Granö Beckasin & sova bland trädtopparna

För ett par veckor sedan hade Maria planerat in en överraskningshelg åt mig, sådär en månad innan min födelsedag. Det enda jag fick veta var att vi skulle åka bil i några timmar, att vi skulle sova varmt men att kängor och lite utekläder skulle packas med. Efter fyra-fem timmars bilkörande från Östersund svängde vi tillslut in till Granö Beckasin, beläget i Vindelns kommun mellan Umeå och Lycksele. Vi har pratat om det här stället några gånger men aldrig direkt haft vägarna förbi, så därför hade jag inte ens en gissning på att det var hit vi skulle.

Granö Beckasin är ett litet egendomligt ställe som ligger i just Granö. Det finns olika typer av boenden på området men deras fågelnästen är väl ändå det som står ut mest. De är belägna på en liten kulle och byggda uppe i trädtopparna. Det var också ett sånt här rum som Maria bokat åt oss, med härlig utsikt över Ume älv. Man checkar in i receptionen som ligger direkt efter bron över älven och i samma byggnad ligger också restaurangen.

Annars finns Ekohotellet med tolv fullt utrustade rum, ett antal stugor samt campingmöjligheter med totalt 21 ställplatser. På området, uppe vid fågelnästena, finns det också en helt inglasad konferenslokal som ser riktigt läcker ut.

Vad är beckasin?

Beckasiner är långnäbbad art och en underfamilj inom gruppen snäppor. Ordet kommer från franskans bécasse vilket i sin tur betyder morkulla, som i sig är en fågelart som med sina långa näbb till viss del liknar beckasinerna.

Granö Beckasin, Vindeln

Rummet Beckasin och utsikt över älven

Vi checkade in i fågelnästet som heter just Beckasin. Det är tillsammans med de andra fågelnästena beläget uppe på kullen norr om receptionen. Förutom fantastisk utsikt över Ume älv har rummet har en dubbelsäng och egen toalett med dusch. Här finns också ett litet bord med två snygga men ganska opraktiska stolar utan någon större komfort. Jag saknade faktiskt fåtöljer, som jag vet finns i några av de andra rummen.

I rummets ena hörn finns en bänk med sink och rinnande vatten. Där står det också en vattenkokare och det finns både kaffe och te tillgängligt. Wifi finns men det fungerade lite knackigt under vår kväll. Tydligen gick hela byns nät ner tidigare under dagen så jag gissar på en engångshändelse. Dra därför inga större slutsatser av just den detaljen.

Sängarna var fantastiskt sköna och vi sov riktigt bra hela natten. Jag gillar att hela rummet gick i ljusa och härliga färger. Uppiggande!

Rummet Beckasin
Utsikt över Umeälven
Hygienkit på Granö Beckasin
En skön säng på Granö

Trerättersmiddag och frukost på rummet

Maria hade bokat in oss på en trerättersmiddag till klockan 18. Så, efter vår korta löprunda i Granö (för att fortsätta vår runstreak) tog vi plats vid bordet . I matsalen var borden spridda med gott avstånd och det hela kändes snyggt löst utan att vara nedskalat eller krystat. Fint så. Mina tre rätter blev…

  • Förrätt: Carpaccio på gravad ren med rökt svamp, krispig potatis & kräm på Svedjan Gårdsost.
  • Varmrätt: Lammentrecôte med gratinerad palsternacka, skogssvamp, svensk kål & rödvinssås (bilden nedan).
  • Efterrätt: Blåbärsglass med rågkrisp, maräng och blåbärskaramell.

Vällagat lamm med en i mitt tycke riktigt bra stekgrad och lagom kryddat. Den gratinerade palsternackan var ett väldigt bra komplement. Och blåbärsglassen som efterrätt sen. Det här var faktiskt blåbärsglass på riktigt. Perfekt avvägd mellan sötma och blåbärssmak. Wow! I det stora hela en snyggt presenterad middag och så serverades allt i en behaglig takt. En annan fördel var storleken på portionerna som gav en behaglig mättnadskänsla. Ja, plus miljön så klart. Tänk vad en kamin kan göra för stämningen!

Vid incheckningen fick vi bestämma oss för hur vi ville ha frukosten samt välja vad vi ville ha. Vi beställde upp den till rummet och klockan nio knackade det på dörren. Mackor, fil, müsli, hemmagjord marmelad, kaffe och juice. En riktigt fin start på dagen och det var också bra kvalitet på grejerna. Återigen. Jag saknade fåtöljer att kunna sitta i, framför stenhårda stolar med stenhårda ryggstöd.

Granö Beckasin, Vindeln
Middag på Granö Beckasin
Middag på Granö Beckasin

Skymning och bubbel på rummet

Restaurangen kittade ihop redan klockan 20 på grund av rådande restriktioner. Den vetskapen hade vi ju på förhand så i kylen uppe på rummet hade Maria ställt en flaska bubbel som hon köpt med. Där hängde vi sedan resten av kvällen och spelade Yatzy (jag vann, tackar!) och snackade bort flera timmar. Jag passade också på att hålla koll på himlen för lite norrskensfotografering men eftersom molntäcket låg tätt över oss hela kvällen fick jag nöja mig med några bilder på området.

Granö Beckasin på kvällen
Kvällsfoto på Beckasin

Upplevelsepaketen

Nu stannade vi bara en natt och bokade aldrig in något ytterligare förutom fågelnäste och middag. Det var faktiskt norrsken under vår kväll men eftersom ett molntäcke behagade att dra in framåt kvällen så var det något vi tyvärr missade. Annars finns det goda möjligheter till friluftsliv som snöskovandring, flottfärd, vandringspaket, fiske och midnattspaddling för att nämna några.

Granö Beckasin – allt som allt

Det här blev en lite annorlunda hotellupplevelse än vad vi är vana vid. Här vaknar man upp med Umeälven rakt nedanför fönstret, långt borta från städernas brus. En förmiddag i mars kryddas också med fågelkvitter samt en och annan skoter som drar ut över älvens frusna vatten. Skotern hade jag väl kunnat varit utan men helheten är riktigt fin.

Lägg där på ett bra restaurangbesök som trots stängning vid 20-tiden bjöd på ett par-tre välsmakande timmar. Bemötandet kan jag också passa på att lyfta plus både enkel in- och utcheckning. Hit kan jag absolut tänka mig att åka igen. Kanske framåt sommaren då, med långa ljusa Norrlandsnätter, en forsande älv plus lite inbokad aktiviteter.

Fler som bott på Granö Beckasin eller har liknande ställen att rekommendera? Lämna gärna en kommentar och berätta!

GRANÖ BECKASINLäs mer & boka på deras sajt

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

  1. Så läckert. Men tur att ni inte hade den storm som drog över här igår!
    Palsternacka är verkligen en underskattad rot. God även ugnsrostad.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.