Sälsafari på Hönö & skärgårdsnjut i Göteborg

Hönö. Ett par mil utanför centrala Göteborg plus en kort färjetur. En vacker sommardag är det här själva definitionen av västkusten. Av många saker som går att göra här så är sälsafari på Hönö en av dem, en härlig tur ut på de böljande blå vågorna med klassikern Vinga fyr i blickfånget. Vi hoppade på båten Kastor och kastade loss, med siktet inställt på några små kobbar i skärgårdens ytterkant.

Välkommen till Hönö Klåva

Hamnen Hönö Klåva är en året-runt-hamn även om den så klart lever som mest under sommarmånaderna. Här finns butiker, restauranger, en gästhamn och även ställplats för husbilar. Just den blev faktiskt utsedd till Årets Ställplats 2019 av Husbil & Husvagn. Strövområden och badplatser finns det så klart också gott om i området.

Fyrhuset i Hönö Klåva hamn var en ganska intressant iakttagelse. Trevligt och modernt formspråk där de enligt källorna inte längre har några problem med hackspettar som hackar sönder väggarna. Nog för att fågelarten har ett speciellt utformat huvud men bohusgranit vete tusan om de ger sig på ostraffat.

Fyrhuset och Hönö Klåva fyr
Fyrhuset och Hönö Klåva fyr

Sälsafari på Hönö – resultat direkt!

Efter knappt tjugo minuter in på vårt sälsafari på Hönö såg vi de första soltörstande krabaterna ligga på sina klippor och njuta av en eftermiddagslur. Det här var nog första gången jag såg sälar i det vilda och de såg ut att ha det ganska gött. Vi guppade stilla på på vattnet, med Vinga fyr som kuliss, och sälarna på klipporna såg inte ut att bry sig nämnvärt. Någon av sälarna simmade lite närmare och stack upp sin nyfikna nos några meter från oss, men mer närkontakt än så blev det inte. Fullt dugligt dock. Det är ingen idé att skrämma ner dem i vattnet genom att gå närmare med båten.

På vägen tillbaka in till hamnen hade vi fin medvind och medan molnen tornade upp sig så mötte vi ett antal seglare på väg ut från Hönö Klåva. Det är då, där och just precis då, som jag önskar att jag hade en båt att kryssa ut med. Att på egen hand kunna njuta av havsbrisen och vågorna, att själva kunna välja när och var en ska stanna.

Å andra sidan. Det duger mycket gott med att gå ut så här också. Hundrafemtio spänn för en timme till havs kontra några hundra tusen för en egen segelbåt är ju ett ganska enkelt val. I alla fall för mig.

TIPS | Klicka på bilderna för större format.

Tips inför sälsafari på Hönö

Hönö Klåva ligger 3 mil från Göteborgs centralstation men räkna med att det tar en timme ut eftersom det är en färjepassage längs vägen, plus trafiken ut ur stan så klart. Det går även att åka lokaltrafik hit ut och med buss tar det cirka en och en halv timme.

Åk ut till Hönö i god tid så att ni hinner njuta av ön och en klassisk hamn i Göteborgs skärgård. Här finns restauranger och promenadstråk och det doftar ljuvlig tång. Havsdofterna blandas med de kulinariska lukterna som sprider sig på bryggan.

Vi gjorde turen med Kastor Boattrips och bokade vårt sälsafari på Hönö online några dagar innan. Sommaren 2021 kostar det 150:- per vuxen och räkna med att vara till havs en timme ungefär. Vill man ha lite seriösare bilder av sälarna så tänk på att ha med ett ordentligt teleobjektiv till systemkameran. Båten ligger en bit från kobbarna för att inte störa djurlivet i onödan.

Fler tips i och kring Göteborg

Göteborg är en fantastisk sommarstad och förutom sälsafari på Hönö så finns det en mängd upplevelser både i och utanför stan. Några mil norr om stan hittar vi klassiska Marstrand där man både kan spela golf eller bara ta en promenad på ön. Vill man ha mer skärgård kan jag rekommendera både en skaldjurskryssning med underhållning eller så gör man en båtluff i Göteborgs södra skärgård.

Äta kan man så klart göra, här är sju restaurangtips om man ränner runt inne i city.

Den som vill ha upplevelser i city bör så klart gå på fotbollsmatch. IFK Göteborg spelar på Ullevi och Häcken spelar ute på Hisingen. Den som själv vill utsätta sig för något aktivt ska givetvis springa Göteborgsvarvet, som 2021 anordnas i september. Om djurupplevelser lockar finns riktigt fina Universeum, som också ligger vägg i vägg med Liseberg, Sveriges bästa nöjespark.

Har du själv varit på sälsarfi eller har andra tips för Göteborg? Lämna gärna en kommentar och berätta! Har du bloggat? Skicka med länken!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.