Icebug NewRun efter 35 mils vinterlöpning

Tillslut tröttnade jag på att montera broddar på löparskorna, som både går sönder och är obekväma under längre sträckor. Att slira runt på hala vägar är ju inte heller något alternativ när det är vintersäsong från november till mars här i Jämtland. Därför gick jag på stan och köpte det jag borde köpt för längesen – ett par Icebug NewRun BUGrip.

Att jag inte köpt såna här skor tidigare kanske ter sig som ett mysterium med tanke på hur mycket jag springer. Broddarna har fungerat okej med problemet att de sällan sitter optimalt eller att de går sönder alldeles för lätt. Det är mer än en gång som jag antingen slitit dem av dem under passet på grund av osköna eller att de självmant ramlat av.

Det blev ett par Icebug NewRun

Utbudet av skor för vinterväglag är ju helt okej men valet föll tillslut på ett par Icebug NewRun BUGrip. Jag betalade 1700:- och såg nog riktigt nöjd ut när jag lämnade butiken. NewRun är en vinterlöparsko anpassad för ett neutralt löpsteg, den har ett vattenavvisande membran (inte Gore-tex) och väger cirka 240 gram.

Löpning på Storsjöns is med Icebug NewRun BUGrip. Foto: R. Rydén-Fogelberg

Hårda(re) att springa med

Det jag sedan tidigare har hört om Icebugs löparskor är att de kan uppfattas som ganska hårda att springa med. Efter de första milen kunde jag definitivt skriva under på det men så kom jag också från ett par Nike Air Pegagus-skor som jag vanligtvis kör med.

Efter att ha gjort ett antal mil i mina nya Icebug NewRun bytte jag tillfälligt tillbaka till Nike-skorna och ja, det är stor skillnad. Men det är väl också orättvist att jämföra ett par sommarskor för asfalt med ett par Icebugs NewRun för vinterväglag. Så klart. Det jag dock kan jämföra med är att springa med broddar man hänger på skorna och där vinner ju Icebug-skorna överlägset. I löpergonomi. I kvalitet. I känsla. Som natt och dag!

Jag har gjort flera långpass (över 15 kilometer) i mina Icebug NewRun och jag har inte haft några som helst problem. Tvärtom. Att springa med dubbar är en befrielse, oavsett det kommer till lätt snöigt underlag eller ren och skär is. Fästet finns alltid på plats och det är superskönt att kunna springa avslappnat även på luriga underlag. Som sagt. Ett mysterium att jag inte skaffat såna här skor tidigare.

LÄS MER | Mina tips för att springa i extremkyla

Icebug NewRun BUGrip - löparsko för vinterlöpning

Det där med skosnörningen

En komplett idiotisk sak med de här skorna är skosnörena. Jag har aldrig tidigare varit med om att ett par skosnören går upp så lätt som de här. Gör jag en sedvanlig snörning, som på alla andra skor jag äger, så måste jag stanna och knyta om dem ett par-tre gånger per mil. Där jag i andra skor kutat på i timmar utan att ens behöva tänka tanken så får jag här gör en ordentlig dubbelknut för att vara på den säkra sidan. Till nästa version önskar jag mig ett par bättre skosnören. Det borde inte vara kärnfysik direkt.

Onormalt slitage efter 20 mil

Två onormala slitage har jag också reagerat på, ett av dem till den grad att jag faktiskt valde att göra en reklamation. Redan efter ett par mil var jag en dubb fattigare, då en av de under ena hälen nötts ner eller slitits av. Mycket märkligt eftersom antal meter på bar asfalt då kunde räknas till bara ett tiotal meter, resten hade varit ren snölöpning. Jag återvände till butiken för att kolla hur de ser på saken men i sådana fall görs inget. Det är om ett par-tre dubbar från samma platta under skon börjar lossna som man tar in skon på reklamation.

Det andra slitaget upptäckte jag efter knappt 20 mil, då en kant vid snörningen helt enkelt nötts ner och öppnat upp innanmätet av skon. Efter tjugo mil. Plus att det växte till sig allt efter som. Det är inte okej och i och med det här felet valde jag faktiskt att göra en reklamation, även på inrådan från Icebug själva. Visst, egentligen en liten skitdetalj eftersom det i sig inte påverkade löpningen men om jag nu lagt 1700 spänn för ett par skor så förväntar jag mig att de ska hålla bättre. Förhoppningsvis var det här paret ett måndagsexemplar.

Stadium, där jag köpte skon, tog hur som helst tillbaka skorna utan att tveka. Tyvärr var hela lagret tomt så jag fick, lite motvilligt faktiskt, pengarna tillbaka. Helst skulle jag ju hämtat ut ett par nya skor.

Slitage på Icebug NewRun

Icebug NewRun – allt som allt

På det stora hela var jag mycket nöjd med mina Icebug NewRun, under de 35 mil jag hann springa. Det var superskönt att kunna ge sig ut även i (r)isigt underlag och ändå känna att fästet är på plats. Ja, de var aningens hårda men de fungerade ändå riktigt bra även under två-tretimmarspassen, utan några andra efterdyningar än sedvanlig träningsvärk. Ett gott betyg!

Att ett par löparskor för 1700 spänn ändå slitits ner som de här gjorde var så klart inte okej. Reklamationen sköttes dock fint och jag fick som sagt pengarna tillbaka. Och. En sak är i alla fall säker och det är att jag även fortsättningsvis kommer att köra vinterlöpning med skor ämnade för slirigt väglag. Så ja, jag kommer att köpa ett par nya. Om det blir Icebug NewRun eller någon annan modell eller annat märke återstår att se.

Kör ni några skor för vinterlöpning? Lämna gärna en kommentar och berätta!

LÄSTIPS | Intervaller för löpare – tips på hur du kan bli snabbare

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

  1. Alltid lika trist när dyra skor inte håller måttet..mina ICE bugs har jag travat många mil i under tre säsong..men nu fattas det allt flera dubbar. En vinter till får de hänga med

    • Ja, riktigt trist. Men det som är tråkigast är att ett par skor som till 99% fyller sitt syfte nu kommer att kasseras. Jag har svårt för sånt och hade ju kunnat springa vidare i dem. Men om jag inte gör reklamation av sånt här så kommer de ju heller inte att få reda på bristerna och gvietvis vill inte jag lägga tusenlappar på prylar som inte håller.

  2. Jag kör med broddar som man trär på, som en sele på skon. Jag har dem dock bara om det är isigt och kör inga långpass – men tycker det är kul att springa med dem! Att, som ett par gånger i vintras, kunna springa obehindrat på en superisig gångväg som jag annars inte ens hade kunnat gå på utan att trilla – det är kul.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.