Prylfunderingar & vårens teknikbudget

Det är dags för en prylspaning igen eftersom våren har inneburit både releaser av ny teknik och uppdateringar av befintliga produktlinjer. Dessutom är ett inköp modell större ganska lägligt inför helgen 21-23 maj, då tjänar man nämligen trippla poängen på alla köp man gör med sitt SAS Eurobonus Mastercard.

I alla fall. Villhöver-listan sinar aldrig för min del även om det går i perioder. Ibland är jag helt insnöad på en viss typ av prylar (i höstas var det smarta hemmet och ny mobil) för att sedan släppa det helt och gå all-in på något annat. Så, med befintlig dagsform – låt oss ta oss igenom djungeln av den teknik som just nu finns i blickfånget!

Trendy Phone

Den där drönaren

Jag har inte köpt någon ny kamera sedan 2009. Den jag har fungerar utmärkt. Ett mer rimligt steg är istället att skaffa drönare för att ta såna där magiska flygbilder som fullkomligt har exploderat i bloggar, TV-produktioner och annat sedan några år tillbaka. Jag som dessutom älskar flygfoton borde ju egentligen ha skaffat en för längesen. Men okej. Jag tänker mig en ingångsdrönare med batteripack för strax under 10.000 i så fall, det får bli en rimlig start.

Det finns ju dock ett litet “men” här och det är att jag inte kan träningsflyga hemma eftersom jag bor granne med en helikopterstation. Jag har även en flygplats bara några kilometer bort, vilket så klart ställer till det. Å andra sidan, det är ju inte hemma jag kommer flyga mestadelen av tiden så det kanske är ett ickeproblem trots allt?

DJI Mavic 2 Pro

Ny resekamrat – iPad Pro 11″

Min late 2013-MacbookPro börjar se slutet på sin karriär och anledningen till att jag kör bärbar är ju enbart för att kunna ha när jag flänger runt. Hemma står den i sitt ställe kopplad till extern skärm. Nu är jag mer inne på att jag kanske klarar mig på en iPad när jag reser, en fundering som i och för sig alltid dyker upp så fort Apple släppt en ny version.

Det hetaste just nu är en iPad Pro 11″ med M1-chippet, som släpptes för några veckor sedan. Elva tum är fullt tillräckligt och den lär ju slinka ner i väskan utan att märkas. Jag slänger också med en Apple Pencil, ett tangentbord, ett case och en minneskortläsare. Då borde jag vara kittad och klar för att kunna redigera bilder, skriva och se eller redigera på film när jag reser är o-hemma. Det som tar emot är priset. 15 papp för en “dator som inte är en dator”? Jag suger på den lite till.

Uppgradera mina Sony-lurar?

Jag äger idag redan ett par Sony WH-1000MX3, kanske de skönaste och bästa over-ear-lurarna jag någonsin ägt. De var dyra men värda sitt pris. Det är fantastiskt skönt att stänga ute brus och dus både hemma och på resor. På senare tid har de dock fått stanna hemma från resorna eftersom jag i somras köpte ett par Apple Airpods Pro. Inte lika bra ljud och inte lika sköna sett över flera timmar, men dealbreakern är ju att de inte tar någon plats i handbagaget när jag reser.

En sak som mina Sony-lurar dock saknar är att vara ansluten till flera enheter samtidigt. Jag tror inte jag förstod riktigt när jag köpte dem vilken viktig funktion det faktiskt är. Det är ofta som jag vill hoppa mellan mobil och dator och nu måste jag koppla från och till varje gång jag vill skifta. I-landsproblemet! Den här funktionen har dock senaste versionen, WH-1000MX4. Frågan är bara om det är värt att sälja befintliga och köpa de här nya. Kanske… inte?

FlyingDryden

En ny nätverkshårdisk

Min Netgear ReadyNAS har tuggat på sen 2008 (!) men även den här prylen börjar se finalen, efter en ofattbar lång och trogen tjänst. Just nu är jag inne på en lösning med enbart en hårddisk i NAS:en istället för duolösningen jag kör idag. Allra helst när jag även backup:ar mina fotoarkivet till en molntjänst.

