Vackra vägar i Sverige – 9 tips för en finare roadtrip

Att det finns vackra vägar i Sverige är ingen direkt hemlighet och vilken som är den finaste kan vi nog orda om tills solen slocknar. I det här inlägget guidar jag er till mina favoriter och de vägsträckor som jag upplever som något utöver det vanliga. Jag är ju aningens svag för fjällmiljöer och karga landskap men även de där slingrande vägarna som kryper fram i lummiga lövskogar kvalar också in på listan.

Men okej, vi tar det från början. Här är mina bästa tips om man vill köra längs vackra vägar i Sverige! Har du någon egen favorit? Lämna en kommentar längst ner och berätta!

Stekenjokkvägen (en del av Vildmarksvägen)

En av Sveriges mest kända vägar går över fjällplatån Stekenjokk. När vägen öppnas i början på juni är bilköerna långa. Alla gör sitt för att få en skymt av de höga snövallarna, där vägen plogats fram genom vinterlandskapet (som fortfarande är påtagligt ända in i juni). Den här sträckan är en del av den 50 mil långa Vildmarksvägen mellan Strömsund i norra Jämtland och Vilhelmina i södra Lappland.

Just Stekenjokkvägen går mellan Leipikvattnet och Klimpfjäll, men det finns så klart massor av naturupplevelser längs hela vägen. Ha i åtanke att det är mycket vilda djur längs sträckan och längs Stekenjokkvägen måste renarna få sköta sitt, utan inslag av närgångna turister. Var smart!

Den här sträckan är för övrigt den högsta asfalterade vägen i Sverige.

OBS! 6 juni till 15 juli är det förbjudet att stanna och parkera efter en cirka fem kilometer lång sträcka av Vildmarksvägen. Det finns två dedikerade parkeringsplatser, Stekenjokk- och Tjåkkolaparkeringen. Läs mer hos Länsstyrelsen Västerbotten.

Stekenjokksvägen, en del av Vildmarksvägen

Brudfjällsvägen i Dalsland

Brudfjällsvägen börjar alldeles norr om Håverud i Dalsland och slutar 8 kilometer senare strax söder om Högsbyn (med sina hällristningar). Den här natursköna sträckan rankas som Sveriges roligaste väg, vida omtalad bland motorcyklister. Det sägs också vara Sveriges kurvigaste väg och vissa partier har en lutning på 21%. Tips är att börja i Håverud och spana in akvedukten och att fortsätta norrut och fika vid sjön Råvarpen, tillsammans med en titt på hällristningarna.

LÄS MER | Semestertips om du ska till Dalsland

Kustvägen Bohuslän (Smögen till Grebbestad)

Ett av Sveriges mest populära områden sommartid och det är kanske inte så konstigt. Västkusten kallas ju Bästkusten av en anledning. Vägen mellan Smögen och Grebbestad är en av de vackraste sträckorna jag vet och de fem milen mellan de här kustpärlorna är Bohuslän i sitt esse.

Från Smögen kör man väg 174 norrut och efter två mil svänger man vänster och kör mot Hamburgsund. Innan samhället passerar man bland annat den pittoreska Svenneby Gamla Kyrka, med klocktornet på bergknallen bredvid kyrkan. Fortsätt genom Hamburgsund men sväng sedan av mot Fjällbacka, som man sedan når efter cirka 7 kilometer. Fjällbacka i sig är så klart värt ett stopp och här finns både filmhistoriska vandringar och Kungsklyftan, där delar av Ronja Rövardotter spelades in. Strax norr om samhället ligger också en vacker golfklubb, för den som har några timmar över.

Vill man ha ytterligare en avstickare ligger Veddö naturreservat bara några kilometer norr om Fjällbacka. Här går det både att bada och promenera runt halvön. Ytterligare ett stopp innan Grebbestad är Kämpersvik med en badplats längst ut vid vägs ände. Tillslut ankommer man Grebbestad (västkustens Åre) och även om det är ett fint litet samhälle så föredrar jag själv någon av de mer lugna platserna runtomkring.

