Sveriges (näst) längsta bänk – 222 meter träsmak i Kalmar

Jag har nyligen varit i Kalmar och tog mig där an ett väldigt speciellt uppdrag. Alldeles vid slottet och längs muren till Södra Kyrkogården hittar vi nämligen Gustav Vasa-bänken, vilket är Sveriges (numera näst) längsta bänk. Det vore så klart ett tjänstefel att inte testa den ordentligt så nu blir det till att bänka sig för rekordläsning.

Bänken invigdes 15 juli 2015 och brädade då sina motståndare med marginal. Badhusparken i Östersund är längdmässigt en av de närmaste konkurrenterna med sina drygt 90 meter. Oskarshamn, med sin 72 meter långa träsoffa, är Kalmars närmaste konkurrent rent geografiskt.

Det rapporteras dock i mars 2022 att man nu kontrollmätt en bänk i Karlskrona, vilken uppnådde hela 260 meter.

Området kring Kalmar slott är ett välbesökt område. Dels för slottet men även för de havsnära promenadstråken, Kalmarsundsparken och lämningar från stans fornstora dagar. Det var också i samband med arbetet kring Kalmarsundsparken som någon kläckte den briljanta idén om en väldigt lång soffa längs muren.

Gustav Vasa-bänken i Kalmar

Hur bra och skön är bänken?

Är man i Kalmar och gillar ytterligheter så är Sveriges näst längsta bänk lite av ett måste. Gustav Vasa-bänken är ett fint ställe att sitta på för att prata bort en timme och utsikten är ju faktiskt riktigt fin nästan oavsett åt vilket håll man tittar. Sedan är det ju, trots allt, bara en träbänk. Man kommer att bekänna smärta i ändan efter en stund.

Mina tips inför besöket är därför att ta med ett väldigt trevligt sällskap som det går att prata bort ett par timmar med. Köp även med en kaffe och lite fika. Ett eget sittunderlag är också att föredra, dels för att skjuta lite på träsmaken men sedan värmer det ju också rumpan en kylig dag.

Hitta till Sveriges näst längsta bänk

Gustav Vasa-bänken ligger söder om Kvarnholmen och en knapp kilometer från Kalmar Centralstation. Den går längs muren till Södra kyrkogården och sittplatserna vätter i syd- och sydostlig riktning. Åt ena hållet ser man Kalmar slott och även Grimskär Skans en kilometer ut i Kalmarsund. Åt andra hållet ser man Danska kullarna och Kalmarsundsparken.

GOOGLE MAPS | Vägbeskrivning från tågstationen

Sveriges längsta bänk
Kalmar slott - utsikt från Sveriges längsta bänk

Att göra i närheten av bänken

I närheten av bänken finns givetvis Kalmar Slott, världsberömt i hela Sverige och eventuellt även Danmark. Om slottet är stängt går det ändå att komma in på området, ta ett varv på den skyddande muren och kolla närmare på kanonerna. Själv tog jag en joggingrunda på ön när jag ändå sprang förbi en av kvällarna i stan. Det går även att ta en promenad nere i den torrlagda vallgraven framför slottet.

Även Södra Kyrkogården är en fin och lummig plats för lite lugn och ro, om man bara vill promenera runt lite planlöst. Kalmarsundsparken ligger direkt framför bänken och gång- och cykelvägarna leder en hela vägen ut till Stensö fiskeläge och vidare ut på halvön.

Bakom bänken, kyrkogården och Gamla Staden hittar vi idylliska Krusenstiernska Gården. Det här är en stor trädgård med anor från 1800-talet och här kan man slå sig ner för fika på caféet som finns här inne. Det är ju inte direkt så att man måste fly från något storstadsbrus i Kalmar men den här trädgården kändes verkligen som en oas.

Norr om bänken, mot tågstationens håll, hittar vi Stadsparken och Kalmar Konstmuseum. Bara parken i sig är ett skön område att hänga i och det finns även en restaurang här, om man är sugen på lunch eller middag. Sedan finns ju även hela Kvarnholmen att gå runt i. Kalmar är inte större än att det är promenadavstånd till de allra flesta ställen.

Har du besökt Kalmar och suttit på en av Sveriges längsta bänkar eller har du någon annan märklig ytterlighet att rapportera om? Lämna gärna en kommentar och berätta!

LÄS MER | Mina besökta ytterligheter i Sverige & världen

Skylt i Kalmar

9 KOMMENTARER

  1. Haha, jag tänkte när jag såg rubriken att hur ska han ro i land med detta, ett helt inlägg bara om en bänk? Men det gick ju bra. Fylligt med fakta, siffror och så en test också. Och ”mer att göra runtomkring” till och med. Snyggt! 🙂
    Själv har jag bara fotat ”Sveriges längsta ljugarbänk” i Brantevik. Vågade aldrig sätta mig ner, då vet man aldrig hur det hade slutat. 🙂

    • Haha, tack! Det går med andra ord att skriva även om bänkar kan vi konstatera. 😉 Brantevik, den bänken missade vi när vi cyklade där i höstas. Och det är faktiskt helt sant.

  2. Läser passande nog detta på plats i Kalmar, haha. Dessvärre mycket distansjobb i husbilen nu, men vi ska återvända till Kalmar snart för att kolla in i slottet när det öppnar tänkte vi, så då får vi kanske provsitta bänken också. Tackar för tipset 😉

    • Haha, vilken tajming! Bänken ska ni så klart provsitta och slottet ska besökas. Det går ju att komma in på själva ”ön” även om det är stängt, bara det är en fin upplevelse. 🙂 Distansjobba lugnt!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.