Veckans ”varför?” – 9 saker jag just nu inte riktigt förstår

Lördag. En mugg kaffe på bordet. Lugn och ro efter en veckas jobb. Mysigt. Så då tänker jag att vi drar en liten runda med det allra hetaste över saker som jag just nu inte riktigt förstår. Har ni några svar på de här frågorna så får ni mer än gärna lämna en kommentar här nere och förklara för jag är genuint nyfiken på om jag faktiskt har missat något.

Så. Här kommer veckans stora frågetecken!

Varför är folk så jävla döva?

Vi ber er att sitta kvar på era platser tills ni får vidare instruktioner!”. Det sägs även på engelska och utropet i flygplanskabinen går inte att misstolkas. Men. Givetvis sitter det alltid ett gäng ignoranta fåntrattar, med Airpods intryckta halvvägs in till hjärnbarken. I deras egen lilla sfär kan deras två hjärnceller slåss helt ostört. Därför lägger de heller inte märke till omgivningen. För, någonstans kan man ju tycka att de borde reagera om ingen annan runtomkring agerar på samma sätt. Men nej, så klart inte.

Ta ur era jävla snäckor och lyssna på vad som sägs. Säkerhetsgenomgången inkluderad. Hur svårt?

Boarding not completed

Varför och när blurrar SVT loggor i sina inslag?

Har ni också lagt märke till hur framförallt SVT i filmade inslag ibland väljer att blurra texter, märken och logotyper på folks kläder? Det här händer såväl i nyheter som i andra reportage och program. Jag kan köpa att man gör det, absolut. Det jag däremot inte riktigt får något sammanhang i är… tja, när de gör det. Ibland känns det väldigt slumpmässigt. I ett inslag om hemmakontor för ett tag sedan hade man blurrat ut märket på en datorskärm. Bredvid låg det ett ouppackat paket med kopieringspapper, där märket på papperstillverkaren inte var blurrat. Ett av många exempel.

Varför passar aldrig nätbeställda kläder?

Kalla mig konservativ och gammalmodig men att handla kläder på nätet är se-ri-össst något av det mest omständiga som finns. Ja, jo. Jag har gjort det några gånger. Det har jag. Men det är fan lika stökigt varje gång. Det är alltid nåt plagg som inte passar och så måste man rodda runt med returer, lämna in paket och hela tjottablängen. Jag pallar inte.

Senast för ett par veckor sedan köpte jag en jacka i ”min” storlek. Ja, den visade sig ju vara jätteskön. Verkligen. Som tält. Visst, det finns måttabeller men jag orkar inte. Det går i tid plus minus noll, om inte kortare, att bara knalla in till stan och hitta rätt plagg där. Då stöttar jag dessutom centrumhandeln, som jag gärna ser överlever den här pandemijäveln vi är i.

Varför skriver folk månader med stor inledande bokstav?

I slutet på 1800-talet (artonhundratalet!) kom det rekommendationer om hur man ska skriva dagar och månader i det svenska språket. Ändå envisas folk med att på nåt ”svengelskt” sätt skriva månader med stor begynnelsebokstav mitt i en mening. Precis som med veckodagar. Månader och veckodagar skrivs med liten inledande bokstav såvida ordet inte inleder en mening. Hur svårt ska det vara? Kamma er för fan!

Varför det är så enkelt att bildsätta fel?

Tänker ni också på hur konstigt bildsatta en del nyhetsartiklar är? Om ett lok på ett tåg har havererat så blir det en bild på ett SJ-lok, även om det var Norrtåg eller Pågatågen. Det är tydligen så djupt rotat i i Sverige att tåg faktiskt är lika med SJ. Eller. Så fort det handlar om en flygkrasch så tar man första bästa bild. Även om det är en 737:a det berör så åker det in en bild på en 777:a.

Varför är det så svårt att boarda ett flygplan?

Den här är egentligen gammal men fortfarande aktuell. Trots att det finns gedigna studier i hur man ska boarda ett flygplan så fortsätter bolagen att göra som de alltid har gjort. Det vill säga fel. Visst, en liten ljusning har ändå skett sedan pandemijäveln drog in över oss och det är ju ett framsteg. Men på senaste flighten med en av SAS ATR72-kärror så var det återigen så att man sonika släppte på allt folk på samma gång, oavsett var i planet de satt. Och förvirringen måste ju dessutom ha varit total i just det här fallet eftersom de här flygplanen boardas bakifrån. Jamenjösses.

