Cykla i Skåne – 20 tips för en lyckad cykelsemester

Det finns få ställen som är så inbjudande till cykling som Skåne. Korta avstånd, förhållandevis flackt, gott om boenden och så klart massor av vackra saker att upptäcka. Landskapet är ett av mina mest besökta de senaste åren där jag varvat allt från roadtrip i bil och rolig golf till glassätande i Åhus och nu senast flera mil på cykel. Med det sagt, i det här inlägget kommer mina egna tips och erfarenheter som kan vara bra att ha med sig när man ska cykla i Skåne.

tooorch

Så här har vi gjort

Båda gångerna när vi valt att cykla i Skåne har vi hyrt elcyklar i Malmö. Det går att få dem utkörda och upphämtade om man vill börja eller avsluta i andra städer än Malmö och Helsingborg. Ena gången började vi till exempel i Kristianstad och slutade i Ystad. Andra gången började vi i Ystad och återlämnade dem på ett hotell i Malmö. Däremellan har vi alltså gjort över 30 mils cykling på två helger, en på hösten och en på våren.

Inlägget uppdaterat i juli 2021

Brösarps backar

Hyr en elcykel

Elcykel är grejen! För oss var det ett enkelt val när vi skulle cykla i Skåne, särskilt då vi hyrt elcykel på Bornholm ett par år tidigare. Det är ren glädje att bara trampa lite lätt och sedan ligga i konstant 25 km/h utan att ta ut sig fullständigt. Helst om man ska cykla flera mil om dagen. Och allra helst i långa sega uppförsbackar som i Brösarp. Lätt värt att lägga en extrapeng på om man nu står och väljer.

Som vanligt när man hyr saker – kontrollera prylarna innan du rullar iväg. Fungerar lampor, bromsar, ringklocka och annat? Ja? Dåså!

Cykla med hjälm!

En självklarhet om du ska cykla i Skåne (eller någon annanstans). Om hjälm inte ingår, ta med en egen eller betala extra. Även om man ofta cyklar på bilfria vägar längs de officiella lederna så kan en olycka hända precis var och hur som helst.

Ha ett bra cylkellås

Om du väljer att hyra en cykel på plats så medföljer i princip alltid ett lås. Tar du med egen hoj till Skåne och behöver köpa nytt cykellås är Tooorch.com ett bra alternativ, med fina priser och snabba leveranser. Det viktiga med låset är att det är godkänt av SFF så att hemförsäkringen gäller om stölden inträffar.

Utsikt över Östersjön

Bär på batteriet

Om man hyr en elcykel så kommer uthyraren be dig att ta loss batteriet om du gör ett längre stopp och inte har cykeln under uppsikt. Tänk på att det är både stort och tungt så gör gärna plats i väskan.

Ladda batteriet en gång för mycket

Så länge man inte kör toklånga etapper så kommer batteriet på elcykeln normalt att hålla hela dagen, som regel 50-60 kilometers cykling beroende på hur mycket man pressar det. Se till att ladda det när du har möjlighet. Det är fantastiskt skönt att alltid kunna ligga på maximal drivhjälp. Dessutom är cykeln ganska tung så om man går batteritorsk blir det extra jobbigt att cykla. Ladda och maxa, det blir roligare då!

Få cykeln utkörd/upphämtad

Bara för att man hyr cykeln på ett ställe så måste man inte cykla tillbaka dit sista dagen. Vi hyrde våra cyklar i Malmö men eftersom vi valt att börja cykla i andra städer så har vi beställt utkörning dit. Vi har även bokat upphämtning. Det här kostar några hundralappar extra men sparade oss både en dagshyra och så slapp vi ta dem på tågen.

LÄS MER | Så mycket kostade vår första cykelsemester

Återlämning av elcyklar i Ystad

Planera etapperna

Att planera etapperna är bra grej så man vet vad som väntar när man cyklar ut på morgonen. Titta ut några stopp längs vägen och hittar man fler, ja men korta ner dagsetappen då och lägg på en dag på resan. Då slipper du hetsen och kanske sparar på en och annan argumentation med lågt blodsocker på köpet. Planeringen är ju också guld om man vill boka sina boenden på förhand, även om det så klart går att improvisera och boka dem längs vägen (lite beroende på säsong så klart).

Som redan är skrivet så är Skåne ganska tajt och det är korta avstånd, även med cykelmått mätt. Det underlättar helt klart!

Använd webbtjänster och appar

Sydostleden och Sydkustleden har en webbplats där det går att hämta tips kring etapper och även kartor över sträckorna man kan cykla. På sajten går det bland annat att hämta hem kartfiler (gpx) som sedan går att lägga in i mobilen.

