SJ Lounge på Göteborg C – Sveriges bästa tåglounge?

Lounger är nog något som många mest förknippar med flygplatser men faktum är att de finns även för tågresenärerna. Jag har besökt SJ Lounge på Göteborg C, som efter flytten 2020 lämnat markplan till betydligt bättre lokaler en trappa upp. Med perrongutsikt! Och man måste inte ens ha en svindyr tågbiljett för att komma in.

Häng med på en rundtur i SJ:s nyaste lounge, i vilken du kan komma in med en tågbiljett för 95 spänn.

Så kommer du in i SJ Lounger

Det finns lite olika sätt för att komma in i SJ Lounge på Göteborg C. Att slå in dörren är inte ett av dem. Det enklaste är att ha en biljett i 1 klass på någon av SJ:s avgångar. Det spelar alltså ingen roll om det är för snabbtåget till Stockholm, fjärrtåget till Umeå eller om du kom med regionaltåget från Trollhättan.

I mitt fall köpte jag en biljett från Trollhättan till Göteborg ett par timmar innan avgång och betalade bara 95 kronor. En fin fördel med SJ:s lounger är att man har tillgång till dem både före och efter resan. Jag kan alltså ankomma min slutdestination och då gå till loungen. Den servicen gillar jag.

Det finns fler sätt att ta sig in. Har man ett SJ-årskort eller är SJ Prio Svart kommer man in. Likadant om man har en 1 klassbiljett med Eurailpass eller Interrail-pass, plus ytterligare några biljettyper. Enda grejen är att biljetten som regel ska vara giltig samma dag, vilket i sig inte är någon större konstighet.

LÄS MER | SJ Longe på Stockholm C

Mitt på stationen – en trappa upp och utsikt

SJ Lounge på Göteborg C har ett perfekt läge på stationen. Antingen kommer man in från perrongerna och då ser man dörren till höger om Pressbyrån. Kommer man inifrån stationen tar man även då sikte på Pressbyrån vid den stora avgångs- och ankomsttavlan. Dörren är till vänster och är märkt med SJ Lounge-skyltar. Den är också låst men man kan blippa sig in med biljettens QR-kod eller ringa på dörren.

Loungen är belägen en trappa upp. Den är väldigt tyst, allra helst med den gamla loungen på markplan, vilken var väldigt lyhörd. Att komma upp en våning innebär också utsikt mot perrongen. Är man tågspanare så fungerar det utmärkt att ta en fönsterplats och titta på tågsätten som rullar in, eller hålla koll på när ens eget tåg rullar in.

I entrén möts man av personalen som tittar över biljetten och har man en större väska finns det här ett hörn för bagageförvaring. På frågan om jag besökt loungen förut svarade jag nej, så då fick jag en personlig guidning till sittplatserna och serveringen. Nu var det i det närmaste folktomt här och tiden fanns, men ändå en bra gest och fint välkomnande. Snyggt!

Servering – kaffe och tilltugg

Loungen erbjuder tilltugg av olika slag och detta kan variera beroende på när man besöker loungen. Vid mitt senaste besök (mars 2023) fanns det tre goda röror att välja på, varav en pastaröra med Jalapeño. Det var sting i den! Annars har jag träffat på både kex och sötsaker på bordet. Det verkar faktiskt som att man har lyft matutbudet på senare tid vilket så klart är trevligt.

I dryckesväg pratar vi (gott!) kaffe från två maskiner, te, varmt och kallt vatten och även bubbelvatten. Några alkoholhaltiga drycker såg jag inte till och i ärlighetens namn är det inget jag vare sig behöver eller anser nödvändigt.

Ytorna var välstädade och iordningsställda och vid sidan stod en högtalare och spelade lite musik. En behaglig stämning med andra ord. Sedan tycker jag också att den ena kaffemaskinen presterade en riktigt bra Americano åt mig. Väldigt fint så!

Sittplatser och arbetsytor

SJ Lounge på Göteborg C har tre avdelningar kan man säga. Först vid entrén, där det finns både sittplatser, telefonrum och toaletter. I det här rummet finns det både låga fåtöljer och mer arbetsplatsliknande bord längs en vägg i bortre änden. I borden finns det både vanliga eluttag plus USB-A och USB-C-uttag. Här finns också en liten vägg som delar av rummet lite. Ett mycket klokt val så att man kan gå på toaletten ”ostört” utan att halva loungen tittar på. På väggen hänger det också en skärm som visar aktuella avgångstider.

Passerar man det här rummet kommer man in till serveringen. Här är det matbord, plus parkettgolv. Inte lika ombonat men gissningsvis mer lättstädat. I loungens vänstra del finns ytterligare ett rum med fåtöljer, som har både höga och låga ryggstöd, samt ett par soffor.

I loungen finns även ett wifi, låst med lösenord. Jag har inte gjort några konkreta hastighetstester vid vare sig det här eller senare besök. Att både jobba online och streama lite film är dock inga problem. Det är sällan problem med wifi i SJ:s lounger.

TIPS | Så reser du säkert med dina prylar

SJ Lounge på Göteborg C – allt som allt

SJ Lounge på Göteborg C är ett trevligt ställe att hänga på en stund för eller efter ens avgång. Det är fina lokaler och jag blir alltid trevligt bemött här. Matutbudet har på senare tid och in i 2023 lyfts en aning och det gör att jag ganska lätt kan utse den här till Sveriges bästa tåglounge. Med tanke på att lounge även ingår i de allra billigaste regionala 1 klassbiljetterna så brukar jag köpa 1 klass de gånger jag åker tåg mellan Göteborg och Trollhättan. Lätt värt för en stunds arbetsro och gofika!

Har du besökt någon av SJ:s lounger i Göteborg, Stockholm eller Malmö?

INFORMATION | Mer om loungen på SJ:s webbplats.

2 KOMMENTARER

  1. Jag har rest oslagbart betydligt mer med tåg än flyg och suttit i loungen i Göteborg och Stockholm otaliga gånger. Jag har varit nöjd och oftast främst sökt en arbetsplats i väntan på tåget. Jag har inget minne av att det har serverats något matigt, utan det har genomgående varit snacks/fika. Hilma trist att det inte går att åka 1:a klass nattåg Göteborg – Östersund!! Annars hade det varit ett givet alternativ – inkl. lounge.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.