Vandra i Stenshuvud – 12 tips och fakta

Det tog sin lilla tid innan jag tillslut fick sätta fötterna i en av Sveriges yngsta nationalparker. Är man nere i Skånes kanske vackraste hörn ska man absolut passa på att vandra i Stenshuvud nationalpark, vilket egentligen inte är mer komplicerat än en naturskön promenad på välpreparerade leder. Stenshuvud har stått på min egen önskelista sedan jag var i krokarna första gången för några år sedan. Området ger verkligen en annan syn på ”nationalpark” än bilden jag själv skapat mig genom åren.

Nationalpark låter för mig mer som vidsträckta fjällandskap. Obebodda och oplanerade. Att vandra i Stenshuvud är en helt annan sak, långt från Skandernas böljande fjälltoppar. Här är granskogen utbytt mot en prasslande lövskog och den högsta bergstoppen orkar inte ens hundra meter över havet. Utsikten är ändå fantastisk. Det behövs inga tusenmeterstoppar för att få milsvida vyer i Skåne, det vill jag lova.

Det här är Stenshuvud Nationalpark

Stenshuvud nationalpark ligger i Simrishamn kommun på Österlen och är belägen precis söder om Kivik och 15 kilometer norr om Simrishamn. Nationalparken bildades 1986 vilket gör den till en av Sveriges yngsta. Parken är 400 hektar stor och då räknas 80 av dessa till havet. Stenshuvud i sig är faktiskt ett berg, beståendes av totalt tre toppar med utsikt åt olika håll. Om det är klart ser man hela vägen ut till Bornholm.

Tillgänglig och liten

En av parkens stora fördelar, och kanske anledningen till dess popularitet, är att den är både lättillgänglig och liten. Lederna är som längst bara några kilometer långa och det är mycket belöning för ganska lite ansträngning. Det är dessutom bara ett par få platser som är lite stökiga att ta sig fram på. Parken består annars av ängar, lummig lövskog samt stränder i både sand- och klippformat.

Karta över Stenshuvud Nationalpark
Stundtals lättvandrat i Stenshuvud
Stenshuvud nationalpark - stränderna

Tänk på reglerna!

Som alltid ska man använda hjärnan när man vistas i naturen och inom nationalparken finns det en del extra regler att ta hänsyn. Det är tack vare att vi följer reglerna som parken kan vara öppen för allmänheten som den är idag. Det är bland annat förbjudet att bortföra sten, bryta kvistar, skada eller störa djurlivet, tälta, ha hundar okopplade och cykla.

Det finns en enda plats i Stenshuvuds nationalpark där det är tillåtet att tälta och det är på den anvisade tältplatsen nära norra entrén Hällevik.

LÄS MER | Säkerhet och regler i nationalparken

När är det bäst att vandra i Stenshuvud?

Alla årstider har sin charm. För egen del gick jag här i oktober, vilket den gången mer var som en sensommardag än höst. Träden var fortfarande gröna och det var t-shirtväder. Jag kan tänka mig att både den senare delen av hösten med all sin fantastiska färgprakt och våren med alla vitsippor är fantastiska perioder i Stenshuvud. Från april till juni kan man även höra näktergalen sjunga i skogarna och nedanför Naturum finns det fält med blommande orkidéer.

Under sommaren är det så klart mest folk och då är det även kossor ute och betar i området.

Är det egentligen vandring?

Det beror på lite vem man frågar. För den som är van vid längre fjällstrapatser så är lederna i Stenshuvud mer som promenadstråk och jag är benägen att hålla med. Det ska dock inte på något sätt förta upplevelsen. Nationalparken är vacker och tillgänglig, ett stort plus.

Vandra i Stenshuvud

Entréerna till parken

Det finns två entréer om man ska in och vandra i Stenshuvud. Vid huvudentrén finns den största parkeringen och här ligger även Naturum. Härifrån är det sedan en halv kilometer ner till havet. Den norra entrén ligger vid Hällevik i direkt anslutning till Kiviks Musteri. Härifrån gjorde jag själv entré och kompletterade sedan vandringen med en fika på Stinas Café, som hör till musteriet. Även här finns det gott om parkeringsplatser samt toaletter som också är anpassade för personer med funktionsvariationer.

Ta sig till Stenshuvud

Från Malmö till Stenshuvud är det knappt 10 mil. Från Kalmar är det 24 mil, Göteborg har 32 mil och Stockholm har 60 mil. Kommer man med bil är det skyltat till huvudentrén från riksväg 9. Från Kivik skyltas det till norra entrén, men man kan även ta sikte på Kiviks musteri om man är tveksam.

Det går även att åka buss och då tar man Skåneexpressen nummer 3, som går mellan Simrishamn och Kristianstad. Hoppa av vid Mellby skola, därifrån är det cirka tre kilometers promenad till huvudentrén. Skånetrafiken har tidtabeller, läs mer hos dem.

