Lyckans läger och 18 km vårvintermagi

Vårvintern ändå. Denna magiska period som kan bjuda på allt från slaskiga regnväder, hagel, snöstormar till klarblå himmel med en värmande sol. Dagarna med det sistnämnda är det som gör den här femte årstiden till årets kanske härligaste. I helgen tog vi med tur- och längdskidorna till Edsåsdalen, där vi åkte Älgbergsrundan förbi Lyckans läger.

Edsåsdalen ligger i Åre kommun och för att ta sig hit svänger man av i Undersåker. Därifrån är det knappt en mil tills man når byns fjällstation, skidbutik med mera. Det är också härifrån man tar sig till restaurangen Vita Renen, i väglöst land några kilometer upp i spåren. Har man siktet inställt på Lyckans läger gör man dock gott i att köra ytterligare en kilometer och parkera i Dalen, vilket är lite av vägs ände.

Lyckans läger vid Offsjöarna

Lyckans läger är två små rustika stugor som ligger precis vid Lilla Offsjön. Här finns vare sig el eller rinnande vatten men vintertid går det fint att borra upp ett hål i isen och få vatten den vägen. Stugorna ägs av Gräpplingens Samfällighetsförening och går att boka. Nycklarna hämtar man sedan ut i Köjagårdens reception i Edsåsdalen. Vill man inte hyra dem utan bara är förbi på en dagstur så är det bara att slå sig ner och njuta av vyerna.

LÄS MER | Boka stugorna

Skidor till Lyckans läger från Dalen

I Dalen börjar lederna ut till både Lyckans läger, Offsjöarna, Älgbergsrundan med mera. Ska man enbart till Lyckans läger är det 5,5 kilometers skidåkning och vill man ha en längre tur så kör man hela Älgbergsrundan. Då blir det ungefär 18 kilometer och Lyckans läger ligger längs den sträckan. Åker man medsols kommer stugorna efter drygt 5 kilometer och motsols efter ungefär 11 kilometer.

Vi siktade på att köra hela Älgbergsrundan, motsols. Första halvmilen går längs Offsjöleden och består av långa uppförsbackar. Inte särskilt ansträngande men en varm och skön vårvinterdag kommer svetten att rinna rejält när man skidar upp i skogen. När granar och tallar glesade ut sig och vi var så nära kalfjället vi kunde komma stannade vi och grävde upp en soffa i snön. Där satt vi sedan en bra stund och fikade med magnifik utsikt över den närmaste fjällvärlden. Tyst, lugnt och stilla så när som på lite hundskall och några andra turskidåkare som gled förbi oss.

Bara några hundra meter upp från där vi satt ligger också Lillvalskåtan, där det också går att stanna och fika med utsikt över Ottfjället och Anarismassivet.

Platå, kalfjäll och fjälltoppar

Efter 6-7 kilometer av Älgbergsrundan kom vi upp på en platå och kunde njuta av kalfjällets härliga vidder, med Skalknippen och Gräpplingsvalen på högerhanden. Aningens flackare åkning under ett par kilometer och med Skandernas härligt böljande fjäll runtomkring oss.

Vi stannade aldrig utan körde på och fick snart några sköna nedförsbackar innan vi tillslut nådde Lyckans läger nere vid Offsjön. Då hade vi skidat i drygt en mil och planen var att sätta oss här och fika, eftersom det här ändå var dagens mål. Dock hade en av turens deltagare tidigare fått vända tillbaka till bilen på grund av skavsår, så vi valde att fokusera på att komma tillbaka till parkeringen istället.

Från Lyckans läger skidade vi vidare och strax efter att vi åkt förbi vindskyddet Vackermon kom vi återigen ut på Offsjöleden. Det betyder att vi därfrån bara hade den sista långa nedförsbacken till Dalen och parkeringen kvar av Älgbergsrundan. Allt som allt tog det oss drygt tre timmar att skida runt, en välspenderad söndag när vårvintern visade sig från sin allra bästa sida.

Älgbergsrundan, Edsåsdalen i Åre kommun
Skylt till Lyckans läger i Edsåsdalen
Lyckans Läger, längs Älgbergsrundan i Edsåsdalen (Åre)
Lyckans läger, Edsådalen

Mer att göra i Edsåsdalen

Edsåsdalen ligger som sagt i Åre kommun, två mil från Åre by, och har man väl tagit sig hit finns det mängder av upplevelser. Förutom flera mil preparerade skidspår så går det att åka utförsskidor, åka på skotersafari eller ta turskidorna upp till restaurangen Vita Renen, som ligger vid trädgränsen av Renfjället. I Edsåsdalen finns det också leder som drar iväg till andra områden i närheten som Hållfjället, Grofjället och Välliste. På Edsåsdalens sajt finns det mer information om aktiviteter, spårinformation, erbjudanden med mera.

Fler som varit i Edsåsdalen eller Lyckans läger? Eller längtar ni också till fler äventur med härligt vårvinterväder?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

 1. Hela Edsåsdalsfjällområdet är underskattat för turåkning. Älgbergsrundan är mkt fin. Många trängs hellre i Åre, vilket de gärna får göra. Men Edsåsdalen ger mer pang för pengarna (spårkortet). Slalombacken är ganska liten, så det är längd/tur som gäller. Även om slalom på Renfjället och Vita Renen är trevligt. Tips på två andra fina längturer, om en har två bilar:
  – Lämna en bil i Trillevallen och kör andra bilen till Edsåsdalen. Skida från Edsåsdalen via Grofjället och Välliste till Trillevallen. Bland de finare skidturerna (i pistmaskinspår) i Sverige. Från Lyckans Läger följer man led 122 (Årefjällsloppetleden) mot Trillevallen (åk söderut/vänster i korsningen). Runt 16-18km.
  – Lämna en bil i Ottsjö. Kör den andra tillbaka till Edsåsdalen. Skida från Edsåsdalen till Ottsjö. Vid Lyckans läger följer man led 122 (Årefjällsloppetleden) västerut/höger i korsningen mot Ottsjö. Runt 25-30km.
  Just den där korsningen vid Lyckans läger är lurig som faan samt diverse korsningar runt Trillevallen som är dåligt skyltade. Välj en solig dag 🙂

  • Härligt uttömmande svar, tack för alla tips! Ja, två bilar borde man ju kunna lösa ganska enkelt och jag håller med – hela området är ju verkligen inbjudande. Så jäkla mycket folk var det inte heller utifrån omständigheterna (en av de finare dagarna i april ju!). Men ja, lite dåligt skyltat kan jag tycka. Vi trodde vi missat Lyckans läger och blev omkörda en andra gång av tre åkare. De måste ha tagit någon omväg någonstans om de inte, gud förbjude, varvade oss på Älgbergsrundan… Men nej, det känns osannolikt. 😉

   • Istället för två bilar (och om en vill ha en paus från skidsällskapet): Lämna av vännen i Edsås och kör bilen till Trillevallen. Skida sedan från från Trillis och möt den andra (borde väl bli runt Grofjället) och sällskapa tillbaka till Trillis. Att bli varvad på Älgbergsrundan förtjänar en t-shirt med tryck, hitta på exempel på text i kommentarsfältet 😉

    • Haha! Jag tror ju inte att vi blir varvade. Eller, jag lever på hoppet i alla fall. Skidåkning slättförs är ju i och för sig inte min paradgren heller så. Hörde om en en gång som blev sub-100 på Vasaloppet. Sinnes ändå. 😛

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.