13 fakta om Kalmar som du vill ha koll på

Jag har äntligen besökt Kalmar och hela den här delen av landet är för mig ganska oupptäckt. Visst har jag jobbat ett par dagar i stan och varit på genomfart några gånger men då ser man ju inte så mycket. En helg i början av maj blev det så äntligen dags och vi hann snubbla över både intressanta fakta om Kalmar och en hel del mytomspunna detaljer. Jag menar, stan har ju anor från 1000-talet så nog finns det ett och annat mysterium att upptäcka här.

Så. Här är lite blogg med ett dussin fakta om Kalmar som ni kanske inte har koll på. Har ni fler hemligheter om stan? Lämna en kommentar längst ner och berätta!

Omnämns första gången tidigt 1000-tal

Det är inte riktigt klargjort vem som grundade Kalmar och när det skedde. Det vi däremot vet är att Kalmarsund omnämns på en runsten från vikingatiden och namnet nämns också som ett slott på 1100-talet. På 1200-talet är det här en av Nordens viktigaste städer och en stor handelsplats inom Hansa-nätverket. Stan präglades av rika tyska handelsmän och det som gick på export var mestadels tjära och virke från Småland, sten från det Öländska alvaret, smör, järn, säd och skinn.

Stenröse på grusig ö till Kalmar

Namnet Kalmar härstammar från två ord. Dels ”kalm”, vilket är ett stenröse. Andra halvan kommer från den i svenska ortsnamn vanliga ändelsen ”-arn”, som betyder grusig ö. Kort och gott Kalmar, eller ”Kalmarnes” som det omnämndes som på 1100-talet.

Sveriges näst längsta bänk

Den här punkten ska inte få bli en långbänk utan jag konstaterar kort att Gustav Vasa-bänken, belägen vid Södra Kyrkogården och granne med Kalmar slott, invigdes 2015. Den blev där och då, med sina 222 meter, hela Sveriges längsta bänk. Den får ju bänken i Badhusparken hemma i Östersund att blekna, med sina blott den 94 meter för att inte tala om den 72 meter korta soffan i Oskarshamn några mil norrut. Däremot har faktiskt Karlskrona idag Sveriges längsta bänk. Återstår att se vad Kalmar gör med skylten eller om de sonika förlänger bänken ytterligare. Spänningen är olidlig!

BLOGG | Allt du behöver veta om Sveriges längsta bänk

Sveriges längsta bänk finns i Kalmar

Kalmar har ett universitet

Linnéuniversitetet bildades 2010 efter en hopslagning av Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. 2020 hade de drygt 16000 helårsstudenter och hela studieorganisationen har över 2100 anställda.

Från torn till renässanspalats på 1500-talet

De äldsta delarna av Kalmar slott, ett fristående rundtorn, härstammar från 1180-talet. Mot slutet av nästa århundrade lät Magnus Ladulås lät bygga vidare på området vilket blev en borganläggning med tillhörande ringmur och torn. Borgen var länge en stark försvarsanläggning tack vare sitt läge. Vid den här tiden gick ju gränsen mot Danmark bara några mil söderut.

Under 1500-talet förvandlades dock den medeltida borgen till slottet som vi känner det idag. Det var Gustav Vasa med söner som omvandlade borgen till ett renässanspalats efter förebilder från kontinenten och vi får väl erkänna att det är ett pampigt bygge.

Kalmar slott - utsikt från Sveriges längsta bänk

Kan Kalmar bli Årets sommarstad igen?

Efter att Kalmar röstats fram Årets sommarstad 2015, 2016, 2017 och 2018 bestämde sig Reseguiden, anordnaren till omröstningen, att lägga ner tävlingen 2019. Den riskerade helt enkelt att förlora sin tyngt och sitt syfte efter att internetanvändarna röstat fram stan fyra år på rad. Då trodde kalmariterna att segern för alltid var hemma…

…men se icke! 2020 återuppstod tävlingen. Återstår bara att se hur länge Reseguiden håller den vid liv den här gången. Nu har sajtens användare nämligen bestämt sig för att det är Västervik som är den bästa sommarstaden, både 2020 och 2021.

Skandinaviens enda bevarade klapphus

”Vad fasen är ett klapphus?” kanske ni tänker. Och ja, det är en fullt rimlig fråga. Jag hade själv inte en aning förrän jag upptäckte bygget som står på norra änden av Kvarnholmen. Själva huset byggdes 1902-1906 och klapphuset i Kalmar är idag det enda bevarade i sitt slag i hela Skandinavien.

