Ytterligheterna jag besökt – norr, söder, öst & väst (med flera)

Nu har jag läst om det här både hos Halloj Världen och 4000 mil, om vilka platser som är deras ytterligheter åt de fyra olika väderstrecken. Jag har ju faktiskt gjort ett liknande inlägg men då var det fokus på flygplatser. Den här gången gör jag ett mer allmänt inlägg och slänger in både svenska och internationella ytterligheter. Ja, plus några bonusplatser sist i inlägget, för att krydda lite extra.

Så. Här är de nordligaste, sydligaste, västligaste och ostligaste jag varit på – i Sverige och utomlands. Vilka är era?

Nordligast i Sverige

Besöket vid Treriksröset har ingen större konkurrens eftersom det är hela Sveriges nordligaste punkt. Inte konstigare än så. När vi gjorde Kebnekaise 2014 och ”ändå var i närheten” åkte vi hit, tog båten över sjön och vandrade de sista kilometrarna fram till monumentet mitt ute i ingenstans. Mäktigt ändå att veta att vi hade precis hela Sverige söder om oss.

Nordligast i världen

Dagsturen på Svalbard tog oss upp på Adventtoppen, nordost om Longyearbyen. Vi paddlade över viken och vandrade upp till toppen, runt 850 meter över havet. Här blickade vi ut över ändlösa vidder och bara kände… tja, att vi är jävligt långt norrut. Och det var vi ju. Svårslaget men så klart inte omöjligt rekord.

LÄS MERKajakpaddling & topptur på Svalbard

Östligast i Sverige

När vi åkte söderut från Treriksröset tog vi E8:an på den finska sidan ner. Det betyder att vi passerade gränsen på E4:an i Haparanda, vilket då blir den östligaste punkten som jag har varit på i Sverige. Inte särskilt upphetsande kanske men vi stannade ändå på IKEA några hundra meter bort och firade med en lunch.

Östligast i världen

En av dagarna i Sydney 2019 tog vi lokalbåten bort från stan för att hänga på Manly Beach. Där satt vi i någon timme och tittade på Stilla Havet som rullade in över stranden, följt av lite mat på gågatan och spanande i lite affärer. Alltså, varma minnen från den resan och jag vill verkligen åka tillbaka till de där trakterna. Så. Himla. Nice! Plus att det här idag är den östligaste platsen som jag satt mina fötter på.

Sydligast i Sverige

Inte heller särskilt svårt att mäta eftersom jag besökt Smygehuk tre gånger. Ena gången var en blåsig oktoberdag, där vi rundade av besöket med lunch på fiskrökeriet som ligger där. Andra och tredje besöket var sköna sommardagar.

Sydligast i världen

På en av de vackraste bilresorna jag gjort besökte vi Cape Otway längs Great Ocean Road, vilket också är en av hela Australiens sydligaste punkter. Vi knallade upp i fyren och såg havets gigantiska vågor rulla in hela vägen från Antarktis. Otroligt fascinerande att känna avstånden på det sättet!

LÄS MER | Guide till Great Ocean Road

Västligast i Sverige

Kosteröarna utanför Strömstad är ett riktigt vackert område. Här har jag varit ett par gånger och längst västerut blir för min del en klippstrand på Nordkoster, bakfull och jävlig en sommardag 2004-ish.

Västligast i världen

Här åker faktiskt måttbandet fram! Helikopterplattan vi lyfte från i Sausalito norr om San Francisco 2016 ligger 122,51° väst men den har inte marginalerna på sin sida. En vacker aprildag samma år tog jag nämligen hyrbilen och körde ut ur Vancouver, med siktet inställt på Whistler. Där motorvägen Sea-to-Sky Highway viker av norrut nådde jag 123,27° väst. Det rör sig alltså om bara några få kilometers skillnad och det är ner på decimalnivå för att särskilja dem åt. Så kan det gå.

Väldigt vacker väg förövrigt, hela vägen mellan Vancouver och Whistler. Här finns utsiktsplatser, linbanor till bergstoppar och vattenvall att stanna till vid. Lätt värt nästa gång jag är i krokarna!

Högst upp och lägst ner

Högst upp i Sverige är så klart Kebnekaise, som vi besteg 2014. I Norden är det Galdhöpiggen, 2018. I Europa är det Aiguille du Midi, granne med Mont Blanc och som med sina 3842 meter över havet huserar långt ovanför Chamonix. Hit tog vi oss dock en fin höstdag 2014, dock med linbana. Höjdrekordet är Kilimanjaro som med sina 5895 meter över havet blir ganska svårslaget inom den närmaste framtiden.

Högsta byggnaden i mitt CV är Burj Khalifa i Dubai, vilket också är världens högsta. Det blev loungen på 148:e våningen med kaffe och tilltugg. Ja, plus ett besök på uteterassen 555 meter upp i luften.

Det lägsta jag varit på hemmaplan är Sveriges lägsta punkt utanför Kristianstad, 2,32 meter under havet. Det lägsta internationellt vet jag faktiskt inte men om jag får gissa så är det någonstans i Nederländerna. Svårt att se att något annat ställe jag varit på kan slå det, när till exempel flygplatsen Schiphol ligger tre meter under havsnivån.

Mitten av Sverige

Sverige har i alla fall fyra platser som på olika sätt gör anspråk på landets mittpunkt. Den kanske mest kända är Flataklocken som är Sveriges geografiska mittpunkt, mellan Ånge och Sundsvall i Medelpad. Punkten ligger uppe på en bergsknalle med fina vyer över omgivningarna.

Bonus – sydvästligast och längsta bänk!

Farol do Cabo de São Vicente i södra Portugal är Europas sydvästligaste punkt. Fyren ligger några mil väster om Lagos längs den orimligt vackra Algarvekusten. Här är klipporna dramatiska och längst nere vid havet breder fantastiska stränder ut sig och jag var här en riktigt fin novemberdag.

En sista bonus blir Sveriges näst längsta bänk, den 267 meter långa Gustav Vasa-bänken i Kalmar.

Ni då?

När jag skriver sånt här blir jag alltid lite… tja, extra medveten. Det är lätt att titta på var alla andra har varit och jämföra sig. Men, när jag ser variationen i inlägg som dessa inser i alla fall jag att även jag har flängt runt en del genom åren. Bra att få ett sånt perspektiv ibland.

Nu är frågan – hur ser era ytterligheter ut?

4 KOMMENTARER

  1. Älskar bilden på fyren, så fin! Så kul att läsa dessa olika inlägg om ytterligheter och sitter just och skriver på ett eget. Kosteröarna och Smygehuk har vi gemensamt som ytterligheter. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.