12 fakta om Kalmar som du vill ha koll på

Vi åkte till Kalmar i början på maj, en för oss oupptäckt stad. Jag har förvisso jobbat ett par dagar i stan men hann ju inte se särskilt mycket då. Vi åkte även igenom Kalmar på vår roadtrip för några år sedan men från motorvägen ser man inte särskilt mycket. Nu så var det dags och det finns faktiskt en hel del fakta om Kalmar att upptäcka om man börjar gräva lite. Gräva ja. Bokstavligt talat alltså. Stan har ju anor från 1000-talet så finns det nog ett och annat mysterium som en vacker dag kanske får skönja dagens ljus igen.

I väntan på det så bränner jag av ett dussin fakta om Kalmar som ni kanske inte har koll på. Har ni fler hemligheter om stan? Lämna en kommentar längst ner och berätta!

Omnämns första gången tidigt 1000-tal

Det är inte riktigt klargjort vem som grundade Kalmar och när det skedde. Det vi däremot vet är att Kalmarsund omnämns på en runsten från vikingatiden. Namnet nämns också som ett slott på 1100-talet och på 1200-talet är det här en av Nordens viktigaste städer och en stor handelsplats inom Hansa-nätverket. Stan präglades av rika tyska handelsmän och det som gick på export var mestadels tjära och virke från Småland, sten från det Öländska alvaret, smör, järn, säd och skinn.

Stenröse på grusig ö till Kalmar

Namnet Kalmar härstammar från ”kalm”, vilket är ett stenröse, samt den i svenska ortnamn vanliga ändelsen ”-arn”, som betyder grusig ö. Kort och gott Kalmar, eller ”Kalmarnes” som det omnämndes som på 1100-talet.

Sveriges längsta bänk

Den här punkten ska inte få bli en långbänk utan jag konstaterar kort att Gustav Vasa-bänken, belägen vid Södra Kyrkogården och granne med Kalmar slott, invigdes 2015. Den blev där och då, med sina 222 meter, hela Sveriges längsta bänk. Den får ju bänken i Badhusparken hemma i Östersund att blekna, med sina blott den 94 meter för att inte tala om den 72 meter korta soffan i Oskarshamn några mil norrut.

BLOGG | Allt du behöver veta om Sveriges längsta bänk

Sveriges längsta bänk finns i Kalmar

Från torn till renässanspalats på 1500-talet

De äldsta delarna av Kalmar slott, ett fristående rundtorn, härstammar från 1180-talet. Mot slutet av nästa århundrade lät Magnus Ladulås lät bygga vidare på området vilket blev en borganläggning med tillhörande ringmur och torn. Borgen var länge en stark försvarsanläggning tack vare sitt läge. Vid den här tiden gick ju gränsen mot Danmark bara några mil söderut.

Under 1500-talet förvandlades dock den medeltida borgen till slottet som vi känner det idag. Det var Gustav Vasa med söner som omvandlade borgen till ett renässanspalats efter förebilder från kontinenten och vi får väl erkänna att det är ett pampigt bygge.

Kalmar slott - utsikt från Sveriges längsta bänk

Kalmar har ett universitet

Linnéuniversitetet bildades 2010 efter en hopslagning av Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. 2020 hade de drygt 16000 helårsstudenter och hela studieorganisationen har över 2100 anställda.

Skandinaviens enda bevarade klapphus

”Vad fasen är ett klapphus?” kanske ni tänker. Och ja, det är en fullt rimlig fråga eftersom jag själv inte hade en aning om vad det var förrän jag upptäckte det som står på norra änden av Kvarnholmen. Det här huset byggdes 1902-1906 och klapphuset i Kalmar är idag det enda bevarade i sitt slag i hela Skandinavien.

Det här var från början bara klappbryggor som användes som tvättanordning. Efter att tvätten rullats ihop till korvar så bankades vattnet ur med klappträn. Efter påtryckningar byggdes bryggorna om till hus för att skydda bättre mot väder och vind. I mitten av byggnaden är själva bassängen där tvätten sköljdes. Klapphusen blev även en viktigt samlingspunkt för kvinnorna i stan.