Så, vad är ett klapphus? Det här var från början bara klappbryggor som användes som tvättanordning. Efter att tvätten rullats ihop till korvar så bankades vattnet ur med klappträn. Efter påtryckningar byggdes bryggorna om till hus för att skydda bättre mot väder och vind. I mitten av byggnaden finns själva bassängen där tvätten sköljdes.

Klapphusen blev även en viktigt samlingspunkt för kvinnorna i stan.

Kalmar - Klapphus på Kvarnholmen, Kattrumpan

Stan har flyttats

När vi tänker på städer som flyttas är nog Kiruna det som ploppar upp först. Faktum är dock att Kalmar också har flyttats och det redan på 1600-talet. Det var när en brand ödelade stora delar av stan 1647 som man bestämde sig för att bygga upp den igen fast på Kvarnholmen och med en tillhörande ringmur. Utifrån säkerhetsläget som rådde vid tiden låter det faktiskt helt rimligt. Kvarnholmen är idag det som man kallar för Gamla stan i Kalmar.

Varför heter det Kattrumpan?

Kattrumpan är den östra delen av Kvarnholmen, främst beståendes av en strand och klapphuset jag redan nämnt. Det finns en sägen som säger att Kattrumpan kommer från 1600-talet när det nya Kalmar byggdes. Med murarna runt stan såg konturerna ut som ett uppspänt kattskinn och på den östra delen av Kvarnholmen liknades också ändan på kattskinnet. Därför ska det ha blivit Kattrumpan!

Ölandbron – Sveriges (typ) längsta bro

Om man bara räknar broar som bara står på svenskt terrirorium så är det här Sveriges längsta bro. Öresundsbron, som faktiskt är längre, står ju delvis i Danmark. Hur som helst, Ölandsbron är 6072 meter lång och som högst 42 meter. Den löper från Kalmars norra ände över till Färjestaden på Öland.

Men, den stora frågan är ju hur många bultar det faktiskt finns i Ölandsbron? Det är ju en fundering som cirkulerat på nätet sedan Killingängets sketch på 90-talet. I showen anges 7 428 954 stycken men enligt Trafikverket finns det idag ingen data på hur många det faktiskt finns. Siffran från sketchen kan därmed räknas in i kategorin ”taget ur luften”.

Sveriges enda restaurang i en mur?

Okej, det här är kanske ingen fakta om Kalmar men det finns ett rykte som säger att FF:s Bar & ett litet kök är Sveriges enda restaurang som är belägen i en mur. Precis i anslutning till Västerport kliver man innanför dörrarna på en väldigt egendomlig restaurang. Förutom valv och passager som till och med jag (som inte är jättelång) får ducka för så serveras det alldeles utmärkt mat här. Dessutom finns det en fin samling med gamla kameror, perfekt för nostalgiska fotografer eller för oss som gärna ser hur fotograferandet kunde se ut förr.

FF:s Bar & ett litet kök, Kalmar

SM-guldarenan Fredriksskans IP

Alldeles norr om Kvarnholmen byggdes på 1700-talet försvarsverket Fredriksskans, vars rester förmodligen kan finnas kvar under marken. Här uppfördes en idrottsplats 1917 vilken från början hette Kalmar Idrottspark, även om folk i vardagen faktiskt kallade den för det som den heter idag. Det var först 1943 som den fick sitt rättmätiga namn, Fredriksskans IP. 2008 vann Kalmar FF sitt SM-guld med arenan som hemmaplan.

Även om Kalmar FF inte längre spelar här så används Fredriksskans frekvent av andra klubbar både inom fotboll och friidrott. Det finns även planer på att rusta upp arenan för konsertarrangemang med kapacitet på upp till 25.000 åskådare.

Det spegelvända Kalmar

Bilden här under är inte på riktigt – den är spegelvänd. KALMAR-skylten ses så klart rättvänd om man kommer från havet, vilket ni också kommer upptäcka den dagen ni besöker stan.

Har du fler fakta om Kalmar?

Har du någon spännande fakta om Kalmar som ingen annan vet, eller som verkar vara en väl dold hemlighet? Lämna en kommentar och berätta!

FÖLJ BLOGGEN | Facebook | Instagram | Podden

Fakta om Kalmar - skylten i hamnen är spegelvänd på den här bilden

Källor med fakta om Kalmar: Kalmar.com, Arkeologerna.com, Wikipedia, KalmarLän Guide, Kattrumpans B&B

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

  1. oskarshamn hade en gång sveriges längsta soffa, sen kom kalmariterna och ville mucka gräl. Slår vad om att Oskarshamn ska bygga en ny längre soffa än 😤

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.