LadängEverest 2021 – sommarutmaningen har startat!

Förra sommaren utmanade jag och Maria oss själva genom att springa upp till toppen av Mount Everest. Ja, i Ladängen på Frösön alltså. 114 vändor upp blev det och inspirationen hämtade vi från BräntEverest i Umeå. I år har Korpen anammat utmaningen både lokalt och nationellt. Här i Östersund finns nu LadängEverest 2021 för den som vill testa sina gränser.

Allt går ut på att göra höjdmeter och LadängEverest 2021 görs i skidbacken Ladängen på Frösön. Fallhöjden på 78 meter gör att det krävs 114 vändor upp får att nå Everest topp från havsnivå. Sträckan från botten till toppen är 400 meter lång (eller 300 om man springer liftgatan). Det går så klart att välja sin egen personliga utmaning och i tabellen en bit ner ser ni vad som krävs.

TV4 Nyhetsmorgon på plats i backen

I går torsdag var TV4 Nyhetsmorgon på plats och i inslaget kan ni höra oss prata om utmaningen.

Varför kör vi LadängEverest 2021?

Förra året körde vi utmaningen som en uppladdning inför Kilimanjaro-resan, som sedan blivit framflyttad två gånger. I skrivande stund är den planerad i höst och då hinner vi ju köra LadängEverest även i sommar. Backträning är bra och personligen hade jag ett mycket skönare klipp i steget under sommaren och hösten. Och så längtar jag nästan lite efter att få slita hårt i sol, regn, hagel, hårda vindar med svetten rinnandes i pannan.

Hur fungerar LadängEverest?

Spring upp i skidbacken på Frösön och samla höjdmeter, resten bestämmer du själv. Om du börjar från havsnivå eller Lukla spelar ingen roll. Om du kör Everest eller Kebnekaise spelar inte heller någon roll. Det är du som styr din egen utmaning. Nationellt håller Korpens Mitt Everest på till 31 oktober men i Östersund kan jag rekommendera att vara klar i september. Det blir mörkt och blött framåt oktober.

Korpen har en app där man enkelt kan registrera sina rundor och följa sin väg mot toppen. Om Everest är för mastig så kan man sätta ett annat personligt mål och i appen passerar man 13 andra toppar på vägen mot Everest. Ta en kik i tabellerna här under så kanske du hittar en utmaning som passar just dig! För egen del är det från havsnivå till toppen som gäller. Får vi med oss några fler?

Startplats för EverestStarthöjdHöjdmeterVändor
Havsnivå08848114
Lukla Airport2860598877
South Basecamp (Nepal)5364348445
Andra bergstopparHöjdVändor
Baljåsen, Dalsland3024
Kebnekaise, Sverige209727
Mont Blanc, Frankrike481062
Elbrus, Ryssland564273
Kilimanjaro, Tanzania589576
Denali, USA619080

Följ LadängEverest på Frösön

Korpen Storsjöns webbplats går det att följa deltagarnas väg upp till toppen. Om du själv vill delta, anmäl dig hos Korpen! För medlemmar kostar det 50:- och för icke medlemmar 250:- och då ingår medlemskapet.

Everest-utmaningen i andra städer

Korpen driver utmaningen nationellt och du kan köra den på flera andra orter. Originalet är BräntEverest i Umeå men nu har du möjligheten även i Stockholm, Västerås, Falun, Motala med flera. Vilken stad kör du i?

LÄS MER | Mitt Everest hos Korpen

Vanliga frågor och svar

  • Kostar det något? Ja, vill man göra det med Korpen kostar det cirka 50-250:- beroende på vilken lokal förening du ansluter dig till eller om du redan är medlem. Är du inte medlem ingår det i avgiften.
  • Kan man köra med stavar? Absolut!
  • Måste man göra allt på samma dag? Nej, du har hela sommaren på dig och fram till 31 oktober.
  • Är det okej att cykla? Nej, det är löpning som gäller.
  • Räknas höjdmeter man gör på nervägen? Nej, det är bara uppförslöpningen som räknas i bestigningen men för att en vända ska räknas ska man springa både upp och ner.
  • Varför utsätter man sig för det här? Jag vet inte.

Jag hoppas att vi ses i skidbacken på Frösön under sommaren!

LadängEverest 2021 och livesändning i TV4 Nyhetsmorgon. Foto: Maria Carlsson
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.