Universeum i Göteborg – jordens djurliv mitt i stan

Bara för att man har varit på Liseberg så betyder inte det att man har upptäckt grannen. Men om det är något som förtjänar ens tid så är det ett besök på Universeum i Göteborg. Det här är ett vetenskapligt upplevelsecentrum och som passar alla åldrar, från yngsta barnen till oss vuxna som gärna lär oss mer om planeten med dess djur- och naturliv. Bland mycket annat.

Universeum ligger alltså granne med Liseberg, mitt emot Gothia Towers och bra beläget vid stora korsningen och hållplatsen Korsvägen. I samma kvarter ligger även Svenska Mässan och Scandinavium och till Götaplatsen högst upp på Avenyn är det bara 5-7 minuters promenad.

Vad är Universeum?

Universeum i Göteborg är ett nationellt vetenskapscentrum och ett av Sveriges tio mest besökta upplevelser. Här kan man både som barn och vuxen utforska naturvetenskap och teknik i olika miljöer, om allt från Big Bang och framåt. Här täcks allt från biologisk mångfald till AI upp, allt för att vi ska förstå hur världen hänger ihop och fungerar. Universum öppnade 2001 och grundades av Chalmers Tekniska Högskola, Göteborgs universitet, Västsvenska handelskammaren och Göteborgsregionens kommunalförbund.

Sju olika avdelningar

Hela Universeum i Göteborg består av sju olika avdelningar som besökaren kan vandra runt i. ”Rummen” är Akvariehallen, Hälsa, Kemilabbet, Regnskogen, Reptilariet, Rymdresan och The Hub. Det största intresset för egen del var Regnskogen och Reptilariet.

Akvariet är en riktig häftig upplevelse som hyser flera hundra olika arter. Här finns också en panoramatunnel under ”Västerhavet”, där man kan se olika arter som lever längs den svenska västkusten. Bland djuren märks till exempel pigghaj, torsk, randig sjökock och hälleflundra. Har man tur kan man också se dykare i något av akvarierna, då Universeums marinbiologer titt som tätt dyker ner i forskningssyften.

Förutom Västerhavet finns också Oceanen där olika hajarter finns representerade plus en hel del småfisk som clownfisk, månfisk och stingrockor.

Haj i akvarium

Regnskogens alla djur

I Regnskogen har Universum återskapat en modell av en sydamerikansk tropisk regnskog och i hallen råder det 20-25°C året runt, med en luftfuktighet på över 90%. Här finns Kapokträdet, där det går att besöka Trädkojan 25 meter ovanför marken. Utöver det här finns även Sengångarberget med tocotukaner, sengångare, vitörad silkesapa och pirayor. I Kanjonen finns det en mängd vilda växtarter och även småfåglar, grodor och ödlor.

Visste ni förresten att ungefär sex procent av jordens landyta täcks av tropisk regnskog? Man räknar också med att över hälften av jordens växt- och djurarter finns i de här områdena. Extra känsliga ytor alltså, med tanke på all den skövling som skett och som pågår just medan du läser det här.

Världens giftigaste orm på Universeum

Universeum i Göteborg har en unik samling reptiler och här kan man titta på några av planetens giftigaste djur, plus ett antal utrotningshotade och sällsynta arter. Bland ormarna hittar vi till exempel Inlandstaipan som är världens giftigaste orm, vars gift räcker för att döda 30 vuxna människor. Här finns också Kungskobra, skallerorm utan skallra (Santa Catalina), palmhuggorm från Sri Lanka med flera. Fascinerande djur men det är också betryggande att ha en glasvägg emellan.

Normalt sett mer än en halvdag

Allt som allt la vi en dryg halvdag på vårt besök här, vilket skedde innan pandemin bröt ut. Jag rekommenderar verkligen ett antal timmar här för att i lugn och ro kunna upptäcka, uppleva och lära sig mer kring allt det som Universeum faktiskt erbjuder. Det här är en höjdpunkt i Göteborg som jag tycker att alla borde ägna tid åt, om man är i stan och vill ha upplevelser att minnas.

Universeum och COVID – tillfälliga besöksregler

Under den pågående pandemin har Universeum i Göteborg infört tillfälliga regler, för att kunna hålla öppet överhuvudtaget. Till exempel är besökstiden begränsad till 2,5 timmar och man har en speciell väg genom huset. En del aktiviteter är också avstyrda tillsvidare. Det står mer om det här på deras egen webbplats. Man måste dessutom köpa biljetterna på webben innan besöket.

Tips inför ett besök på Universeum i Göteborg

  • PARKERING. Enklast är att ställa sig i parkeringshuset Focus mittemot Liseberg. Därifrån är det bara några få minuters promenad till Universeum.
  • SPÅRVAGN FRÅN CENTRALEN. Ta 2:an eller 4:ans spårvagn från Göteborg C och hoppa av vid Korsvägen. Universum ligger precis bredvid.
  • PROMENERA. Kommer man med tåg till Göteborgs C är det 2 kilometer till Universeum, vilket borde ta runt 30 minuter att gå i normal promenadtakt.
  • BILJETTER. Förköp biljetterna online för enkelhetens skull. Under pandemin är det ett krav.
  • TID. Lägg minst en halvdag på Universeum för att slippa stressa runt (under normala omständigheter).
  • LISEBERG. Liseberg är i sig en heldag så lägg dem på olika besöksdagar.

Har du varit på Universeum i Göteborg och vad tyckte du? Lämna gärna en kommentar och berätta! Kom också ihåg att följa bloggen på Instagram och Facebook.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.