SAS ATR72-600

Varför orkar folk inte nyansera sig?

Tänk om man bara kunde ägna en liten stund till åt att läsa på lite innan man kastar ur sig ditten och datten, oavsett det gäller sociala medier eller i det talade rummet. Då hade diskussionerna blivit mer nyanserade, mer konstruktiva och förmodligen mindre polariserade (drömmer jag om i alla fall). En evighetsfråga känns det som, som alltid har funnits. Jag är nämligen inte övertygad om att den har infunnit sig i och med sociala medier.

Ibland blir jag lite som att ”Varför ska jag engagera mig och läsa på om massa saker för att lära mig mer när världen ändå inte kräver mer kunskaper än det som står i random clickbait?”. I alla fall. Jag tänker att kunskap är ganska lätt att bära på och den devisen kör jag vidare på. All den tid jag investerar på att lära mig något nytt är välinvesterad tid. För mig själv. Kanske för andra. För en vacker dag kommer den till nytta, på ena eller andra sättet. Och visst är det så att kunskap är makt, va?

Varför betalar folk för skit de inte behöver?

Det är lätt att klaga över att man har kass lön samtidigt som man väljer att betala för saker man inte behöver, eller väljer alldeles för dyra tjänster i förhållande till vad man får eller vad som finns. Det gör inte direkt ont att se över sina kostnader ibland. Kan man hitta en billigare och bättre försäkring? Telefonabonnemang med mer för mindre pengar (vilket jag bytte förra året – tips här)? Billigare bil eller måste man köra bil överallt? Kan man ta en promenad eller cykel istället? Vinner man på att handla i den stora matbutiken dit man måste ta bil eller är det billigare på sikt att handla i den lokala men lite dyrare butiken?

Det finns så mycket vardagsgrejer man kan se över men som folk bara verkar släppa. För, det är många gånger inte inkomster det handlar om utan utgifter.

Varför skippar folk handsfree i bilen?

Lagen är väl ganska tydlig vid det här laget? Ändå ser man alldeles för ofta folk som sitter med mobilen mot örat medan de kör bil. Och visst, det hade väl varit en sak om de rullat i en Audi 100 från 1982 (eller nej, lagen gäller ju även för dem) men inte när de rullar fram i en Audi Q5 från 2019. Är folk bara tekniskt inkompetenta så att de inte lyckas koppla in mobilen eller vad sitter det egentligen i? Nej, det här är nästan lika jävla dumt som den berömda marmeladmackan

Sådär. Det var veckans saker som jag inte riktigt förstår. Har ni fler saker som typ landar under radarn? Berätta gärna så kanske vi hjälper varandra att reda ut våra stora dilemman i livet.

Marmeladmackan
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

 1. Tror att jag kanske kan bringa lite ljus över två av dina frågor i alla fall? 🙂
  Stor bokstav på månad. Det har jag alltid tänkt att det beror på att man gör så i engelskan. Och folk läser och se så mycket engelska överallt nu för tiden att man tar med sig såna vanor in i svenskan?
  Sen är mitt trix för kläder på nätet att köpa beprövade märken. Så vet man hur se sitter. Jag köper minst 75% av min kläder över nätet och skickar sällan tillbaka kläder pga passform. Men köper nästa bara sånt jag känner till och brukar ha.

  • Det där med engelskan har jag hört men jag köper det inte riktigt. Det är samma som att folk skyller sina särskrivningar på samma sak.

   Ja, kläder är nog enklare än vad jag vill göra det. Att köpa välbeprövade märken är nog kanske bästa tipset hittills. Bra, tack! 🙂

 2. Både särskrivningar och månad/veckodagar med versaler är verkligen irriterande. Har kollega som lyckas med att särskriva ord i tre delar, hur nu det går till?!? Ja, jag kallas för språkpolisen men är alltid noga med skriftspråket i det jobb som jag har. Påtalar att man ska läsa genom vad man skrivit före man lämnar det från sig (och inga engelska skrivregler när det är svensk text).

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.