Svenneby Gamla Kyrka längst Kustvägen Bohuslän

Stockevägen på Frösön (Östersund)

Av alla vackra vägar i Sverige är Stockevägen på Frösön den jag oftast (och helst) återkommer till. På en av öns högsta punkter öppnar en massiv utsikt upp alldeles vid Frösö kyrka. Här ser man både Storsjön och flera av västra Jämtlands högsta fjälltoppar under en kort men otroligt vacker sträcka.

I närheten finns både golfbana och det gamla militära övningsområdet Bynäset, som idag går att promenera eller cykla runt. Fortsätter man vägen bort från stan kommer man in på gamla F4. Området går att köra igenom och då kommer man snart ut till Rödövägen. Ta vänster och åk över Rödöbron, även den bjuder på riktigt fina vyer.

HITTA | Vägbeskrivning i Google Maps

Stockevägen - en av många vackra vägar i Sverige

Lilleskogsvägen mellan Halle- och Hunneberg

Mellan de två platåbergen Halleberg och Hunneberg utanför Vänersborg och Trollhättan går den kanske bortglömda Lilleskogsvägen, som i mitt tycke absolut är en av alla vackra vägar i Sverige. På ena handen reser sig Halleberg precis bredvid vägen och på andra handen går järnvägen, innan Hunneberg höjer sig på andra sidan dalen. Lövträden över vägen bildar nästan en tunnel av grönska, vilket gör det här till en av mina favoritvägar att köra när jag är i krokarna.

I närheten ligger också den fina badplatsen Gaddesanna och har man tid över ska man absolut åka ut en sväng på halvön Vänersnäs, som går rakt ut i Vänern. Här finns fina utsiktsplatser och massor av fornlämningar.

HITTA | Vägbeskrivning på Google Maps

Brösarps backar

Skåne är inte så platt som det kan verka alla gånger, vilket Brösarps backar är ett bra bevis på. Här kör man igenom lummiga lövskogar som hänger över vägen och man gör helt rätt i att sakta ner och bara njuta. Sträckan är ganska kort, bara drygt en mil från Brösarp till Eljaröd via Bertilstorp så va fasen, kör samma väg tillbaka så får ni uppleva denna vackra sträcka en gång till!

HITTA | Vägbeskrivning i Google Maps

Brösarps backar - en av många vackra vägar i Sverige

Riksgränsen till Abisko

Vi hoppar norrut och kör till E10 i nordligaste Sverige. Åt vilket håll man kör den här fyra mil långa sträckan spelar egentligen ingen roll, den är nästan lika fin oavsett. Det som gör den ostliga riktningen Riksgränsen till Abisko strået vassare är att den rundas av med en fantastiskt vy över Lapporten, om vädret tillåter.

Vill man stanna till och njuta av den här märkliga bergsformationen kan man göra det på flera platser. Där E10 kröker mot sydlig riktning skyltas Tornehamn och en Rallarkyrkogård. Sväng av, parkera och gå traktorstigen cirka 100 meter ner mot Torneträsk. Där breder sjön ut sig och Lapporten är i omedelbart blickfång.

En annan fin plats är att svänga upp till Hotell Fjället i Björkliden. En fin dag är utsikten här helt bedårande! Förutom Lapporten och Torneträsk ser man fjällen på andra sidan sjön plus att man är omgiven av både Sveriges nordligaste golfbana och Björklidens liftsystem.

Lapporten, ett klassiskt svenskt motiv
Vattenfall i Lapplands natur

Ölands södra udde

Det måste inte vara fjäll för att få karga landskap, Ölands södra udde bjuder nämligen på samma sak. Hela sträckan längs väg 136 från Färjestaden och söderut är riktigt fin med små fina samhällen, väderkvarnar och långa trädalléer. Efter Grönhögen öppnar landskapet upp sig på riktigt och när man passerat Karl X Gustavs mur finns det knappt ett träd kvar att beskåda. Ett av flera skäl till varför det här är min favorit bland vackra vägar i Sverige!

