Akvedukten i Håverud – en 150-årig ingenjörskonst

Undrar om inte det här är Dalslands mest kända turistmål trots allt. Akvedukten i Håverud har stått stadigt i över 150 år och den lockar årligen tusentals besökare, både de som upptäcker den från sidan och de som väljer att slussa sig igenom det här konstverket till byggnad.

Uppvuxen bara några mil härifrån har jag gjort alldeles för få besök men det senaste lyckades jag tajma in med härligt sommarväder och sådär lagom mycket folk. Jag kunde i lugn och ro strosa omkring och se båtar slussas, äta en god lunch och bara inhalera Dalsland i sitt esse. Så, låt mig presentera det du absolut ska se om du gör ett förstagångsbesök i landskapet.

Vi tar det från början!

Slussning på Dalslands kanal, Håverud

Vad är en akvedukt?

En akvedukt är en typ av ledning som leder ett vattendrag över hinder av olika slag. Det kan vara över naturhinder som dalgångar eller andra vattendrag men också över vägar eller järnvägar. Många gånger, som med akvedukten i Håverud, handlar det att leda en båtväg eller kanal över ett hinder.

Historiskt sett har akvedukterna använts som vattenförsörjning i antika städer. Man har alltså lett vattnet från avlägsna vattenkällor genom övertäckta murade rännor, som i sin tur vilade på stora valv. Många gånger var de flera våningar höga där de leddes över djupa dalgångar. De här anläggningarna finns på många platser fortfarande kvar att se.

Akvedukten i Håverud

Varför byggdes akvedukten i Håverud?

Under 1800-talet uppkom idéen om att binda samman det dalsländska sjösystemet med kanaler. Det fanns dock en flaskhals, nämligen den svåra passagen vid Håverud med sina starka strömmar och dramatiska klippväggar. Först pratades det om att lasta om frakten till hästdriven järnväg i några kilometer men Nils Ericsson, en för tiden välrenommerad ingenjör på området, hade andra planer.

Han lade grunden till det som idag är akvedukten i Håverud, där båtarna kort och gott transporteras över Upperudsälven i en 33,5 meter lång ränna. Rännan är sammanfogad med 33.000 nitar och sedan kung Carl XV invigde akvedukten 1868 har inte en enda av dessa behövts bytas ut.

Den enda i Europa av sitt slag

Akvedukten i Håverud fick dock ingen större storhetstid att tala om. Redan mot slutet av 1800-talet var järnvägen dragen genom Dalslands skogar vilket var både enklare och snabbare för att frakta skog och malm. Trots det höll frakten i sig och de sista båtarna för ändamålet körde på kanalen ända fram på 1970-talet.

Akvedukten i Håverud är också unik på det sättet att det kan vara den enda kombinationen i Europa där vatten-, väg och rälsbroar möts på samma plats.

Håveruds akvedukt - invigd 1868

Slussa i Håverud

Om man nu ändå har tagit sig till Håverud så kan man ju också passa på att slussa sig igenom delar av Dalslands kanal. Antingen åker man med någon av kanalbåtarna som utgår från Dalsland Center. De är tre till antalet och går enligt turlista under sommarsäsongen. Ett annat alternativ är att hyra kanoter och paddla själv. Det tredje sättet är ju så klart att ha egen båt.

Totalt är det fyra slussar (nummer 4-7) att ta sig igenom med en nivåskillnad på 9,9 meter. Det tar cirka en timme att ta sig igenom allihop och då har man förutom själva akvedukten även passerat under bilbron flera meter ovanför huvudet.

KANALBÅTARNA | M/S Dalslandia, M/S Storholmen och M/S Nils Ericson. Läs mer om båtarna.

Dalslands center med café och glashytta

I området kring de nedre slussarna ligger Dalslands Center och här hittar du bland annat turistbyrån, som visar ännu mer av vad Dalsland har att erbjuda. De här gamla vackra lokalerna var tidigare massa- och pappersbruk men idag handlar det mer om upplevelser för turisterna. Det finns café med glasseria, restaurang (där jag själv lunchade vid mitt besök), en glashytta och så klart en shop tillägnad själva akvedukten. I ett annat av husen finns också Kanalmuseet, väl värt ett besök!