LÄS MER | Kombinera att cykla i Skåne och vandra i Stenshuvud nationalpark

Naturum vid huvudentrén

Vid huvudentrén ligger Naturum, vilket är parkens besökscentrum. Här finns en utställning om nationalparken där man kan lära sig mer om de växter och djur som man kan upptäcka längs vandringslederna. Här finns även grillplats, väderskydd, soptunnor och tillgänglighetsanpassade toaletter. Inne i Naturum finns det en hiss för de som inte kan använda trappor.

Vandra i Stenshuvud nationalpark - norra entrén
Naturum vid huvudentrén till Stenshuvud Nationalpark

Flera olika leder att vandra i Stenshuvud

Det finns ett flertal olika leder att vandra i Stenshuvud, både från huvudentrén och norra entrén. De är allt från enkla halvkilometersslingor till fyra kilometer långa, plus om man själv väljer att gå lite omvägar så klart.

Blå led är cirka en kilometer lång. Det är en enkel och tillgänglighetsanpassad promenad på ramp tar besökarna från Naturum hela vägen ner till havet. Röda leden är två kilometer och räkna med att den tar runt timmen att ta sig runt. Den börjar vid huvudentrén och tar dig upp på toppen av Stenshuvud. Här uppe på de olika topparna ser man havet, Hanöbukten och de vackra trädkronorna. Gul led är med sina fyra kilometer parkens längsta och från huvudentrén löper den norrut mot norra entrén. Därifrån tar man sig sedan ut till klippstranden och även sandstranden, innan den avslutningsviks viker upp till Naturum igen.

Vi gick den gula leden när vi var där, plus en avstickare upp på topparna. Det var en förhållandevis enkel tripp och på ena toppen slog vi oss ner och drack lite medhavd äppelcider. Ytterligare en led om man ska vandra i Stenshuvud är lila led som löper söder om Naturum. Här möts du av bokskog, ängar, hagar och den dalgången längs Rörums norra å, som sägs vara riktigt vacker.

Rakt igenom parken löper också Skåneleden, markerad med orange band märkta med SL4 (Skåneleden, delsträcka 4).

Vandringsled i Stenshuvud Nationalpark
Lättvandrat och tillgängligt

Kiviks musteri – granne med norra entrén

Alldeles vid norra entrén ligger Kiviks Musteri, som i sig är värt ett besök när man ändå är i närheten. Förutom guidade turer på musteriet finns det även goda chanser till gott fika, att lära sig mer om äpplen och att handla med sig något av det som producerats lokalt.

Boende nära parken

Österlen fullkomligt dräller av hotell och B&B-ställen. Vi bodde en natt på Hanöbris i centrala Kivik och natten därpå på Torsborgs Gård strax utanför Simrishamn. Två supercharmiga ställen på sina helt egna sätt med bra sovkvalitet, fin frukost och härligt bemötande.

Allt som allt om Stenshuvud

Efter att ha promenerat runt i några timmar i parken kunde vi alla i sällskapet konstatera att det är ett riktigt fint strövområde. Lederna är välskyltade och lättvandrade, de lummiga stråken kryddas med härliga lövkronor ovanför huvudena och det är rikt på både växt- och djurliv. En av alla fördelar är att området är helt fritt att vandra i och så vill vi givetvis behålla det. Därför är det värt en extra tanke kring hur man beter sig i nationalparken.

Hela Österlen är vackert och rör man sig här nere i Sverige är Stenshuvud nationalpark absolut värt ett besök. Ta med lite fika, sätt er på någon av topparna och framförallt njut av Skåne i sitt finaste format!

MER INFORMATION | Nationalparkens officiella webbplats

Vacker lövskog i Stenshuvud nationalpark
Skånes vackra lövkronor
Stenshuvud nationalpark - stränderna
Småkryp i nationalparken
Hus vid havet
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

 1. Visst kan man kalla det vandring!

  Om man gör ”8:an” i Stenshuvud (gul+blå+lila) får man ca 8 km och om man sedan gör det i omvänd ordning så har man en bra dagstur för oss. Men här ska man – enligt mig – inte vandra i betydelsen gå med blicken i marken. Här ska man ströva och se sig omkring i den fantastiskt rika naturen. Helst driver vi omkring och hoppas på lövgrodor (urcoola knallgröna grodor som ser ut som pilgiftsgrodorna i Sydamerika), hasselsnok, hasselmus eller några andra av parkens rariteter.

  Jättebra att du trycker på ordningsreglerna! Parken ligger verkligen på bristningsgränsen för besökstryck under sommaren. Men det gäller ju hela Österlen.

  För någon som springer Jämtlanstriangeln är detta naturligtvis ingen utmaning men jag vet folk som får vända på gula leden längs med havet där det är ganska stenigt och blockigt.

  (P.S. Det finns 3 entéer)

  • Ja, vandra i Stenshuvud handlar nog som du säger mer om att faktiskt vandra och upptäcka än att ta en promenad med ögonen i marken. Klokt. Och ja, det är ganska stökigt där det är mycket klippor och stenblock. Vi mötte folk med barnvagnar där. Funderar på när de fick vända… 😉

   Den tredje entrén, är det där Skåneleden tar sig in i Stenshuvud i söder, vid Rörum strand?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.