Tema fågelperspektiv – hej världen uppifrån

Jag ramlade in på ett temainlägg hos Marias Memoarer häromdagen, vilket FreedomTravel och 4000 mil hakat på. Maria skapar bloggteman varje månad och för maj är det fågelperspektiv som lyfts (no pun intended). Ett tema helt i min smak eftersom jag är ett stort fan av vida vyer och höga höjer. Så jag tänker att att jag kör och så får ni hänga med.

Redo?

Från flygplan

Jag har hundratals, kanske tusentals bilder från flygplansfönster. Många av dem är lika unika som ett sandkorn i öknen så jag lämnar dem borta från det här inlägget. Istället har jag valt några från de privata flygturer jag gjort med en vän som har pilotcert. Att sitta i ett litet Cessna-plan eller en DA-40 och peka ”flyg dit, sen dit och sen vill jag se det där!” slår ju ändå de flesta reguljära flygresor med hästlängder, allra helst om det över ens egna hemmatrakter.

Låt mig därför presentera ett par flygfoton över Vänersborg och Östersund, tagna under två magiska sommarkvällar för några år sedan.

Från broar

Två bilder tänker jag ta med här. Först från promenaden över Sydney Harbour Bridge, då jag fångade en väldigt klassisk bild för att vara den stan. Det går ju också att klättra högst upp på bron men vi avstod det (den här gången). Den andra brobilden jag plockar är från Oscarsbron i Trollhättan. Det där är från ett fallpåsläpp i samband med Fallens dagar, vilket är stans gatufestival en helg i mitten på juli. Det är några tusen mjölkpaket med vatten som forsar ut där. Varje sekund.

Från adrenalinäventyr

En resa utan ett riktigt adrenalinpåslag är… ja, det är ju så klart en resa. Men jag gillar att låta pulsen stegras under i alla fall några korta stunder. I Vancouver har jag passat på att hoppa bungy, precis som jag gjorde i Singapore på bilden nedan. Kanske inte stället man förväntar sig ett hopp på men ute på Sentosa Island är allt möjligt när det kommer till nöjen av olika slag.

Jag har även fått till några fallskärmshopp, varav det senaste var i Strömstad sommaren 2012 (ja – alldeles för längesen!). Jag har hoppat i Östersund två gånger men Strömstad ligger nog ändå i topp av flera skäl. Dels för att vi gick upp till 4200 meter, dels för den magnifika utsikten över västkustens kanske vackraste område men också för att jag hade inte mindre än två personer som fotade mig under tiden.

Och så tycker jag att det här är den ballaste bilden som finns på mig och min bror tillsammans. Episk!

Från höga hus

Om jag någonstans, nästan oavsett var, är i närheten av en hög byggnad så är det nästan en självklarhet att åka upp, oavsett om det är i Borlänge, Melbourne eller Dubai. Nu tror jag i och för sig inte att Borlänge har superhöga hus, inte vad jag sett på mina genomreser där i alla fall. Däremot har jag ätit frukost på 42:a våningen i Vancouver, åkt upp till Eureka Skydeck 88 i Melbourne och även blickat ut över downtown Singapore från Marina Bay Sands.

Från huvudhöjd

Jag håller med Marias memoarer. Det lönar sig att titta ner ibland, annars riskerar man att trampa på saker som man verkligen inte vill trampa på. Den här tigerormen till exempel, som jag höll på att snubbla över längs Great Ocean Road i Australien.

En förmodad Tigerorm

Från bergstoppar

Jag älskar höga bergstoppar och har flera toppar på drömreselistan. Några av dem ska jag försöka göra till verklighet, till exempel Mont Blanc, vilket med sina 4810 meter är västra Europas högsta berg. Vi var i Chamonix för några år sedan och passade på att ta linbanan upp till Aiguille du Midi på 3840 meters höjd. Panoramautsikten där uppe skojar man verkligen inte bort och det var där och då som min önskan om Mont Blanc föddes lite mer på riktigt.

Fler bergstoppar man kan vara på är ju både vår egen Kebnekaise och även norskarnas Galdhöpiggen, som vi gjorde sommaren 2018. Året därpå åkte vi till Berchtesgaden i södra Tyskland, ett av mina favoritområden på hela planeten faktiskt. Makalöst vackert, allra helst när man står framför Kehlsteinhaus, mer känt som Örnnästet. Lite bilder därifrån? Okej!

Mer på temat fågelperspektiv

Sedan är ju frågan om jag själv tar andra bilder ur fågelperspektiv framöver. Ni vet, jag pratade ju om drönare för någon vecka sedan. Har ni några favoritfågelperspektiv eller stannar ni hellre på marken?

6 KOMMENTARER

  1. Läskigt med tigerorm, jag tar hellre en redback-spindel 😁 Bergs- och flygplansvyer slår aldrig fel, men adrenalinkickarna överlåter jag åt andra att uppleva 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.