Utöver själva byggnaderna är det vackra strövområden längs vattnet. En härlig sommardag är det här rekreation när den är som bäst.

Håverud, utanför Mellerud i Dalsland

Hitta till akvedukten i Håverud

Akvedukten i Håverud ligger 12 mils bilväg söder om Karlstad och 15 mil norr om Göteborg. Kommer man på E45 söderifrån svänger man vänster några kilometer norr om Mellerud. Akvedukten är skyltad med brun turistskylt. Kommer man norrifrån kan man antingen svänga in i Tösse och då följer man skyltningen mot Dals Långed, Fengerfors och Baldersnäs. Kör man den vägen kör man över Brudfjällsvägen sista biten ner mot Håverud. Rekommenderas varmt! Alternativt svänger man av efter Köpmannebro, där man precis passerat Dalslands kanal. Där följer man skyltningen mot Skållerud.

KÖR MED GOOGLE MAPS | Från Karlstad | Från Göteborg

Andra saker att göra i närheten

Dalsland är ju så litet att hela landskapet kan räknas som ”i närheten”. Fast alldeles precis i närheten, bara drygt två kilometer bort, ligger Upperud 9:9 som är ett litet hotell i gammal bruksmiljö. Det går till exempel att bo i en silo. Upperud ligger precis vid vattnet och det går utmärkt att hyra kanot eller roddbåt här, förutom att vandra runt i de vackra miljöerna.

Tar man bilvägen och åker norrut kommer man att åka på Brudfjällsvägen. I mångas ögon, framförallt motorcykelentusiasterna, är det här Sveriges roligaste väg, tack vare sina många sköna kurvor och lutningar. Man kan så klart ta både bil och vanlig cykel men ta det lugnt i kurvorna för vägen är inte särskilt bred. Sträckan är ungefär 8 kilometer lång och löper ut i Högsbyn.

Hällristningar och zipline

I Högsbyn kan man sedan stanna och vandra runt bland hällristningarna i Tisselskogs naturreservat. De här ristningarna knackades in under bronsåldern och totalt handlar det om 50 hällar med cirka 2000 figurer. Det ligger osannolikt vackert vid sjön Råvarp och en vacker sommardag är det riktigt fint att bara slå sig ner här och höra vattnet klucka mot stenhällarna.

Drygt fyra mil nordväst om Håverud, och om man fortsätter på vägen från Högsbyn, hittar vi Steneby och Dalslands Aktiviteter. Här kan man utsätta sig för en höghöjdsbana, åka zipline, vaska guld, rida, paddla kajak, bo i glashus och även äta på restaurangen på området. I Steneby finns också lämningar från senaste istiden i form av jättegrytor. En av dem är sex meter djup!

Dalslands högsta punkt

Åker man fyra mil norrut från Håverud går det att vandra upp på toppen av Baljåsen, vilket med sina 301 meter är Dalslands högsta punkt. En enkel vandring på bara några kilometer men med fin belöning på toppen. Är man sugen på mer vandring i närheten av Håverud finns även Sörknattens naturreservat, bara strax norr om samhället. Här spelades delar av Ronja Rövardotter in, för den som är sugen på ett stycke svensk filmhistoria.

Ett sista tips är att hyra en kanot och paddla på Dalslands kanal, eller på någon av alla de hundratals sjöar som kanalsystemet binder ihop. Hitta en brygga och ta en paus, njut av tystnaden och inhalera ett Sverige i miniatyr. Allt i närheten av akvedukten i Håverud!

Har du besökt akvedukten i Håverud eller känner du till något liknande?

6 KOMMENTARER

  1. Och på ett helt naturligt vis kan du koppla detta inlägg till Östersund. Här bodde nämligen Nils brorsa ett tag, John Ericson, känd bl.a. för att vara en av uppfinnarna till propellern. Huset där John bodde finns utmärkt på en innergård på Köpmangatan. Den övre delen av nuvarande Wargentinsskolan där teknisterna håller till hette för övrigt tidigare John Ericson-skolan.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.