Springa varje dag – 12 rimliga tips för en lyckad runstreak

Den 1 maj 2020 antog jag och Maria utmaningen att springa varje dag – att köra en runstreak. Vi började med att sikta på en månad för att testa och se hur det känns. Hur det gick? Tja, första säsongen höll i 890 dagar innan vi bröt för Kilimanjaro. Maria drog sedan igång ytterligare en runstreak som hon långt in i 2023 fortfarande håller.

Så, hur gör man för att komma igång? Vad är nyckeln till att lyckas springa varje dag och hålla en runstreak vid liv? Jag tänker här ge er mina bästa tips. Men först…

Kan man verkligen springa varje dag?

Ja, det är klart man kan så länge man ger kroppen återhämtning mellan varven.

Vad är en runstreak?

Runstreak innebär att du springer minst en engelsk mile, 1,61 kilometer, varje kalenderdag. Det är bara är löpning som gäller. Har du åkt fem mil längdskidor spelar det alltså ingen roll, det ska fortfarande göras ett löppass den dagen.

Individuella regler

Vi har även satt upp några personliga regler. För oss som nu sprungit i alla väder året runt finns det till exempel inget rimligt skäl till att springa på löpband, även om de officiella reglerna tillåter det. Vi brukar också säkra upp med minst 1,65 kilometer bara för att vara på rätt sida.

Hur håller man räkningen?

Att börja den första i en månad gör ju allt lite enklare men ju längre man tar sig desto svårare blir det, ”Är det 454 eller 455 idag?”. Först och främst kör jag en widget i min träningsklocka som håller koll på dagarna. Jag döper även mina löppass i Garmin-appen efter vilken dag det är, till exempel ”Runstreak #375 – Myspass längs sjön”.

Kom igång med din runstreak

 • Sätt ett mål
 • Ha en rimlig ambitionsnivå i början
 • Planera löpningen varje dag.
 • Det går att springa i alla väder
 • Våga springa korta sträckor
 • Våga köra längre myspass
 • Sätt delmål, ex. varje vecka
 • Variera löpningen med myspass och intervaller
 • Upptäck nya platser där du bor
 • Runcation – spring även på semestern
 • Transportlöpning – jogga till mataffären
 • Fira när du lyckas!

REGLEROfficiella regler hos Runstreak Sverige

Springa varje dag - runstreak 500!

Hands on – kom igång att springa varje dag

Så, lite mer på djupet då. Hur kommer man då igång med en runstreak och vad ska man tänka på om man ska börja springa varje dag? Här under följer mina bästa tips!

1. Sätt ett mål

Det är alltid bra att ha en målsättning om man ska börja springa varje dag. Jag försöker sätta både ett eller flera kortare mål och även något eller några på längre sikt. I inledningsfasen är en veckas ihållande löpning en bra start, för att sedan bygga på till två veckor eller en månad. Allt eftersom kan man sedan flytta gränser och mål framåt, om man känner att det går bra. För oss blev det först maj månad. Sedan 50 dagar som 100, som blev 200, som blev till årsskiftet, ett helt år och 500. Vi håller fortfarande på, även in på 2022!

2. Börja på en bra nivå

Är du en van löpare är chanserna goda att snabbare komma in i flowet. Har du inte sprungit alls utan vill testa på vad det är? Börja på en lugn och stilla nivå. Vitsen är ju att hålla i löpningen varje dag och då är det roligare om man känner att man gör framsteg, istället för att maxa ena dagen och inte orka något alls andra dagen.

3. Planera för löpningen

Precis som med allt annat så är planering en bra grund. Vi tänker numera in löpningen i det som ”måste” fixas under dagen. Har man ett par timmar mellan möten på jobbet så blir friskvårdstimmen perfekt. Det finns som regel alltid en lucka under dagen, allra helst om det bara handlar om en engelsk mile.

4. Alla väder är löparväder

Ska man springa varje dag så är det bara att ignorera vädret utanför. Oftast är man inte såpass söt att man smälter bort om det regnar. Att springa i kyla är förvisso en utmaning men helt lugnt så länge man klär sig efter förutsättningarna.

5. Våga springa kort

När jag började springa varje dag kändes det helt främmande att ”bara” springa 1,61 kilometer. Jag har helt omvärderat de här dagarna och ser dem istället som bra återhämtningspass om jag behöver vila eller inte känner mig helt på topp. De är också den perfekta lösningen om man verkligen inte får ihop löpningen just den dagen. Ett sånt pass tar en halvtimme inklusive ombyte, löpning och dusch efteråt.

