De härligt charmiga småflygplatserna!

Flygplanets hjul sätter i marken klockan 18:47 en fredagseftermiddag. Kärran taxar ett par-tre hundra meter och genom den bakre utgången på ATR 72:an kliver vi snart ut på plattan. Vi ser hur vår egen väska i ensamt majestät lastas upp på bagagevagnen medan vi själva går de femtio meterna in till terminalbyggnaden. Någon minut senare har vi plockat väskan från bandet och ytterligare en minut senare står vi i busskuren utanför flygplatsen. I mobilappen har vi löst en 27-kronorsbiljett med lokalbussen, som har en knapp kvarts körväg in till centrum.

Mindre än en halvtimme efter touchdown på småländsk mark har vi anlänt helgens bed & breakfast mitt i centrala Kalmar och fått nyckeln till rummet. Vi har rest med incheckat bagage. Vi har åkt lokaltrafik. Vi har gått några minuter från busshållplatsen på Kalmar C till vårt bokade B&B.

SAS ATR 72 på Kalmar Öland Airport

Smått & smidigt

Jag gillar de här små härliga flygplatserna. Jag tycker om när det är samma personer som möter upp vid incheckningsdisken som står vid gaten och släpper på passagerare. Jag älskar att kunna åka billig lokalbuss till och från flyget. Det här småskaliga har en charm över sig som är svår att översätta till mångmiljonflygplatserna ute i Europa och världen. Så klart. Som med så mycket annat smått kontra stort.

Ja, jo, visst. Småflygplatserna dras ju med dilemman. Oftast är tjänsteutbudet sämre med få eller inga riktiga restauranger och absolut ingen lounge att hänga i. Om en flight ställs in eller blir sen finns det inga andra alternativ, eftersom det är vändande kärra man åker med. Ofta är tågresorna från samma stad inget alternativ som ersättning, allra minst om man har en anslutning på Storflygplatsen att passa. Och försvinner en väska riskerar den att vara på vift ett par dagar, eftersom det inte kommer några flyg på helgen.

Fast när allt flyger på så glömmer man snabbt sånt. Då saknar i alla fall inte jag storstäderna ett endaste dugg. Ge mig fler små härliga flygplatser och låt dem få leva!

Kalmar Öland Airport

4 KOMMENTARER

    • Ja, jag hoppas också på snar återgång! Och i Östersund är det taxi eller dyr flygbuss som gäller, trots att stadsbussarna går bara på andra sidan landningsbanan.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.