Ta höjd för en eller två extradagar

Rätt som det är hittar man ett ställe som man vill utforska lite mer. Ta därför höjd för en extra natt eller två. Det underlättar så klart om man kör tält och inte behöver boka något i förväg.

Bed & Breakfast

Det fullkomligt dräller av bed & breakfast i Skåne, stora som små. Vi har sovit på riktigt mysiga ställen i Kivik och Simrishamn, i cirkusvagnar i Abbekås och på en bondgård utanför Höllviken. Boka med flexibla regler så att ni kan av- eller omboka om ni bestämmer er för ändrade planer längs vägen.

Torsborgs Gård

Följ inte alltid leden

Det finns mängder av alternativ om du ska cykla i Skåne. Och även om Sydostleden och Sydkustleden är vackra så finns det gott om avstickare som förtjänar lite uppmärksamhet. Vi valde exempelvis att hoppa av Sydkustleden när vi närmade oss Sandhammaren, just för att få en liten annan sträcka och se den här berömda stranden.

Det går även mindre stigar längs havet som inte hör till leden och de kan också vara värda att upptäcka. Just i trakterna kring Sandhammaren finns ju också Kåseberga och Ales Stenar, vilka man missar om man slaviskt följer Sydkustleden.

Följ gärna leden

Lite motsägelsefullt kanske men det finns så klart fördelar med att följa leden. Dels finns det caféer och gårdsbutiker som faktiskt har öppet tack vare cykelleden. Det finns massor av mysiga platser att stanna vid. För det andra så är man garanterad att ta sig fram med cykel, just för att leden går där det är farbar väg. Längs många sträckor är det riktigt fin cykelväg, fri från biltrafik.

Cykla lagom långt

Även om Skåne är förhållandevis platt, man har en elcykel och det är lockande att cykla långt så chilla med sträckorna. Man vill ju gärna ha lite ork över till upplevelser och inte bara känna hetsen över att hinna fram till dagens mål. Ta helt enkelt höjd för oförutsedda guldkorn och fikaplatser!

Skånes vackra landskap

En liten termos och fika

Att ha en liten termos med kaffe eller te i ryggsäcken kan vara en riktig humörhöjare. Har man dessutom backupat med energibars, mackor eller annat så klarar man lätt en längre etapp utan caféer längs vägen.

Använd träningsklockan

Jag kör en Garmin Fenix som träningsklocka och den rullade varje dag när vi cyklade. På så sätt fick vi bra koll på hur långt vi cyklat, hur långt det var kvar till vår tänkta destination och givetvis även var vi cyklat. En liten nördig bonus.

Vind- och vattenavvisande kläder

Hett tips är att packa ner vind- och vattenavvisande kläder. Även om det inte regnar, och även om det är varmt när man sitter stilla i solen, så kan det friska i ordentligt längs kusten plus att det alltid blåser när man cyklar i 25 km/h. Jag hade stor nytta av dem både i mitten av oktober och i slutet av maj.

Att cykla med ryggsäck

Vi valde att cykla med all vår packning i varsin ryggsäck, utöver de sidoväskor som medföljde hyrcyklarna. Våra egna väskor var Archeon 30 från Osprey, inklusive regnskydd som vi också fick användning för. Framförallt var det helt lugnt att cykla med dem, både vad gäller storlek och vikt. Båda våra väskor kvalade in på under 8 kilo styck eftersom vi hade dem som handbagage på flyget ner till Skåne. Dessutom rymdes våra grejer utan större problem, trots skrymmande löparskor, träningskläder och varsin dator.

Packa lätt!

Cykelsemester om något är tillfället att strunta i onödiga prylar i packningen. Vi lyckades bra tack vare att vi var tvungna att packa för handbagage på flyget. Inga onödiga vätskor eller kläder och så tog jag den lilla systemkameran istället för den stora (det skiljer ett kilo på dem!). Kort och gott det allra mest nödvändiga för fyra-fem dagar på rull. Och faktiskt, man behöver färre saker än man tror.

Cykla på Sydkustleden

Förvara prylarna torrt

Även ens prylar förtjänar att hållas torra, som dator, mobil och annan elektronik som kan vara fuktkänslig. Släng med en återförslutningsbar plastpåse för laddsladdar, powerbanks och liknande så är man ganska säker.

Överlevnadskit & första hjälpen

Ha alltid med ett litet överlevnadskit. I cykelväg kan det handla om en liten pump för däcken men också en första hjälpen-låda om man kraschar, med plåster och annat nödvändigt i. Skavsårsplåster ska också packas ner om man får för sig att vandra en sväng, säg i Stenshuvud nationalpark.

Har ni fler tips kring att cykla i Skåne?

Det här var mina tips för att cykla i Skåne och göra det till en bra upplevelse. Om jag har missat något så kom gärna med egna förslag och idéer. Lämna en kommentar här under och berätta!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.