Man gör så klart klokt i att åka hela vägen ner till ett av Sveriges mest kända fyrtorn, Långe Jan. Ottenby naturreservat är ett välkänt fågelskådarområde och här finns även ett litet naturum där man kan lära sig mer om de arter som rör sig i området. Det finns även café för den som vill avnjuta en glass eller en kopp kaffe.

LÄS MER | Bilsemestra på Öland

Södra Ölands Udde

Flatruet – Sverigest högst belägna (allmänna) väg

Vad är det som är så vackert med att köra uppe på ett kalfjäll?” kan man ju undra, när jag här stoppar in den tredje fjällvägen på den här listan. Jo men det kan jag tala om för er – milsvida fjällvyer! Som jag älskar det! Flatruet är Sveriges högst belägna allmänna väg (Z 531) och grusvägen förbinder Ljungdalen och Funäsdalen, en sträcka på drygt fyra mil. En mil av dessa går uppe på fjället.

Flatruet är öppen året runt och plogas under vinterhalvåret men det är bra att ha lite extra koll. Dels stängs den helt mellan 22 till 06 från 1 december till 15 april men den kan också stängas med kort varsel på grund av hårt väder. Förutom bommar vid uppfarten till Flatruetvägen finns det även varningsskyltar i Ljungdalen, Funäsdalen samt strax utanför Åsarna. Kör lugnt och se upp för renarna som rör sig uppe på fjället.

LÄS MER | Köra på Flaturet – Sverigest högst belägna väg

Grusvägen på Flatruet

Av alla vackra vägar i Sverige – vilken väljer du?

Om du fick välja någon av alla vackra vägar i Sverige, vilken blir då din favorit? Någon som nämns här eller har du någon helt egen? Lämna gärna en kommentar och berätta så tipsar vi varandra!

LÄSTIPS | Norrlands vackraste vägar hos resebloggen 4000 mil

9 KOMMENTARER

 1. Har själv sedan tidigare utsett Norrlands vackraste vägar. Varav 3 finns på din lista ovan också. Sveriges vackraste håller jag på och samlar ihop till. Vi får se när jag är redo att skriva. Men vi kan väl avslöja så mycket som att jag fick ihop två stycken på resan som jag nu är på väg hem ifrån. 😊

  • Ja, jag läste ju det där inlägget och blev inspirerad! Spännande att ni har två nya vägar bara på den här trippen! 🙂

   Jag länkade förresten upp ert inlägg med Norrlands finaste vägar. Väl värd sin läsning!

   • Åh tackar 😊
    En av vägarna startar nära min syster och jag har i alla år i godan ro kört en parallell väg hem. Men nu så! 👍

 2. Ingenting går upp mot ’Glumslövs-backar’ norrifrån ner mot Landskrona, med utsikten mot ön (H)Ven och Barsebäcks verket damt Danmark…
  Tyvärr testamenterades den marken till kommunen, mot att den aldrig skulle bebyggas – av 2 Glumslövs lantbrukarbröder(?).
  Tyvärr sker detta nu !
  ’nessie’..

  • Tack för det fina tipset! Jag har ju kört motorvägen söderut i det området och bara den är ju vacker (på sitt sätt). Nästa steg är kanske att ta Sydkustleden och cykla sträckan? 🙂

 3. Bra tips och vackra foton! Några av vägarna har jag åkt. Upplevelsen handlar delvis om naturens årstid och ljuset, tycker jag.
  Motorväg brukar ju vara aptråkigt, men när man rullar in mot Jönköping från norr, och ser ut över Vättern, då kan det vara helt underbart!

  • Tack, kul att du gillar! 🙂 Håller med om motorvägarna. Jag tycker att de har en urban charm på något sätt, gillar att köra dem men oftast är det ju småvägarna som förgyller en roadtrip. Men Jönköping-biten kan jag hålla med om, den är vacker, precis som Landskrona-sträckan som Björn nämnde här ovanför.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.