5 saker jag stör mig på vecka 13

Jaha. Nähä. Vad säger ni? Visst är det dags att dra upp en liten shitlist igen? Såna där saker som bara folk i i-länder kan ha gnagandes i huvudet dagarna i ända. Jo men jag tror det. Jag måste öppna gnällventilen lite och få ut lite övertryck känner jag. Hakar ni på? Om inte, sluta läs här.

Då kör vi.

Hejdå inflight-kaffet!

När jag flög igen nyligen, första gången sedan oktober, hade SAS återupptagit delar av sin ombordservice. I SAS Plus bjussades det på kalla drycker och snackas medan man i SAS Go fick köpa samma saker från serveringsvagnen. Fine, jag köper läget så att säga.

Kaffe och te har de dock tagit bort helt och det går inte ens att köpa. Förklaringen jag fick var att ”det är mer närkontakt när det serveras kaffe, så därför har vi slutat med det”. Jag vet inte hur mycket eller lite närkontakt det är när de serverar annat men jag kunde inte se att de kastade snackspåsarna till passagerarna. Så, någon typ av överlämning lär ju ha skett även där.

I alla fall. Det är fint att de återupptaget delar av servicen (för då ser jag ljuset i tunneln) men jag är pretty much övertygad om att vi sett gratiskaffe i SAS Go för sista gången. Passagerarna vänjer sig och om fem år är det ingen som saknar servicen.

Kaffe på 10000 meter

Varför stänger folk inte skåpsluckorna

Man öppnar ett skåp i köket. Tar tallriken. Och går därifrån. Kvar är någon som drar huvudet i luckan som står på vid gavel. Jag är förhållandevis förskonad från det hemma (men det händer och då får vederbörande åtgärda det) men det förekommer även på jobbet och jag ser det på andra platser där det enbart förekommer vuxna människor. Kärebarn, hur jävla svårt är det egentligen att stänga luckorna efter sig och var någonstans gick det här fel?

”Ekologiskt vatten”

Jag bodde på hotell nyligen. På rummet stod det en tetraförpackning med vatten. ”Ekologiskt vatten”. Greenwashing nådde nya höjder när företaget bakom marknadsförde sin produkt som hållbar och ren. För helvete. Vi bor i Sverige och vi kan dricka vatten direkt ur kranen. Vi behöver inte vatten på flaska och allra minst behöver vi det på hotell.

Att företaget slutar producera onödigt vatten kommer aldrig hända så länge det finns en efterfrågan. Här är det faktiskt upp till konsumentmakten att säga sitt och i det här fallet hotellet. Så, alla ni hotell som slutat städa rummen ”för miljöns skull”, det är dags att ta nästa steg. Sluta köpa in ”ekologiskt vatten” eller vatten på flaska överhuvudtaget. Det är ingen som behöver det.

En helt onödig produkt - "Water for earth"

Personlig integritet och Facebook

Det har ju här i Sverige nyligen demonstrerats på sina håll mot… ja, jag tror det har varit coronarestriktionerna men av rapporteringen att döma har det verkat ganska oklart. Även bland demonstranterna. Tydligen har det dykt upp folk som ”vill ha sin frihet tillbaka” och som säger sig värna om sin personliga integritet, inte vill vaccinera sig och är emot 5G (!?). Hur de har samlat sina trupper? På Facebook och andra sociala medier-kanaler. Ja, på tal om personlig integritet alltså.

Demonstrationsrätten ska absolut värnas. Alltid och för alltid. Idiotin inte. I det här fallet? Snacka om att ha stoppat upp huvudet i röven.

”Bygg billiga bostäder!”

Åh, vad jag är trött på det eviga skriket om att det ska ”byggas billigare hyresbostäder”. Det där med att ha två-tre tankar i huvudet samtidigt verkar onekligen svårt för en del. De kan inte se att även nya dyra bostäder genererar en dominoeffekt, där omsättningen tillslut genererar lediga lägenheter i ett lägre prissegment längre bak i ledet.

Men säg mig då, ni som skriker högst efter billiga bostäder – vem ska bekosta dem, vem ska gå back och vem ska betala för den undermåliga kvalitet som på sikt kommer kosta onödiga pengar? Du som hyr? Någon annan? Det kommunala bostadsbolaget? Då blir det ju i slutändan ändå vi som invånare som kommer få betala för ”de billiga bostäderna”. Nej, vi behöver inte mer billig skit. Vi behöver kvalitet som håller. Även när det kommer till bostäder.

Sådär. Jag är klar nu och vi kan återgå till det normala. Det känns fint ändå. Tack för idag.

Min Airbnb-lägenhet i Vancouver

7 KOMMENTARER

 1. Håller med och inte. Med billigare bostäder menar man väl egentligen, bostäder som man som normalinkomsttagare / ensam har råd att bo i. Det har du ju idag inte med en nyproducerad 2a alla ggr, ganska få av ggrna. Har ju själv varit på visning för 2a tex som kostar ca 13t i hyra när den släpps. Normalt pris. Bostadsbolagen räknar ju då på att man ska ha en inkomst som är 3 ggr hyran, dvs 39000/månad. Ibland kostar 1orna runt 10-11 tusen, jag kan säga att min inkomst då inte har räckt heller för en 1a. Det har funnits 10r runt 9-10 men ja, då behöver du en lön på 30 för att få hyra. Ganska få som har..

  • Jag tänker att nyproduktionen alla gånger inte alls riktar sig till den målgruppen. Som jag också skriver så blir det ju en följdeffekt av att folk flyttar runt och rör på sig. I ett fjärde-femte-sjätte led i bostadskarusellen frigörs det ju billiga (men inte nyproducerade) lägenheter i samma stund som folk flyttar in i nya och dyra bostäder. Bra kvalitet kostar. Tyvärr kostar ju dålig kvalitet också på sikt.

   Det jag menar är att det inte finns någon som vill bygga såpass billiga bostäder att man kan konkurrera med 50-talshusen som kanske har en hyra på hälften eller mindre. Någonstans måste ju byggnationen betalas och då är frågan av vem, om inte hyresgästerna ska vara med?

   Sedan kan jag hålla med om att det är hutlösa hyrespriser i nybyggen. Vi har samma dilemma här i Östersund där nyproduktioner hos det kommunala bostadsbolaget ligger kring 10-12k/månad för en ”vanlig” 3ROK.

 2. Jo men inte särskilt många flyttar från sin billiga lägga till en dyrare så ingen frigörs ju precis.

  Och visst går det bygga billigare. Det är ju viljan att ha en privatiserad bostadsmarknad där du ska tjänapengar pådin bostad som blivit problemet. Jag är inte helt säker på att jag delar den ideologiska värderingen. Rätten till bostad står högre hos mig än rätten till vinst vid bostadsbyggande.

  • Det frigörs ju ingen billig lägenhet i kanske första ledet. Men det flyttar ju in någon i andra ledet som frigör en lägenhet i tredje ledet, fjärde ledet och så vidare ner till femte-sjätte och kanske i de billigare segmenten. Det är DET jag menar med att det i slutändan trots allt frigörs billigare boenden än de som nyproduceras.

   Jag kan tycka att det är orimligt att nya bostäder ska vara de billigaste, jag kan inte få en sån ekvation att gå ihop. Någonstans måste ju någon betala.

 3. Skåpluckorna i köket, det är ju min alldeles egna lilla käpphäst som jag driver ett livstidskorståg emot. Fruktansvärt helt enkelt. Och omöjligt att äta middag med en lucka öppen! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.