Kalmar - Klapphus på Kvarnholmen, Kattrumpan

Stan har flyttats

När vi tänker på städer som flyttas är nog Kiruna det som ploppar upp först. Faktum är dock att Kalmar också har flyttats och det redan på 1600-talet. Det var när en brand ödelade stora delar av stan 1647 som man bestämde sig för att bygga upp den igen fast på Kvarnholmen och med en tillhörande ringmur, utifrån det säkerhetsläget som rådde vid tiden. Kvarnholmen är idag det som man kallar för Gamla stan i Kalmar.

Varför heter det Kattrumpan?

Kattrumpan är den östra delen av Kvarnholmen, främst beståendes av en strand och klapphuset jag redan nämnt. Det finns en sägen som säger att Kattrumpan kommer från 1600-talet när det nya Kalmar byggdes. Med murarna runt stan såg konturerna ut som ett uppspänt kattskinn och på den östra delen av Kvarnholmen liknades också ändan på kattskinnet. Därför ska det ha blivit Kattrumpan!

Ölandbron – Sveriges (typ) längsta bro

Om man bara räknar broar som bara står på svenskt terrirorium så är det här Svderiges längsta bro. Öresundsbron, som faktiskt är längre, står ju delvis i Danmark. I alla fall, Ölandsbron är 6072 meter lång och är som högst 42 meter. Den löper från Kalmars norra ände över till Färjestaden på Öland.

Men, den stora frågan är ju hur många bultar det faktiskt finns i Ölandsbron? Det är ju en fundering som cirkulerat på nätet sedan Killingängets radiosketch på 90-talet. I showen anges 7 428 954 stycken men enligt Trafikverket finns det idag ingen data på hur många det faktiskt finns. Siffran kan därmed räknas i kategorin ”taget ur luften”.

Sveriges enda restaurang i en mur?

Okej, det här är kanske ingen fakta om Kalmar men det finns ett rykte som säger att FF:s Bar & ett litet kök är Sveriges enda restaurang som är belägen i en mur. Precis i anslutning till Västerport kliver man innanför dörrarna på en väldigt egendomlig restaurang. Förutom valv och passager som till och med jag (som inte är jättelång) får ducka för så serveras det alldeles utmärkt mat här. Dessutom finns det en fin samling med gamla kameror, perfekt för nostalgiska fotografer eller för oss som gärna ser hur fotograferandet kunde se ut förr.

FF:s Bar & ett litet kök, Kalmar

SM-guldarenan Fredriksskans IP

Alldeles norr om Kvarnholmen byggdes på 1700-talet försvarsverket Fredriksskans, vars rester förmodligen kan finnas kvar under marken. Här uppfördes en idrottsplats 1917 vilken från början hette Kalmar Idrottspark, även om folk i vardagen faktiskt kallade den för det som den heter idag. Det var först 1943 som den fick sitt rättmätiga namn, Fredriksskans IP, och 2008 vann Kalmar FF sitt SM-guld med arenan som hemmaplan.

Även om Kalmar FF inte spelar här längre så används Fredriksskans frekvent av andra klubbar både inom fotboll och friidrott. Det finns även planer på att rusta upp arenan för konsertarrangemang med kapacitet på upp till 25000 åskådare.

Det spegelvända Kalmar

Bilden här under är inte på riktigt – den är spegelvänd. KALMAR-skylten ses så klart rättvänd om man kommer från havet, vilket ni också kommer upptäcka den dagen ni besöker stan.

Har du fler fakta om Kalmar?

Har du någon spännande fakta om Kalmar som ingen annan vet, eller som verkar vara en väl dold hemlighet? Lämna en kommentar och berätta!

Fakta om Kalmar - skylten i hamnen är spegelvänd på den här bilden

Källor med fakta om Kalmar: Kalmar.com, Arkeologerna.com, Wikipedia, KalmarLän Guide, Kattrumpans B&B

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.