Så ja, de korta löppassen har nog varit min största utmaning sedan jag började springa varje dag.

6. Våga springa längre sträckor

Vill man testa på att växla upp efter ett tag så ska man absolut våga springa lite längre, när man känner sig bekväm med det. Vad ”långt” är beror på vem du är. En del har knappt sprungit en halvmil medan ett långpass för andra handlar om att vara ute två-tre timmar. Det går alltid att återhämta sig med korta 1,61:or dagarna efter.

7. Utmaning i utmaningen

Det blir tillslut ganska slentrian att springa varje dag. Därför har vi lagt in utmaningar i vår runstreak. Under sommaren kör vi backträning i en skidbacke till exempel, med målet att springa till toppen av Mount Everest. Ett annat mål kan vara att nå en viss sträcka under en vecka eller att lägga in tävlingsmoment om man springer med andra.

Backträning i Ladängen, en utmaning i utmaningen.

8. Variera din löpning

Som sagt, det blir lätt slentrian så därför är variation i löpningen en bra idé. Om man kör ett vanligt joggingpass ena dagen kan ett intervallpass vara lämpligt andra dagen. Sprang man asfalt igår kan man köra terräng idag, och så vidare.

9. Upptäck något nytt

Om man ofta springer i sina hemmakvarter kan det vara läge att åka iväg och springa någon annanstans. Har du kvarter i stan du aldrig varit i? Spring dit! Jag har det senaste året, trots snart tjugo år i Östersund, sett kvarter jag aldrig tidigare satt min fot i. Och då är stan inte särskilt stor.

10. Bortrest – kör en runcation

När vi åker iväg på resor så följer löpningen med. Det har blivit joggning i Rom, intervaller på tågperrongen i Abisko och löpning efter golfrundorna i Portugal. Är man i en ny stad är en så kallad runcation ett perfekt sätt för att se stan i lite snabbare takt, eller reka inför vad man ska göra under vistelsen.

11. Transportlöpning till mataffären

Transportlöpning av olika slag är något som jag upptäckt under min egen runstreak. Jag har sprungit till jobbet och till gymmet som uppvärmning inför ett träningspass. Att göra löppass till matbutiken för att handla är också ett enkelt sätt för att hålla sin runstreak vid liv. Ta med en ryggsäck så slipper du köpa påsar eller springa med mjölken i händerna. Enkelt!

12. Fira när du lyckas!

När ett mål uppfylls så ska det firas oavsett det är ett delmål eller om man går i mål helt och hållet. Vi har firat vår första månad, 100 dagar, toppen av Mount Everest, 300 mil, 500 dagar och så vidare. Vid vårt årsjubileum ställde vi ut en flaska bubbel på gården som stod och väntade på oss när vi kom tillbaka.

Vill du börja springa varje dag?

Gillar du att springa och ha en utmaning i din löpning så kan runstreak vara något att börja med. Eller springer du redan varje dag och har egna tips? Lägg gärna en kommentar här under och berätta!

10 KOMMENTARER

 1. Ja, det borde man ju göra! Jag gjorde ju det förr (sprang varje dag) men saker kom emellan…
  Jag saknar löpningen, men att köra små sträckor varje dag kanske är rätt ända att börja i…
  Ska känna efter lite till. Eller så börjar jag imorgon!

  • Ja, alltså. Saknar du löpningen är det ju en ganska bra motivation tänker jag. Och korta sträckor – som iaf jag brutalt underskattat förut – är guld på så många sätt. Som jag skrivit – största utmaningen har varit att springa kort och att springa alls just de dagarna. Kör! 🙂

 2. Jag har egentligen aldrig tyckt om löpning 😅men tycker om att gå till gymmet. Vill gärna lära mig tycka om att bara snöra på mig skorna och ut en runda. Tror detta kan vara ett sätt att få det att bli av utan att hitta på ursäkter och inte förta sig!

  • Vad kul Katarina att du ändå överväger. Löpning är ju så himla enkelt ändå. Det behövs i princip bara ett par hyfsade skor – sedan är man klar. Och som sagt, det krävs inte mer än en mile några dagar i rad för att vara igång. Lycka till och börja lugnt! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.