En kraftfullare powerbank

Det går väl inte att ha för många powerbanks tänker jag, allra helst om man ska ut på en flerdagarsvandring eller ska vara på resande fot i ett dygn utan bra möjligheter till att ladda sina prylar. Jag har alltid en i väskan när jag är iväg, mest för att stilla min nomofobi. Här bör man också tänka på vad man får ha med sig i handbagaget när man flyger. En powerbank får nämligen inte överstiga 100 wattimmar men så länge man håller sig till 25000 mAh och under så är man ganska säker.

Series X – min första Xbox…

Det här blir nog höstens projekt. Det som lockar med att köpa min first ever Xbox (har ju kört Playstation sen 2003) är Microsoft Flightsim, som uppges släppas till plattformen efter sommaren. Alternativet är att köpa en speldator men eftersom jag inte är beredd att lämna Mac-träsket så känns en Xbox bäst lämpat.

Här har ni min första konsol. Japp, en Playstation 2!

Playstation 2

…och en ny 4K-TV

Vi brukar säga att vi inte tittar på så mycket på TV men jag tror att det har ökat lite det senaste året. Och skaffar jag en ny Xbox så är det ju nästan givet att en ny 4K-TV åker upp på väggen här hemma. Det är nog enda skälet faktiskt. Det fina är ju att man idag får väldigt mycket TV för inte väldigt mycket pengar. Jag tänker dock inte researcha mig in i väggen för det här köpet, om jag säger så. Det är ju “bara” en TV.

Ny Mac mini?

Om jag köper en iPad så behöver jag ju ingen bärbar dator. Då kanske Mac Mini är lösningen som kraftfullare hemmadator, en modell som Apple tillslut uppdaterade i höstas. Dator behöver jag nämligen ha för en iPad kommer inte, tro mig när jag skriver det, fylla alla luckor.

Mac Mini är ju en av produkterna som genom året fått alldeles för lite kärlek men kanske förändras det nu när den ärades med Apples egna arkitektur i och med M1-chipet. Därför tänker jag naivt att även den från och med nu kommer att uppdateras i samma takt som resterande produkter. Därför kan det här bli ett rimligt köp som hemmadator i höst, då den förhoppningsvis uppdateras med M1X, M2 eller vad chipet nu kan tänkas heta.

Helt iskallt just nu?

Sedan finns det ju lite prylar som är helt iskallt just nu. Ny mobil till exempel. Jag kör vidare med min OnePlus 7T Pro eftersom den för stunden har det jag behöver, allra helst bra batteritid. Den är långtifrån perfekt och den laggar lite för mycket men duger fullgott för mina behov.

Jag har även varit inne på att köpa på mig lite mer belysning till det “smarta hemmet”. Det är supernice att kunna prata med lamporna – när det fungerar. Tyvärr händer det bara 80-90% av gångerna och framförallt tappar IKEA-lamporna kopplingen lite för ofta för att jag ska vara helt nöjd. Dessutom måste jag sätta upp lite bättre rutiner i Google Home-appen för att bara för enkla vissa grejer, men jag har inte haft tid eller ork för det.

That’s it. Det här var vårens prylspaning för min egen räkning. Det är väl bara att preppa betalkortet inför helgen som kommer. Hur ser det ut för er?

All text och samtliga bilder är mitt eget material. Mina egna åsikter, synpunkter och reflektioner går alltid i första hand. Läs mer här.

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

  1. Tja, ett par byxor, ofärgade dricksglas, garn, körlektioner till barn, är det som står på inköpslistan.

    • Dåså, då vet du vad du har att bränna pengarna på. Min lista är också lite längre utöver prylarna. Golfmedlemskap ska fixas, plus det där fjälloppet som jag vill springa i sommar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.