Nya SJ Lounge på Göteborg C – ett 1 klass-lyft!

Lounger är nog något som många mest förknippar med flygplatser men faktum är att de finns även för tågresenärerna. Jag har besökt nya SJ Lounge på Göteborg C, som efter flytten i höstas lämnat ett lyhört läge i markplan till betydligt bättre lokaler en trappa upp. Med utsikt! Om man måste ha en svindyr tågbiljett för att komma in? Knappast!

Häng med på en rundtur i SJ:s nyaste lounge, i vilken jag kom in med en tågbiljett för 95 spänn.

Så kommer du in i SJ:s lounger

Det finns lite olika sätt för att komma in i SJ Lounge på Göteborg C. Att slå in dörren är inte ett av dem. Istället rekommenderar jag att man löser en biljett i 1 klass på någon av SJ:s avgångar. Det är nog det enklaste, allra helst när det här gäller alla SJ:s tåg. Det spelar alltså ingen roll om du har en biljett med SJ:s fjärrtåg till Umeå eller ska åka regionaltåg till Trollhättan.

I mitt fall köpte jag en biljett från Trollhättan till Göteborg ett par timmar innan avgång och betalade bara 95 kronor. En fin fördel med SJ:s lounger är att man har tillgång till dem både före och efter resan. Jag kan alltså ankomma min slutdestination och då gå till loungen. Den servicen gillar jag.

Det finns så klart fler sätt än just en 1 klass-biljett för att ta sig. Har man ett SJ-årskort eller är SJ Prio Svart kommer man in precis som om man har en 1 klassbiljett med Eurailpass eller Interrail-pass, plus ytterligare några biljettyper. Enda grejen är att biljetten som regel ska vara giltig samma dag, vilket i sig inte är någon större konstighet.

LÄS MER | SJ Lounge på Stockholm C

Entrén till SJ Lounge på Göteborg C

Mitt på stationen – en trappa upp och utsikt

SJ Lounge på Göteborg C har ett perfekt läge på stationen. Antingen kommer man in från perrongerna och då ser man dörren till höger om Pressbyrån. Kommer man inifrån stationen tar man även då sikte på Pressbyrån vid den stora avgångs- och ankomsttavlan. Dörren är till vänster och är märkt med SJ Lounge-skyltar. Den är också låst, så man måste ringa på en klocka för att de ska öppna.

Nya loungen är belägen en trappa upp. Jämfört med det tidigare läget så är det här betydligt bättre. Loungen är väldigt tyst och nu störs man inte av tågstationens sus och brus. Ärligt talat var det väldigt lyhört på förra stället i markplan. Att komma upp en våning innebär i det här fallet också utsikt mot perrongen. Är man tågspanare så fungerar det utmärkt att ta en fönsterplats och titta på tågsätten som rullar in titt som tätt.

I entrén möts man av personalen som tittar över biljetten och har man en större väska finns det här ett hörn för bagageförvaring. På frågan om jag besökt loungen förut svarade jag nej, så då fick jag en personlig guidning till sittplatserna och serveringen. Nu var det i det närmaste folktomt här och tiden fanns, men ändå en bra gest och fint välkomnande. Snyggt!

Fåtöljer på SJ Lounge i Göteborg

Servering – kaffe och tilltugg

Loungen erbjuder givetvis tilltugg av olika slag. Den här eftermiddagen fanns det både kex och sötsaker på bordet. Utbudet varierar säkert men det jag saknade var lite “tyngre” grejer i form av mat. Fast okej, utifrån tid på dagen och det allmänna världsläget kan jag förstå att man inte dukar upp något större buffébord. I dryckesväg pratar vi (gott!) kaffe från två maskiner, te, varmt och kallt vatten och även bubbelvatten. Några alkoholhaltiga drycker såg jag inte till och i ärlighetens namn är det inget jag vare sig behöver eller anser nödvändigt.

Ytorna var välstädade och iordningsställda och vid sidan stod en högtalare och spelade lite musik. En behaglig stämning med andra ord. Sedan tycker jag också att den ena kaffemaskinen presterade en riktigt bra Americano åt mig. Väldigt fint så!

En liten buffé på nya SJ lounge på Göteborg Central
Servering i SJ Lounge på Göteborg Centralstation
Kaffe och tilltugg i SJ lounge
SJ Lounge på Göteborg Central

Sittplatser och arbetsytor

SJ Lounge på Göteborg C har tre avdelningar kan man säga. Först vid entrén, där det finns både sittplatser, telefonrum och toaletter. I det här rummet finns det både låga fåtöljer och mer arbetsplatsliknande bord längs en vägg i bortre änden. I borden finns det både vanliga eluttag plus USB-A och USB-C-uttag. Nu använder jag personligen inga publika USB-uttag av olika skäl men det är ju upp till var och en. Här finns också en liten vägg som delar av rummet lite. Ett mycket klokt val så att man kan gå på toaletten “ostört” utan att halva loungen tittar på. På väggen hänger det också en skärm som visar aktuella avgångstider.

Passerar man det här rummet kommer man in till serveringen. Här är det mer vanliga sittplatser och matbord, plus parkettgolv. Inte lika ombonat alltså men gissningsvis mer lättstädat. I loungens vänstra del finns ytterligare ett mer ombonat rum med fåtöljer, som har både höga och låga ryggstöd, samt ett par soffor.

I loungen finns även ett wifi, låst med lösenord. Jag gjorde inga hastighetstester men det gick så klart fint att både jobba online och streama lite film den stunden jag var på plats. Det ska väl också tilläggas att jag sista kvarten var helt själv i hela loungen. Av mina tidigare erfarenheter, när det varit nästan fullt med folk i både Stockholm och gamla loungen i Göteborg, har det aldrig varit några problem med uppkopplingen.

TIPS | Använd VPN och ducka för publika USB-uttag – läs mina tips här!

SJ Lounge på Göteborg C – allt som allt

SJ Lounge på Göteborg C var ett trevligt ställe att hänga på en stund efter att jag ankommit Göteborg. Loungen är större än den i Stockholm, det är fina lokaler, jag fick trevligt bemötande och framförallt så var det lugnt, tyst och skönt. Matutbudet var väl ganska sparsmakat men jag vet inte riktigt om jag kan anmärka så hårt på det. Med tanke på att besöket ingick i min billiga 1 klass-biljett för knappt en hundralapp så kommer jag definitivt lösa en likadan nästa gång jag gör en liknande resa. Lounger är generellt bra och ska besökas om man har möjlighet!

Har du besökt någon av SJ:s lounger i Göteborg, Stockholm eller Malmö?

INFORMATION | Mer om tillträde, service och öppettider på SJ:s webbplats.

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. Jag har rest oslagbart betydligt mer med tåg än flyg och suttit i loungen i Göteborg och Stockholm otaliga gånger. Jag har varit nöjd och oftast främst sökt en arbetsplats i väntan på tåget. Jag har inget minne av att det har serverats något matigt, utan det har genomgående varit snacks/fika. Hilma trist att det inte går att åka 1:a klass nattåg Göteborg – Östersund!! Annars hade det varit ett givet alternativ – inkl. lounge.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.