle surnade jag till i en ordväxling med en annan åkare som trängde sig före och ifrågasatte varför jag inte åkte med liften innan. Överlag fungerade det bra men det fanns heller ingen personal på plats som höll koll. Åkarna verkar helt enkelt få sköta sig själva.

Parkera i Björnrike – sniken avgift!

På morgonen när jag anlände Björnrike och parkeringen vid Blästervallen och Björnrike torg stod det två personer vid bilen bredvid och svor högt. ”Sjukt sniket! 100 spänn för parkering!”. Jag baxnade en sväng och tänkte att jag måste ha missat något. Och ja, det hade jag. Sedan 2020 har Skistar börjat med parkeringsavgifter på några sina orter och det här gäller för de platser som är närmast liftarna (så klart).

Anledningen enligt dem själva är att ”vi” besökare slarvat och ställt oss i vägen för utryckningsfordon och annat. Så kan det säkert vara men det känns faktiskt mest sniket. Det går dock att parkera gratis en bit bort, vilket jag tyvärr upptäckte försent. Shit happens.

Om man har säsongskortet Skistar All så ingår parkeringssavgiften. Det räcker alltså inte ens med ett helt vanligt säsongskort. Sniket som sagt. Jäkla tur för dem att skidåkningen är bra.

Bra att veta – liftkort & avstånd

Björnrike ingår som sagt i samma system som Vemdalen, Klövsjö och Storhogna vilket ger riktigt bra variation om man åker en helg eller vecka i området. Liftkort köper man antingen på plats, på Skistars webbplats eller i deras app. Där finns allt från eftermiddagskort och dagspass till veckor och säsongskort. Priserna 2021 börjar på 460 för en eftermiddag och 495 kronor för heldagen. Ska man stanna längre går det att hyra boenden både via Skistar och Airbnb och här finns det goda möjligheter till Ski in/ski out.

Det är tio minuters bilresa in till Vemdalen by där det finns mataffär och annat.

AVSTÅND från Björnrike | Vemdalsskalet 17 km | Storhogna 29 km | Klövsjö 35 km

Åka skidor i Björnrike – allt som allt

Det har hänt en del i Björnrike sedan jag var här sist 2008. Det har byggts och det byggs fortfarande så området är helt klart i en expansionsfas. Backarna är ändå det viktigaste och jag uppskattar verkligen variationen som det ger att åka skidor i Björnrike. Massor av nedfarter med varierande lutning och svårighetsgrad. Liftarna känns också ganska snabba så i mina ögon blir det mycket åkning i förhållande till liftåkning. Värt att notera dock – det var en hel del folk den här helgen i mitten av februari. Och då har sportloven inte ens kickat igång.

Björnrike får i slutan 7 felstavningar av 10 möjliga och förhoppningsvis blir det fler åk här i vinter.

LÄS MER7 skäl till utförsåkning i Klövsjö

Backen Dal i Björnrike
Åka skidor i Björnrike
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

  1. Nu önskar jag att jag iaf var 10 år yngre..hur sugen blir jag inte av denna läsning? Härligt bra liv du lever Fortsätt med det!

    • Ja, det var fin åkning och en väldigt fin dag. Kan leva med att det blåste rejält på toppen. Och så ska jag göra mitt bästa för att leva livet. Tack för pepp! 🙂

  2. Jag åkte skidor i Björnrike varje sportlov som barn, från 7-17 år, så den platsen ligger mig varmt om hjärtat. Blir lite avundsjuk nu när jag läser ditt inlägg för sist jag åkte skidor var i tidiga 20-årsåldern. Det ser helt magiskt ut!

    • Åh, vad kul med igenkänningen! Det lär nog ha hänt en del sedan du åkte sist så jag tror nog att du måste pallra dig upp igen! 😉

      Förresten, vilket lyft med bloggen du har fått!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.